Hyppää pääsisältöön

Elävä arkisto

Harry Belafonte ja mustan Amerikan pitkä marssi

Päivitetty 26.04.2023 16:56.
"Kyynisyys on pahan vuodekumppani." Ihmisoikeustaistelija, laulaja ja näyttelijä puhuu vihan myrkyllisestä vaikutuksesta vuonna 1998. - Toista Yle Areenassa

Laulaja ja näyttelijä Harry Belafonte (1927–2023) istui Maarit Tastulan haastatteluun 1998. Miehen viihdesaavutukset jäivät tällä kertaa sivuseikoiksi, sillä nyt puhuttiin ihmisoikeuksista, rotuerottelusta sekä Martin Luther Kingistä.

Harry Belafonten tie vei New Yorkin Harlemin ghetosta maailmantähteyteen. Nuoruuden katkeratkin kokemukset muokkasivat miehestä vannoutuneen kansalaisoikeustaistelijan. Belafonte marssi yhdessä Martin Luther Kingin kanssa Yhdysvaltain rotuerottelua vastaan.

Maarit Tastulan haastattelussa Belafonte kertoi, miltä tuntui syntyä mustaksi valkoiseen Amerikkaan. Haastattelussa käydään läpi Belafonten elämää sekä kuullaan laulajan omakohtaisia kokemuksia rotuerottelusta aina 1930-luvulta lähtien.

Harry Belafonte Yölento-ohjelmassa. Puhetta laulajan elämästä ja pitkään jatkuneesta ihmisoikeustaistelusta. - Toista Yle Areenassa

Belafonte muistuttaa haastattelussa, että hänenkin elämänsä olisi voinut ajautua täysin erilaisille raiteille. Nuorena, toisessa maailmansodassa taistelleena miehenä hän näki väkivallan varteenotettavana ratkaisuna vallitsevan epätasa-arvon kukistamiseksi.

Omana onnenpotkunaan hän piti sitä, että tapasi jo varhain ihmisiä, jotka esittelivät hänelle vaihtoehtoisia keinoja.

Loppujen lopuksi olemme kaikki yhtä perhettä. Mustat, valkoiset, juutalaiset, kristityt, samaa kudelmaa.

Harry Belafonte vuonna 1998

Haastattelussa itsevarmasti esiintynyt Belafonte seurasi läheltä Martin Luther King Jr:n käynnistämää ihmisoikeustaistelua Yhdysvalloissa. Kingin murhan jälkeen hän jatkoi kansalaisoikeusliikkeen tukijana. Hän toimi myöhemmin myös Unicefin hyvän tahdon lähettiläänä.

Myöhemmin Belafonte perehtyi Etelä-Afrikan apartheidiin ja tunsi Nelson Mandelan vaiheet läpikotaisesti. Hän tuki ihmisoikeustaisteluita oman vaikutusvaltansa lisäksi myös taloudellisesti.

Lähes koko elämänsä mittaista aktivismia hän ei suostunut kuitenkaan perustelemaan kutsumuksella. Tastulan haastattelussa Belafonte analysoi, että kysymys oli vain yksinkertaisesti vastuun ottamisesta. Empaattisuus ja lähimmäisenrakkaus olivat miehen ohjenuorat parempaan elämänkokemukseen.

”Vastuun ottaminen on paljon parempaa kuin se, että istuisin uima-altaallani Beverly Hillsissä, tennismaila kainalossa, laskien rahojani ja miettisin milloin tulee seuraava kultalevy”, Belafonte sanoi.

”Se olisi elämän tuhlaamista. Se, mitä olen tehnyt, on antanut minulle tavattoman paljon.”

Harry Belafonte laulaa seisten silmät kiinni. Kuvattu Tukholmassa 1960-luvulla.
Kuvateksti Harry Belafonte kuvattuna 1960-luvulla Tukholmassa.
Kuva: Kalle Kultala

Menestysartisti ja palkittu viihdetähti

Belafonten vuonna 1956 julkaistu Calypso-albumi oli hänen läpimurtonsa maailmantähteyteen myyden yli miljoona painosta. Hän tulkitsi urallaan karibialaisen musiikin lisäksi myös runsaasti pop-musiikkia, bluesia ja jazzia.

Jo ennen läpimurtoa levylaulajana hänet palkittiin Tony-palkinnolla Broadway-musikaalista ensimmäisenä afro-amerikkalaisena. Myöhemmin hän voitti myös tv:n Emmy-palkinnon niin ikään ensimmäisenä afro-amerikkalaisena.

Uransa aikana Belafonte voitti kaikkiaan kolme musiikkialan Grammy-palkintoa.

Studioalbumien tekemisen Belafonte lopetti 1980-luvun lopulla, mutta jatkoi esiintymistä 2000-luvun alkuun asti.

Harry Belafonte kuoli huhtikuussa 2023. Hän oli kuollessaan 96-vuotias.

Harry Belafonte laulaa seisten, kohdevalo suunnattu laulajan kasvoille. Miehellä on lyhytlippainen hattu päässä.
Kuvateksti Harry Belafonte esiintyi Suomessa vuonna 1981.
Kuva: Touko Yrttimaa/Yle