Hyppää pääsisältöön

Opiskeluvinkit

Katoaako keskittymisesi kesken opiskelun? Mikrotauko elvyttää oppimiskykysi

Korallinsävyisellä pohjalla aivot, joihin linkittyy uni, ruoka, harrastukset ja ihmissuhteet. Oikeassa alakulmassa on Abitreenien logo.
Kuvateksti Aivot joutuvat käsittelemään oppiessa suurta määrää dataa. Mikrotauko auttaa oppimiskykyä palautumaan. Kuvankäsittely: Janika Koli
Kuva: Janika Koli / Yle

Opiskelu on työskentelyä, josta pitää myös palautua. Mikrotauko eli lyhyt elvyttävä paussi auttaa keskittymisen ylläpitämisessä. Kokosimme kolme tapaa viettää tehokkaampi tauko.

Intensiivinen opiskelu on kuormittavaa puuhaa aivoille. Jos työskentely kestää pitkiä aikoja kerrallaan, mieliala voi laskea, keskittymiskyky heiketä ja oppimiskyky huveta. Samalla silmät saattavat väsyä ja niska tulla kipeäksi huonon istuma-asennon vuoksi.

Omaa opiskelua kannattaa tauottaa, sillä lyhyetkin lepohetket auttavat kehoa ja mieltä palauttamaan oppimiseen tarvittavaa suorituskykyä. Opiskelu kannattaa keskeyttää jo ennen kuin huomaat väsyväsi. Mikrotauko tarkoittaa muutaman minuutin pituista hetkeä, jolloin jätät opiskelun sivuun ja keskityt palautumiseen. Tässä artikkelissa saat ideoita mikrotaukojen viettämiseksi.

Väsyneiden silmien pelastus

Lukiessa silmien pienet lihakset työskentelevät tauotta. Optikot suosittelevat silmien palautumiseen 20-20-20 sääntöä. Näin se toimii:

20 minuutin välein irrota katse ruudusta tai kirjasta. Katso vähintään 20 metrin päähän, esimerkiksi ulos ikkunasta, 20 sekunnin ajan.

Hengitystauko mielen rauhoittamiseen

Jos mieli tuntuu rauhattomalta, erilaisista hengitysharjoituksista voi olla apua ylimääräisten ajatusten tyhjentämiseen omasta päästä.

Hengitä sisään ja ulos rauhallisesti 20 kertaa. Yritä olla tarttumatta mielessäsi pyöriviin ajatuksiin. Voit sulkea silmäsi harjoituksen ajaksi.

Aktiivinen palautuminen voittaa istumisen

Liikkuminen auttaa tutkitusti palautumaan stressistä. Sillä on positiivisia vaikutuksia myös psyykkiseen hyvinvointiin.

Nouse tietokoneen tai kirjan ääreltä. Käy pienellä kävelyllä, pyörittele hartioitasi tai tiskaa muutaman minuutin ajan. Pyri keskittymään liikkumiseen ja anna muiden ajatusten mennä ohi.

Liikkuminen palauttaa suorituskykyä myös kuuden tunnin mittaisessa ylioppilaskokeessa. Esimerkiksi vessassa käyminen tauottaa pitkää päivää ja antaa aivoille pienen lepohetken koetehtävien välissä.

Keskittymiskykyä voi palauttaa pienien taukojen lisäksi muuttamalla omia opiskelutapojaan. Testaa keskittymiskykysi kolmella helpolla kysymyksellä ja katso aivotutkijan täsmävinkit.