Hyppää pääsisältöön

Euroviisut 2023

Näin seuraat Euroviisuja ja äänestät suosikkiasi – tässä kootusti viisuviikon tärkeimmät

Päivitetty 09.05.2023 22:47.
Käärijä ja tanssija sekä euroviisujen grafiikkaa
Kuva: Mikke Pöyhönen / Yle

Euroviisut järjestetään tänä vuonna Ison-Britannian Liverpoolissa 9.–13.5. Tässä jutussa on kootusti kaikki, mitä kärryillä pysyäkseen pitää tietää.

Suomen edustaja Käärijä nousi välittömästi UMK-voittonsa jälkeen kansainväliseksi someilmiöksi. Käärijän kisaviisua Cha Cha Cha on hoilattu ympäri Eurooppaa, ja vedonlyöntitilastoissa hän on keikkunut kakkosena koko kevään – heti Ruotsin Loreenin jälkeen.

Suomalaisittain tulossa on siis erityisen jännittävä viisuviikko.

Euroviisut on massiivinen tapahtuma, johon liittyy valtavasti oheispöhinää eri kanavissa. Tässä kuitenkin ne kaikkein tärkeimmät päivät, jotka Euroviisuista muuten ihan pihalla olevankin on hyvä tietää:

  • Ensimmäinen semifinaali tiistaina 9.5. kello 22. Suomen Käärijä kisaa finaaliin pääsystä esiintymispaikalla 15. Suomessa asuvat voivat äänestää omaa suosikkiaan, mutta Käärijälle ei ääntään voi antaa.

  • Toinen semifinaali torstaina 11.5. kello 22. Tänään voi nauttia vain musiikista. Suomesta ei voi äänestää.

  • Finaali lauantaina 13.5. kello 22. Pääpäivänä selviää, mikä maa voittaa koko mittelöt. Finaalissa kaikki maat voivat äänestä, mutta eivät oman maansa edustajaa.

Kaikkia lähetyksiä voi seurata kuudella eri selostuskielellä Yle Areenasta. Tarkemmat kanava- ja selostuskielitiedot löytyvät tämän jutun lopusta.

Alla myös tarkemmat tiedot äänestysohjeista, chateista sekä kotikatsomoihin tulostettavasta puuhapaketista.

Osallistu chatissa Suomen suurimpaan viisukatsomoon

Mikäli omaan lähipiiriin ei (harmillisesti) kuulu muita viisuintoilijoita, Suomen virallisissa viisuchateissa pääsee kaltaistensa lämpimään joukkoon.

Chat on viisuviikolla auki neljänä päivänä. Pääset chatteihin mukaan täällä. Keskustellakseen pitää olla kirjautunut Yle Tunnuksella. Viestit esimoderoidaan, jotta keskustelu on kaikille turvallinen.

Chatin aikataulut

  • Tiistaina 9.5. kello 21.45 alkaen. Ensimmäisen semifinaalin chattia vetävät viisutoimittajat Henkka Remes ja Alexander Beijar.

  • Keskiviikkona 10.5. kello 21.30-22.30 Päivystävä toimittaja -chat ja videostriimi, jossa kysymyksiin vastaavat paikan päältä Liverpoolista viisuselostaja Mikko Silvennoinen sekä toimittaja Katri Norrlin.

  • Torstaina 11.5. kello 21.45 alkaen. Toisen semifinaalin ajan chatissa Henkka Remes ja Alexander Beijar.

  • Finaalipäivänä lauantaina 13.5. kello 21 alkaen. Chattia vetävät Remes ja Beijar.

Seuraa lähetyksiä Ylen kanavilta

Ensimmäinen semifinaali, jossa mukana Suomen Käärijä

Tiistaina 9.5. klo 22.00
Yle TV1, Yle Areena, Radio Suomi ja Yle X3M ja YleX

Ohjelman suomenkielisenä kommentaattorina toimii Yle TV1:llä Mikko Silvennoinen. Lähetystä voi seurata ilman selostustusta valitsemalla ääniasetukseksi englannin.

Yle Areenassa lähetystä voi myös seurata

YleX:n selostajana on Sini Laitinen eli Papananaama.

Ensimmäisen semifinaalin maat esiintymisjärjestyksessään ovat Norja, Malta, Serbia, Latvia, Portugali, Irlanti, Kroatia, Sveitsi, Israel, Moldova, Ruotsi, Azerbaijan, Tsekki, Alankomaat ja viimeisenä Suomi.

Toinen semifinaali

Torstaina 11.5. klo 22.00
Yle TV1, Yle Areena, Radio Suomi ja Yle X3M

Ohjelma selostetaan suomeksi, ruotsiksi sekä pohjois- ja inarinsaameksi.

Toisen semifinaalin maat esiintymisjärjestyksessä ovat Tanska, Armenia, Romania, Viro, Belgia, Kypros, Islanti, Kreikka, Puola, Slovenia, Georgia, San Marino, Itävalta, Albania, Liettua ja Australia.

Finaali

Lauantaina 13.5. klo 22.00
Yle TV1, Yle Areena, Radio Suomi, Yle X3M ja YleX

Finaalilähetys selostetaan suomeksi, ruotsiksi, pohjois- ja inarinsaameksi, venäjäksi sekä ukrainaksi.

Piristä kisakatsomoasi tulostettavalla bingolla ja pisteytyslomakkeilla

Yhteinen hauskanpito on osa Euroviisuja. Kotikatsomojen tunnelmaa voi virittää Ylen perinteisellä puuhapaketilla, johon kuuluu muun muassa tulostettavat pisteytyslomakkeet sekä viisukliseiden bingo.

Äänestysohjeet

Voit äänestää suosikkiviisuasi ensimmäisessä semifinaalissa sekä finaalissa. Omaa maataan ei voi äänestää.

Semifinaalista jatkoon pääsijät valitaan pelkästään yleisöäänten perusteella. Lopullinen voittaja sen sijaan valitaan sekä yleisöäänten että kansainvälisen tuomariston äänten perusteella.

Voit äänestää tekstiviestillä, puhelimitse tai Eurovision-mobiilisovelluksella.

Euroviisuissa äänestät lähettämällä haluamasi esiintyjän numeron tekstiviestillä numeroon 173005 tai soittamalla numeroon 0700 791 XX. Puhelinnumeron kaksi viimeistä numeroa muodostuvat valitsemasi esityksen numerosta.

Äänestyksen hinta on 1,00 €/puh + pvm tai 1 €/tekstiviesti. Äänestää voi myös Eurovision -mobiilisovelluksella, joka maksaa myös 1 €/äänestys. Äänestäminen on mahdollista korkeintaan 20 kertaa. Linjat avautuvat kaikkien esitysten jälkeen lähetyksessä ilmoitettuun aikaan. Tekstiviestikuittauksen saapumisessa voi mennä hetki.

Semifinaalien tarkat maakohtaiset yleisöäänet ja jury-pisteet julkaistaan lauantain finaalin jälkeen.