Hyppää pääsisältöön

Akuutti

Heljä Lappi katsoo kameraan. Hänen edessään on kännykkä ja ympyrävalo.

Kiusatuksi tuleminen on piirtänyt Heljä Lappiin syvät jäljet, mutta somevaikuttajana hän kohtaa nyt erilaista häirintää

Somevaikuttaja Heljä Lappia kiusattiin jo eskarissa, eikä koulukaan ollut hänelle turvallinen paikka. Heljä kohtaa ikäviä kommentteja vielä nykyäänkin somen kautta.

Heljä Lappi on suosittu somevaikuttaja, jolla on tileillään yli 40 000 seuraaja. Matka unelmatyöhön somen parissa on ollut pitkä, sillä lapsuudessa Heljä koki paljon kiusaamista.

– Olin vähän erilainen lapsi, ujo, taiteellinen ja pienikokoinen. Minua tönittiin ja selkään tungettiin talvella lumipalloja, niin että päälläni oli monta ihmistä, Heljä muistelee.

Heljä yritti puhua kiusaamisesta opettajille, mutta turhaan. Yksi opettajista asettui jopa kiusaajien puolelle, ja Helkky jäi alakynteen. Koulussa Heljää haukuttiin myös vemmelsääreksi, honkkeliksi ja hämähäkiksi, koska hän oli hoikka ja pitkäsäärinen.

Aikuisiällä Heljälle paljastui, että yhdellä hänen pääkiusaajistaan oli ollut hyvin väkivaltainen lapsuus.

Nyt jälkeenpäin tieto auttaa ymmärtämään asioita, mutta voi kun olisin tajunnut lapsenakin, että kiusaaminen ei johdu siitä, millainen olen. Uskon, ettei kukaan ole paha syntyessään, ja lapsi vain oireilee kiusatessaan muita.

Joskus sanotaan, että kiusatusta voi tulla kiusaaja. Takana on ajatus siitä, että kiusaajan avuilla voisi pärjätä maailmassa paremmin. Kiusaamista on kuitenkin monenlaista. Lievimmillään se on sitä, ettei puutu kiusaamiseen.

– Ammattikouluaikoina olin mukana suositussa porukassa. Välillä se porukka kiusasi muita. Muistan, miten paha mieli minulle tuli, kun en uskaltanut mennä väliin. Pelkäsin joutuvani itse taas siihen samaan tilanteeseen.

Kiusaaminen oli piirtänyt Heljään syvät jäljet, joiden vaikutuksia hän joutui kohtaamaan myös ensimmäisessä parisuhteessaan.

– Suhde oli vaikea, ja siihen liittyi muun muassa seksiin pakottamista ja kiristämistä. En usko, että olisin ikinä suostunut sellaiseen ellei omanarvontuntoni olisi ollut niin huono kiusaamisen takia.

Heljä haki viimein keväällä apua terapiasta.

Terapiaan olisi pitänyt mennä jo paljon aikaisemmin. En halua, että ne asiat seuraavat minua loputtomiin.

Somevaikuttajana Heljä on laittanut itsensä alttiiksi myös uudenlaiselle kiusaamiselle.

– Ulkonäköasioihin en edes vastaa. Mutta yksityisyyttäni loukattiin pahasti, kun sairastuin endometrioosiin. Asia oli levitetty keskustelupalstoille, ennen kuin olin itse kertonut siitä julkisesti. Se tuntui pahalta.

Nyt Heljä on naimisissa personal trainer Lassi Lapin kanssa. Lassi loukkaantui vakavasti liikenneonnettomuudessa 15-vuotiaana ja joutui opettelemaan kaikki elämän perustoiminnot uudelleen aivovamman seurauksena. Myös häntä kiusattiin ja nimiteltiin koulussa onnettomuuden jälkeen.

Lassi on saanut myös Heljän innostumaan salitreeneistä. Aikaisemmin Heljä ei ollut uskaltautunut kuntosalille lapsuudessa syntyneiden ulkonäköpaineiden takia.

Lassi ja Heljä Lappi nauravat ja näyttävät hauiksiaan kuntosalilla.
Kuva: Tero Kyllönen / Yle

– Koulun liikuntatunnilla minut valittiin aina viimeisenä joukkueeseen, koska olen kömpelö. Itkin, kun tulin salille ensimmäisiä kertoja, mutta onneksi Lassi oli tukena alussa ja veti minulle treenit neljä kertaa viikossa. Nyt treenaaminen tuntuu jo kivalta ja se on tuonut paljon itseluottamusta.

Lisää aiheesta Yle Areenassa