Juurien kesä - tuntemalla menneen voimme ymmärtää nykyhetkeä ja suunnata tulevaan
Kesä 2023 on Juurien kesä. Yle Radio 1:n ja Yle Teeman yhteinen kesä alkaa sunnuntaina 4. kesäkuuta. Pääosa ohjelmistosta sijoittuu välille 5. kesäkuuta - 16. heinäkuuta.
Juurien kesä on kattoaiheena laajempi kuin kansanmusiikki, sukututkimus tai kasvien juuret. Teema on väljä, sillä niin eläinlajeilla ja ihmisryhmillä samoin kuin erilaisilla ilmiöillä ja tutkimuskohteillakin on taustansa ja kehityskulkunsa.
Yle Radio 1:ssä ohjelmat ovat hyvin moninaisia Maailmanpolitiikan arkipäivästä Ykköskolumneihin, saaristolaisuuden juurista identiteettipohdintoihin ja monikulttuurisuudesta luterilaisuuden, sukujen ja eri musiikin lajien juuriin. Yle Teemalla käydään mm. musiikkimatkalla maailmalla.
Kaikki Juurien kesän ohjelmat löydät myös Yle Areenasta.
Juurien kesän radioytimessä ovat kesää varten erikseen tehtävät sarjat
Tuuli Saksalan ja Kie von Herzenin sarja Kansanmusiikin kymmenen käskyä pureutuu suomalaisen kansanmusiikin olemukseen ja historiaan torstaisin 8.6. alkaen kymmenen jakson verran.
Harri Tuominen kertoo afrokuubalaisen jazzin juurista keskiviikkoisin ja Nadja Mikkonen puolestaan monikulttuurisen suomalaisuuden kokemuksista maanantaisin.
Petri Rinne pyöräilee saaristolaisuuden ja suomalaisen merenkulun juurien maisemissa Lounais-Suomessa ja Ahvenanmaalla. Petrin sarjaa kuullaan perjantaisin ja lauantaisin.
Kerran viel’ Suomisen perhe! Mitä kuuluu klassikkokuunnelmasarja Suomisen perheelle 65 vuoden jälkeen? Rakastetun komedian uudet kujeet jatkuvat, kun rakastetun patriarkan, Suomisen Ollin hautajaisissa koetaan yllätyskäänne. Kerran viel’ Suomisen perhe! ottaa varaslähdön Juurien kesään jo lauantaina 3.6.
Kesäteema kuuluu myös monissa ympäri vuoden lähetettävissä Radio 1:n ohjelmasarjoissa. Niinpä esimerkiksi Risto Nordell ja Kare Eskola pohtivat taidemusiikin taustoja ja historiaa. Myös muun muassa Elävä historia -sarja ja Tiedeykkönen tarttuvat juuritematiikkaan, ja Romano mirits -ohjelmassa kuullaan Minun romanisukuni -sarja.
Juurien kesän ohjelmia Yle Teemalla
Yle Teemalla ollaan musiikkimatkalla maailmalla, käydään mm. Kuubassa, Kreikassa ja Portugalissa. Virolainen säveltäjä Veljo Tormis vie huippukuoro Collegium Musicalen kanssa suomalais-ugrilaisten kansojen juurille. Yksi kesän kohokohdista on Vilma Jään konsertti, jossa loitsut, karjankutsuhuudot ja inkeriläinen runonlaulu kohtaavat modernin konepopin tämän päivän soundeilla, puheenaiheilla ja asenteella.
Ella Kannisen matkassa tutustutaan roomalaisten Ranskaan.
Myös Suomea kierretään ja tavataan räppäreitä. Historia ja tulevaisuus sekä tekijöiden ylpeys omista juurista kuuluvat jokaisen kaupungin biisissä: Mist sä tuut?
Ellan matkassa: roomalainen Ranska
keskiviikkoisin 7.6. alkaen klo 21.00, uusinnat torstaisin klo 12 ja lauantaisin n. klo 16, koko sarja Areenassa ma 5.6. alkaen pysyvästi
Ella Kanninen vie sarjansa kolmannella tuotantokaudella historialliselle kulttuurimatkalle roomalaisten valloittajien jalanjäljissä Ranskaan. Tutustumme kaikkeen siihen, mitä roomalaisten ajoilta on periytynyt ranskalaisten tähän päivään: arkkitehtuuriin, ruokiin, juomiin, juhliin ja paikallisiin tapahtumiin. Samalla opimme mitä kaikkea roomalaiset kopioivat kelteiltä omaan kulttuuriinsa ja elämäntapaansa.
Keikalla Vilma Jää
torstaina 8.6. klo 21.00, uusinta lauantaina 10.6. klo 14.55, Areenassa ma 5.6. alkaen pysyvästi
Loitsuja, karjankutsu huutoja, inkeriläistä runolaulua tämän päivän soundeilla, puheenaiheilla ja asenteella jossa Saarijärven kantele kohtaa modernin konepopin. Tätä kaikkea on Vilma Jää!
Mist sä tuut?
perjantaisin 9.6. alkaen n. klo 22.30, koko sarja Areenassa pysyvästi
YleX:n Köpi Kallio matkustaa Suomen eri kaupunkeihin selvittämään jokaisen paikan hiphop-kulttuuria. Legendaaristen bilepaikkojen ja räppäreiden lisäksi kuullaan nuoren polven näkemykset musiikin tekemisestä ja suomirapin tulevaisuudesta. Kuka seuraavaksi täyttää stadionit ja valloittaa kansainväliset Spotify-listat? Kunkin kaupungin omasta soundista ja tunnelmasta kertovat ohjelman aikana valmistuvat Mist sä tuut? -originaalikappaleet. Historia ja tulevaisuus sekä tekijöiden ylpeys omista juurista kuuluvat jokaisen kaupungin biisissä: Mist sä tuut?
Tormisin unohdettujen kansojen jäljillä
sunnuntaina 11.6. klo 14.55, uusinta perjantaina 16.6. klo 12, Areenassa 10.7. asti
Virolaissäveltäjä Veljo Tormisin kuorosarjateos Unustatud rahvad (1970 – 1989) perustuu kuuden itämerensuomalaisen kansan perinteisiin. Näitä ovat liiviläiset, vatjalaiset, inkerikot, inkerinsuomalaiset, vepsäläiset ja karjalaiset, joista monien kieli ja kultuuri on katoamassa. Collegium Musicale -kuoro vei laulut eri puolille Itämeren rantoja virkistääkseen nykyisten asukkaiden yhteyksiä katoavaan menneisyyteen ja vahvistaakseen heidän identiteettiään. Ruth Alakülan ja Erle Veberin dokumentissa seurataan kuoron kiehtovaa matkaa ja perehdytään samalla kansojen historiaan ja nykytilaan.
Musiikkimatka
torstai 15. ja 22.6., sunnuntai 18. ja 25.6.
Neljä musiikkimatkaa Eurooppaan ja Karibialle: Kreikka, Norja, Portugali, Kuuba. DJ Shantel on saksalainen artisti, joka lapsena istui tuntikausia kreikkalaisen isoisänsä autossa, jossa kreikkalainen musiikki soi tauotta. Norjalaiseen kansanmusiikkiin, jazziin, joikuun ja black metaliin opastaa vetopasunisti Manuel Winbeck La Brassbanda -yhtyeestä. Portugalin uudistuvaan perinnemusiikkiin tutustuttaa laulaja Miese Katz. Ja matkalla Kuubaan on matkanjohtajana Berliinin filharmonikkojen käyrätorvisti Sarah Willis.
----