Hyppää pääsisältöön

Kulttuuricocktail

Harjoittelijan sarka

Anonyymit haastateltavat kertovat harjoittelukokemuksistaan televisiosarjoissa viimeisen viiden vuoden ajalta. Videolla näyttelijät lukevat kokemuksia. Animaatio: Antti Ollikainen / Yle

”Orjatyötä”, ”henkisesti todella raskas kokemus” ja ”pääosin leppoisaa ja mukavaa”, harjoitteluita viime vuosina suomalaisissa tv-draamoissa tehneet kuvailevat kokemuksiaan Yleisradiolle.

”Miten voi olla näin villiä meininkiä”, 25-vuotias harjoittelija ajatteli suomalaisen tv-sarjan kuvauksissa 2019. Hänen mukaansa harjoittelu oli auton ajamista usein yöaikaan, vähäisillä lepoajoilla. Päivät venyivät yli 12-tuntisiksi. Aikataulut suunnitteli toinen harjoittelija ja korvaus oli 500 euroa kuukaudessa.

Ylen Kulttuuricocktail selvitti harjoittelijoiden asemaa suomalaisissa elokuva- ja televisiotuotannoissa. Pyysimme tietoja oppilaitoksista, minkä lisäksi haastattelimme tuotantoyhtiöiden edustajia, työntekijöitä ja harjoittelijoita.

Monet harjoittelijat kertovat pitkistä päivistä, vaativista työtehtävistä ja vähäisestä ohjauksesta.

Kaikki artikkelia varten haastattelut elokuva- ja tv-alalla pidempään olleet ovat sitä mieltä, että asiat ovat muuttuneet aivan viimeisten vuosien aikana merkittävästi parempaan suuntaan. Muutos jo viiden vuoden takaiseen on lukuisten haastateltujen mukaan huomattava. Epäkohtia on silti yhä.

– Kyllä harjoittelijoita edelleen vähän riistetään, sanoo Aalto-yliopiston elokuvataiteen laitoksen laitosjohtaja Anna Heiskanen.

Aalto-yliopistossa harjoittelut eivät ole pakollisia. Lähes kaikki opiskelijat silti tekevät Heiskasen arvion mukaan harjoittelun, koska sitä kautta saa jalan oven väliin alalle.

Millainen sinun työharjoittelusi oli? Vastaa Ylen kyselyyn

– Edelleen harjoittelijat joutuvat tekemään vastuullisempia tehtäviä, kuin mikä on ollut tarkoitus. Aikataulut ovat tiukkoja, voi joutua tekemään liian pitkää päivää, Heiskanen sanoo.

Syy on hänen mukaansa pienissä budjeteissa.

– Kaikki elävät alalla niukkuudessa.

Vuosien varrella huonot harjoittelukokemukset ovat vähentyneet, Heiskanen sanoo. Hänen mukaansa enää oppilaitoksessa ei tarvitse huolehtia harjoittelijoista niin paljon kuin ennen.

– Sitä etteivät nuoret ihmiset aja tuolla yöaikaan autoa väsyneenä 8–10 tunnin kuvausten jälkeen. Perus työturvallisuusasioita.

Työntekoa ilman kunnon ohjausta

Ylen Kulttuuricocktail haastatteli yhdeksää audiovisuaalisen alan harjoittelun tehnyttä. Yle ei poikkeuksellisesti julkaise haastateltavien nimiä. Kaikkien haastateltujen henkilöllisyys on Ylen tiedossa.

Tässä jutussa siteeratut henkilöt ovat tehneet harjoittelun suomalaisissa televisiotuotannoissa viimeisen viiden vuoden aikana.

Näin harjoittelijat löytyivät

Suurin osa harjoittelijoista kertoo, että heille ei ollut tarjolla kunnollista ohjausta.

Sain liikaa vastuuta ilman perehdytystä tai mahdollisuutta oppia. Minun oletettiin jatkuvasti joustavan ja olevan vaikka 11-tuntisia päiviä töissä, jos tarve vaati, draamatuotannossa vuonna 2022 harjoittelun tehnyt sanoo.

