Hyppää pääsisältöön

Kuusi kuvaa

”Musta komedia voi olla parantava voima”, sanoo näyttelijä Emil Kihlström

Näyttelijä Emil Kihlström omassa näytelmässään Punchline.
Kuva: Emil Kihlströmin kotiarkisto

Emil Kihlström opiskeli ensimmäistä vuotta näyttelijäksi, kun hänen rakas kissansa Joe Black kuoli. Kuolema ja kuolemanjälkeisen elämän pohdinta päätyivät lopulta mustan tragikomedian aiheeksi.

Kuuntele Kuusi kuvaa näyttelijä Emil Kihlströmin elämästä Yle Areenasta

Kuolema konkretisoitui Kihlströmille, kun hän hautasi kissansa. – Kun laskin Joen sinne kuoppaan, tajusin, että tuonne minäkin menen.

Kihlström sanoo ajautuneensa 24-vuotiaana eksistentiaaliseen kriisiin ajatuksella, että ”jatkoja ei ole tosiaan tiedossa”.

– Olin aina sanonut olevani ateisti, mutta en ollut oikeasti lukinnut asiaa päässäni.

Nuori Emil Kihlström mustan kissansa kanssa.
Kuva: Emil Kihlströmin kotiarkisto

– Rupesin kirjoittamaan ensin monologia ja sitten dialogia. Kirjoittaminen oli ensin niin ahdistavaa, etten voinut tehdä sitä kuin muutaman tunnin kerralla. Välillä piti nousta ylös kävelemään, sillä aiheen miettiminen ahdisti.

Taiteellinen opinnäytetyö

Teatterikorkeakoulun opinnäytetyö koostuu taiteellisesta ja kirjallisesta työstä.

Yleensä näyttelijät osallistuvat johonkin teatteriproduktioon, jossa on erikseen ohjaaja ja dramaturgi, mutta Emil Kihlström päätti sekä kirjoittaa, ohjata että näytellä tekstinsä itse. Tekstinsä aiheeksi hän otti kuolemanpelon.

– Taiteellinen työni oli näytelmä ja kirjallisena työnä käsittelin näytelmän tekemistä.

Lopputuloksena syntyi näytelmä The Punchline – kuolemanpelkoa ja kevyttä kannibalismia, joka sai ensi-iltansa Teatterikorkeakoulussa vuonna 2021. Näytelmä on musta tragikomedia, joka käsittelee kuolemanpelkoa farssin keinoin.

– Lähtökohtana on rikas, vanha mies, joka on kuollut. Vainajan viimeinen toive on, että aikuiset lapset syövät hänen ruumiinsa. Perinnön saamisen ehtona on ruumiin syöminen.

Vainajan Fred-pojan roolissa näyttelevä Emil Kihlström kirjoitti itselleen karikatyyrimäisen neuroottisen ateistihahmon.

Fredin sisko on Lea, jota näyttelee Annika Hartikka. Fred ja Lea keskustelevat moraalisesta velvollisuudesta syödä isänsä, jota ranskalainen kokki valmistelee keittiössä illalliseksi.


Itselle nauraminen mustan huumorin keinoin

Kihlström pitää itselle nauramista tärkeänä, sillä se vie ajatuksia käsiteltävästä aiheesta eteenpäin.

– Sitä paitsi, nauraminen on äärimmäisen tervettä, eikä kukaan ei voi kieltää nauramasta itselle ja lisää siihen, että naurussa on paljon itsensä kohtaamista ja omien vikojen tunnustamista.

Kihlström sanookin pitävänsä mustasta komediasta, joka käsittelee synkkiä aiheita tai todellisen elämän ongelmia kuten kuolemaa tai menetystä, jota usein halutaan käsiteltävän vakavalla naamalla.

– Komedia omista peloista ja suruista on henkilökohtaista, mutta asioiden tekeminen viihteeksi auttaa menemään eteenpäin.

– Musta huumori on minusta erinomainen keino käsitellä vaikeitakin aiheita siten, että vastaanottaja ei torju niitä.

Kuusi kuvaa näyttelijä Emil Kihlströmin elämästä

43:53

Lisää: emilkihlstrom.com