Hyppää pääsisältöön

Akuutti

Melanooma yleistyy nyt vauhdilla länsimaissa – keräsimme kuusi faktaa auringosta ja siltä suojautumisesta

Maarit Åström puristaa aurinkovoidetuubista voidetta teelusikkaan.
Kuva: Tero Kyllönen / Yle

Iho kannattaa suojata auringolta maaliskuun lopusta aina syyskuun puoliväliin asti, mutta keskikesälläkin auringossa on turvallista oleskella klo 17 jälkeen. Mitä muuta auringosta pitäisi tietää?

Melanooma on ihosyövistä vaarallisin ja se yleistyy nyt vauhdilla länsimaissa kaikissa ikäryhmissä. Suurimpana syynä on auringonvalolle sekä palamiselle altistuminen. Siksi ihon ruskettumista ja erityisesti palamista pitäisi välttää. Keräsimme kuusi faktaa auringosta ja siltä suojutumisesta.

1. Mitä tapahtuu, kun iho ruskettuu tai palaa?

Aurinkovoidetta levitetään käsivarrelle
Kuva: Yle, Tero Kyllönen

Ihon DNA vaurioituu välittömästi, kun se ruskettuu. Ihotautilääkärin mukaan ruskettuminen on ihosyövän esiaste, mutta muutaman kerran ruskettuminen tai palaminen ei vielä ole kohtalokasta. Iho kuitenkin muistaa ikuisesti UV-säteilyn, jolle se on altistunut. Siksi ihosyövän riski nousee, jos ihminen palaa usein. Erityisesti lapsen iho kannattaa suojata kaikelta palamiselta.

2. Mitkä ovat melanooman riskitekijöitä?

Lähikuvassa tatuoitu kyynärvarsi, jossa näkyy luomia.
Kuva: Tero Kyllönen / Yle

Melanooman riskitekijöitä ovat vaalea helposti palava iho, pisamat, luonnostaan punaiset hiukset, moniluomisuus ja geneettinen alttius. Suurin riskitekijä on kuitenkin toistuvasti voimakkaalle UV-säteilylle altistuminen. Sitä saa auringon lisäksin muun muassa solariumista.

3. Voiko ruskettuminen aiheuttaa riippuvuutta?

Aurinko ja koivunoksia
Kuva: Yle, Tero Kyllönen

UV-säteily vapauttaa ihon kautta välittäjäaineita, jotka vaikuttavat keskushermostoon ja tuottavat mielihyvää. Niin sanottu rusketusriippuvuus onkin varsin yleistä, vaikka se on selkeä ihosyöpäriski. Rusketusriippuvuuden syitä ja vaikutuksia on tutkittu Tampereen yliopistossa.

4. Miten ihoa voi suojata UV-säteilyltä?

Iho kannattaa suojata auringolta maaliskuun lopusta aina syyskuun puoliväliin asti päiväsaikaan eli klo 10–17. Erityisesti kannattaisi välttää oleskelua keskipäivän auringossa. Ulkoillessa kannattaa käyttää suojaavaa vaatetusta, lierihattua ja aurinkolaseja. Paljaaksi jäävällä iholla tulisi käyttää aurinkovoidetta, jossa on suojakerroin 50. Varjo on vaatetuksen ja suojavoiteen rinnalla tärkeä suojautumiskeino liiallista UV-säteilyaltistusta vastaan. Siirtymällä suorasta auringonpaisteesta varjoon altistuksen voi parhaimmillaan lähes puolittaa.

Kuva merestä vedenpinnan tasolta kuvattuna.
Kuva: Tero Kyllönen / Yle

Puhdas lumi ja veden pinta ovat puolestaan hyviä heijasteita, joten hangilla ja veden äärellä UV-indeksi voi nousta ennustettua jopa kaksi kertaa korkeammaksi. Ilmatieteenlaitoksen julkaisema UV-indeksi kertoo kuinka paljon ulkona voi saada UV-säteilyä. Kun UV-indeksi on 3 tai korkeampi, on siltä syytä suojautua Etelä-Suomessa päästään keskikesällä jopa yli 6 lukemiin. Pohjoisessa UV-indeksi on korkeimmillaan noin 5. Suomen kaikkien aikojen ennätys on 29.6.2011 Jokioisissa mitattu UV-indeksi 6,7. Jos henkilö on hyvin herkkäihoinen, aurinkorasvaa on hyvä käyttää jo pienemmillä UV-indekseillä.

5. Paljonko aurinkovoidetta pitää laittaa?

Maarit Åström puristaa aurinkovoidetuubista voidetta teelusikkaan.
Maarit Åström katsoo kameraan ja hänen kasvoillaan on runsaasti aurinkovoidetta.
Kahden kuvan vertailu: Liu'uta nuolia ja katso, miltä teelusikallinen aurinkorasvaa näyttää kasvoille ja kaulalle levitettynä.
Kuvat: Tero Kyllönen / Yle (vasen), Tero Kyllönen / Yle (oikea)

Tutkimuksissa on todettu, että hyvin harva käyttää aurinkovoidetta suositusten mukaisesti. Ihmiset tyypillisesti laittavat aurinkovoidetta vain neljäsosan tai korkeintaan puolet suositellusta määrästä. Aurinkovoidetta pitää laittaa todella runsaasti ja sitä tulisi lisätä esimerkiksi uimisen tai hikoilun jälkeen. Hyvä muistisääntö on, että ihon pitää jäädä valkoiseksi, kun voidetta levitetään. Suositusten mukaan aurinkovoidetta pitäisi levittää kasvoille, kaulalle ja decolteen alueella yhteensä noin teelusikallinen. Koko keholle aurinkovoidetta tarvitaan yhteensä noin kaksi ruokalusikallista.

6. Miten aurinkovoide toimii?

Kaksi ruokalusikallista aurinkorasvaa kämmenellä.
Kuvateksti Tältä näyttää kaksi ruokalusikallista aurinkovoidetta kämmenellä.
Kuva: Tero Kyllönen / Yle

Käytännössä aurinkovoiteen avulla pyritään estämään auringonsäteen pääseminen iholle asti voiteissa olevien fysikaalisten tai kemiallisten suodattimien avulla. Fysikaaliset suodattimet heijastavat UV-säteilyn pois. Kemialliset suodattimet puolestaan absorboivat eli imevät itseensä UV-säteilyä. Jos käytetään suojakerrointa 50, tarkoittaa se käytännössä, että vain yksi viideskymmenesosa säteilystä pitäisi päästä ihon ulkokerrokselle asti.

Asiantuntijat:

Kari Saarinen
Ihotautien erikoislääkäri
Mehiläinen Lahti

Anu Heikkilä
vanhempi tutkija
Ilmatieteenlaitos

Lisää aiheesta Yle Areenassa