Harjoittelu oli hänen mukaansa ”todella raskasta aikaa”.

– Tein pitkiä työpäiviä ja koulutin harjoittelun aikana ohjaajani tehtäväänsä ja opastin ammattikoululaista harjoittelijaa.

Ammattikorkeakoulujen ja edunvalvontajärjestöjen yhdessä laatimissa reilun pelin säännöissä lukee näin:

”Harjoittelun tulee tarjota sopivantasoisia haasteita harjoittelijalle ja hänelle tulee taata työnantajan puolesta ohjausta työssään. Työpaikkaohjaajan rooli on keskeinen harjoittelussa.”

Monet Ylelle vastanneet kertovat, että tämä ei toteutunut.

– Siellä oli tuotannon puolelta yksi harjoittelija, joka suunnitteli aikataulut. Hän oli lähin esimieheni, draamatuotannossa vuonna 2019 harjoittelun tehnyt kertoo.

Harjoittelijan mukaan ruokatauot saattoivat hävitä ”kuin tuhka tuuleen”, koska ne olivat kokemattoman harjoittelijan suunnittelemia.

Harjoittelijoiden kertomuksen mukaan ohjaus riippui täysin lähiesimiehen kiireestä.

– Minulle sattui ok tuuri: tuotannossa oli hyviä tyyppejä ja aikaa pysähtyä. Tämä ei ole yleistä. Muissa tuotannoissa joissa olen ollut ei ole ollut mitään jakoa jäädä harjoittelijaa neuvomaan, draamatuotannossa 2021 ollut harjoittelija kertoo.

Piiroskuvassa lintu tutkii filmikelaa

Moni harjoittelija korostaa harjoittelun olleen positiivinen kokemus, vaikka haasteita olikin.

Vuonna 2022 harjoittelun nuortensarjassa tehnyt kuvailee, että kokemus oli pääasiassa ”leppoisa ja mukava”, vaikka perehdytystä ei juuri ollut.

– Käytännössä ensimmäisenä päivänä minulle näytettiin oman vastuualueeni jota hoidin työnä koko kuvausten ajan.

Vastaavia kertomuksia on muillakin.

– Minulla oli yksi päivä valmistautua ennen kuvausten alkamista, eikä minulla ollut mitään tietoa mitä teen. Sanottiin, että tämä on sinun työpisteesi, laitapa nuo kiinni. Ekat pari viikkoa piti itse googlailla, miten monitorit toimii, draamatuotannossa 2020 ollut harjoittelija sanoo.

Hän kuvailee kokemusta kokonaisuutena positiiviseksi.

– Opin aika paljon. Koulussa toki oppii asioita, mutta työelämässä tosi eri tavalla ja käytännönläheisemmin. Erityisesti opin ongelmanratkaisutaitoja. Koin myös, että harjoittelu oli hyvä verkostoitumisen kannalta ja sain jalkaa oven väliin alalle.

”Se oli mielestäni rikollista puuhaa, tai ainakin moraalitonta”

Tilanne on alan mukaan mennyt parempaan päin.

– Ennen oli ihan yleistä joissain tuotantoyhtiöissä, että harjoittelijoita otettiin niin paljon kuin pystyi ja sillä tehtiin katetta, sanoo Markus Selin, joka on Solar Filmsin ja Solar Republicin osaomistaja. Solar Films on Suomen tunnetuimpia elokuvatuotantoyhtiöitä ja Solar Republic sen televisiosiipi.

Selin kuvailee tilanteita, joissa vasta ajokortin saaneet harjoittelijat ovat ajaneet yömyöhään autoa, ilman kunnollista lepoa. Kyydissä saattoi olla ”tuotannon kalleinta omaisuutta”, eli näyttelijöitä.

– Se oli mielestäni rikollista puuhaa, tai ainakin moraalitonta.

Ala on ammattimaistunut, sanoo Moskito Televisionin toimitusjohtaja Riina Kullas. Kullas on myös alan tuottajien etujärjestön APFI:n hallituksen puheenjohtaja.

– Vastuullisuudesta puhutaan alalla aika paljon enemmän kuin aiemmin. Yksittäisiä väärinkäytöksiä voi tietenkin tapahtua, mutta nykymaailmassa suurin osa tietää jo aika hyvin, mikä on ok ja mikä ei ole.

Piirroskuvassa kala tutkii klaffia

Samaa mieltä ollaan oppilaitoksissa. Kaikkien haastateltujen oppilaitosten edustajien mukaan kokemukset elokuva- ja tv-alan harjoitteluista ovat nykyään pääasiassa hyviä.

– Työnantajat ovat viime vuosien aikana tunnistaneet velvollisuutensa vastuullisuuden osalta, työolosuhteet ovat kohentuneet ja harjoittelijoita kohdellaan pääosin hyvin, Tampereen ammattikorkeakoulun osaamispäällikkö Leena Mäkelä sanoo.

Hän ottaa esimerkiksi palkkiot. Vuonna 2010 alle kolmasosa Tamkin av-alan opiskelijoista sai harjoittelusta korvauksen. Nykyisin lähes 90 prosenttia on palkallisissa harjoitteluissa.

– Iso muutos on tapahtunut myös harjoittelijoiden määrässä per tuotanto. Nykyisin harjoittelijoita on kohtuullinen määrä verrattuna 10 vuoden takaiseen tilanteeseen.

Ongelmatapauksien syynä on Mäkelän mukaan usein pienten organisaatioiden kyvyttömyys ”tunnustaa työnantajan velvollisuudet”. Työmäärä voi olla harjoittelijalle kohtuututon, työpäivät liian pitkiä, palautumista ei ole tarpeeksi. Simputustapauksia myös esiintyy yhä.

”Tuntui siltä, että olin harjoittelijatittelillä orjana”

Ammattikorkeakoulujen reilun pelin säännöissä lukee, että avustavissa tehtävissä harjoittelun minimisuosituspalkka on 850 euroa kuukaudessa.

Elokuva- ja tv-alan työehtosopimuksen mukaan harjoittelupalkka on alimmillaan reilut 1500 euroa kuussa. Sopimus ei ole yleissitova, joten ison osan suomalaisista elokuva- ja tv-alan tuotantoyhtiöistä ei tarvitse noudattaa sitä.

Ylen kyselyyn vastanneiden keskuudessa suurin osa palkkioista oli 300–600 euroa, eli alle suosituksen. Vain yhdellä palkkio oli tesin mukainen. Kukaan ei ollut tehnyt palkatonta harjoittelua.

Harjoittelijapalkoista on vain suuntaa antavaa tietoa. Tampereen ammattikorkeakoulun mukaan viime vuonna oppilaitoksen kautta tehtiin 75 alan harjoittelua, joista palkallisia ja siten työsopimuksen alaisia oli 67. Tamk, Aalto-yliopisto, Metropolia ja Stadin ammattiopisto eivät tilastoi tarkasti harjoittelijoiden palkkatietoja.

Metropolian arvion mukaan suurin osa palkkioista asettuu 500–1000 euron välille.

Piirroskuvassa orava tutkii kameraa

Moni Kulttuuricocktailin kyselyyn vastannut kuvailee palkkiota pieneksi verrattuna työmäärään.

– Sain harjoittelustani palkkiona 500 euroa kuukaudessa. Työaikani oli 40–55 tuntia viikossa, sillä tein harjoitteluni aikana paljon itsenäistä työtä, kuten ohjaajieni sijaisuuksia. Sain muutaman kerran vaatiessani erillisen palkan, draamatuotannossa 2022 harjoittelun tehnyt kertoo.

Hänen mukaansa ylitöistä oli vaikea kieltäytyä.

– Todellisuudessa harjoittelija haluaa antaa itsestään hyvän kuvan eikä jättää työkavereita pulaan.

Jotkut kuvailevat olleensa puoli-ilmaista työvoimaa.

– Olin töissä harjoittelijatittelillä runnerina. Tuntui enemmänkin sille, että olin olemattomalla palkalla töissä orjana, sanoo draamatuotannossa 2019 harjoittelun tehnyt.

Harjoittelija ajoi autoa yöaikaan.

– Ajoin lähes jatkuvasti ylinopeutta jotta pysyin aikataulussa. Minimilepoajat olivat riittämättömät: Kuvauksia oli paljon öisin ja vapaa-aika alkoi viimeisen kyydittävän lähdettyä kyydistä. Jos piti ehtiä käydä suihkussa edes joskus, niin unta ei oikein riittävää määrää tullut.

Hän kuvailee, että kaikki palaute tyrmättiin sanoilla: ”Me ei voida muuttaa alan käytäntöjä.”

Viihdetuotannossa 2019 harjoittelun tehnyt kuvailee saaneensa aivan liikaa vastuuta ja työpäivien olleen ”vähintään” 15 tuntia pitkiä.

– Arvostuksen puute kolahti todella kovaa, kun yritti itse tehdä parhaansa eikä saanut ikinä edes kiitosta tai kannustusta. Harjoittelu on nuorelle opiskelijalle todella tärkeä kokemus. Tämä oli minun ensikosketukseni alaan ja aloin epäillä alavalintaani. Onneksi jäin alalle ja olen kokenut myös todella hyviä harjoitteluita.

”Uskon, että taustalla on tarve päästä halvemmalla”

Harjoittelijoista vastaavat kuvauksissa usein osastojen päälliköt. Tällaisia ovat esimerkiksi valo-osasto, ääniosasto ja kameraosasto. Jokaisella osastolla työskentelee useampi työntekijä.

Kulttuuricocktail haastatteli kahta osastopäällikköä. He, kuten harjoittelijatkin, haluavat pysyä anonyymeinä.

Pukusuunnittelun osastopäällikkö arvelee, että harjoittelijoilla ”halutaan sataprosenttisesti korvata yksi alan ammattilainen. Uskon, että taustalla on vain tuotantoyhtiöiden tarve päästä halvemmalla”.

Osastopäällikkö ei halua nimeään julki, koska pelkää ”kimppuun hyökkääviä asianajajamääriä”.

– On absurdi ajatus, että ehtisin opastamaan harjoittelijaa. Silti minulle on ehdotettu ryhmään kahta tai kolmeakin harjoittelijaa.

Toinen valopuolella työskentelevä osastopäällikkö sanoo, että hänen kuvauksissaan tällaista ammattilaisen korvausta harjoittelijalla ei tapahdu koskaan.

– Se voi potentiaalisesti olla vaarallista tai kallista.

Hän korostaa, ettei puhu koko alan puolesta.

Apulaisohjaajan töitä tekevä sanoo, että harjoittelijoiden käyttö riippuu täysin tuotannosta.

– Oman kokemukseni mukaan yleinen käytäntö on, että lähes joka osastolla on yksi harjoittelija. Keskustelua asiasta on käyty alalla aika vähän.

Hänen vastauksistaan paistaa turhautuminen.

– Työajat ovat historiallisesti elokuva-alalla ongelma. Oleellinen pointti on, että työntekijöitä korvataan tietoisesti harjoittelijoilla. Päätös harjoittelijoiden käytöstä tehdään monesti budjetointivaiheessa.

Harjoitteluista on tietoa vain vähän

Harjoittelijoiden vastauksista ja alan haastatteluista piirtyy kuva, että harjoitteluita valvotaan vain vähän. Yle kysyi ajantasaista tutkimusta aiheesta muun muassa tuottajien etujärjestö APFI:sta ja alan tasa-arvoasioita ajavasta WIFT Finlandista, mutta mistään ei osattu ohjata sellaisen pariin.

Harjoitteluiden epäkohdat ovat alalla kuitenkin tunnettu ja tunnustettu fakta. Kukaan tähän artikkeliin haastateltu ei kieltänyt sitä, etteikö epäkohtia tapahtuisi. Niitä tapahtuu nyt vain vähemmän kuin aiemmin.

Kuvakaappaus Suomen journalistiliiton harjoittelu elokuva- ja tv-alalla -ohjeistuksesta.
Kuvateksti Journalistiliiton infopaketti elokuva- ja tv-alan harjoitteluista. Heti toisessa kappaleessa kuvaillaan, että ”harjoittelu voi olla myös huonoa”. Kuvakaappaus otettu huhtikuussa 2023.

Oppilaitosten harjoitteluihin kuuluu virallinen raportti, mutta ne eivät esimerkiksi tilastoidu helposti saatavilla olevaan muotoon.

Alan edunvalvontajärjestön APFI:n hallituksen puheenjohtaja Riina Kullas sanoo, että keskustelua oppilaitosten ja tuotantoyhtiöiden välillä ei käydä tarpeeksi.

– Siihen nähden kuinka tärkeä osa harjoittelu on työelämään valmistautumista, aika vähän koulujen kanssa aiheesta käydään dialogia.

Ala on yleisesti hänen mukaansa alitilastoitu. Ajantasaista tietoa vaikkapa siitä, kuinka paljon Suomessa tehdään tuotantoja, ei Kullaksen mukaan ole.

Kullas käy joka vuosi Tampereen ammattikorkeakoulussa puhumassa alan opiskelijoiden kanssa. Lähes vuosittain opiskelijoista joku kysyy, käyttävätkö tuotantoyhtiöt harjoittelijoita hyväkseen.

Kullaksen mukaan asiat ovat kuitenkin pääasiassa hyvin.

Ei alalla ole mahdollista irrottaa työntekijää tuotannosta ohjaamaan täysiaikaisesti harjoittelijaa. Jos tällaista odotetaan, se on jotain mistä oppilaitoksen pitäisi maksaa yhtiöille.

Riina Kullas, APFI:n hallituksen puheenjohtaja

Harjottelijoilta odotetaan Kullaksen mukaan myös itsenäistä työskentelyä.

– Ei alalla ole mahdollista irrottaa työntekijää tuotannosta ohjaamaan täysiaikaisesti harjoittelijaa. Jos tällaista odotetaan, se on jotain mistä oppilaitoksen pitäisi maksaa yhtiöille.

Kullaksen mukaan nyt harjoitteluiden aikana vastuu kaatuu käytännössä tuotantoyhtiöille.

”Tulevaisuudessa toivon mahdollisuutta kysyä ja oppia”

Monet tähän artikkeliin haastatellut harjoittelijat kuvaavat kokemusta positiiviseksi, vaikka harjoittelun aikana onkin esiintynyt haasteita.

Vuonna 2022 harjoittelun draamatuotannossa tehnyt kuvailee palkattomia ylitöitä, joista oli vaikea kieltäytyä, työtehtäviä, jotka olivat haasteellisempia kuin mitä harjoittelijalta voi vaatia, ja pientä palkkaa. Hän oli harjoittelun aikana 21-vuotias. Hän sanoo silti arvostavansa kokemusta.

– Olen kiitollinen harjoittelukokemuksestani ja siitä, että minun ei tarvinnut olla pelkkä kahvinkeittäjä. Tulevaisuudessa toivon kuitenkin muille harjoittelijoille mahdollisuutta kysyä, oppia ja olla harjoittelija – ei ilmaista työvoimaa. Nyt toivon vielä pääseväni kokeilemaan alaa jossakin muualla, sillä kiinnostusta alaan on edelleen.

Aihetta käsiteltiin Kulttuuricocktail Livessä keskiviikkona 26. huhtikuuta.

Elokuva- ja tv-alan työharjoitteluissa on villit käytännöt - Toista Yle Areenassa

Linkkejä:

Ruotsin yleisradio tutki muotitalojen työoloja – luksusmuotia myyvän yhtiön työntekijöistä joka kuudes työskenteli ilman palkkaa

Riku Tuomisen, 24, työpäivät leikkaussalissa ovat pitkiä, mutta palkkakuitissa on pyöreä nolla

Ex-työntekijät kertovat: Paola Suhosen Ivana Helsingissä ylitöitä maksettiin mekkoina ja myymälöitä pyöritettiin palkattomilla harjoittelijoilla

Millaisia muistoja sinulla on harjoitteluista? Voit vastata kyselyyn tai keskustella aiheesta kommenteissa.

Keskustelu