Hyppää pääsisältöön

Oppiminen

Lyttäävä kommentti voi jäädä vuosikausiksi mieltä kaihertamaan – Janina, 32, ei ole pystynyt unohtamaan lääkärin pysäyttävää kommenttia

Mustapaitainen nainen on kuvattu ylhäältä alaspäin ja hän katsoo kuvan alareunaan.
Kuvateksti Muun muassa lisämunuaisten ja maksan toiminta saa aikaan sen, että joku tietty kommentti painuu syvälle mieleen. Kuvituskuva.
Kuva: Anu Heikkinen / Yle

Vahva tunnereaktio saa kehomme toimimaan niin, että yllättävät asiat jäävät mieleemme jopa vuosikausiksi. Näin kävi ahkerana itseään pitäneelle Janinalle, kun lääkäri epäili hänen vaivojensa johtuvan laiskuudesta.

Janina, 32

”Olin 16-vuotias lukiolainen, kun koulu tuntui vievän minusta kaikki mehut. Olin välillä niin väsynyt, etten jaksanut mennä ollenkaan kouluun ja jouduin olemaan kuukausia sairauslomalla. Sain kuitenkin suoritettua lukion loppuun neljässä vuodessa. Sen jälkeen yritin tehdä töitä ja opiskellakin, mutta voimat loppuivat aina kesken.

Kuutisen vuotta sitten menin työttömille tarkoitettuun terveystarkastukseen ja kerroin lääkärille vuosia kestäneestä uupumuksestani. Hän kuunteli ja lopulta totesi: Jospa olet vain luonteeltasi laiska.

Menin ihan sanattomaksi, en osannut sanoa takaisin mitään. Olin itku kurkussa ja tuntui, että minut lytättiin aivan totaalisesti.

Minua on aina kuvailtu reippaaksi ja teen 110-prosenttisesti sen minkä jaksan, vaikka sitten romahdankin työ- tai opiskelupäivän jälkeen.

Kun tuollaisessa auktoriteettiasemassa oleva ihminen sanoo minua laiskaksi, niin se saa minussa vuosienkin jälkeen aikaan fyysisen reaktion: rintaa alkaa puristaa, sydän hakata ja raivo kyteä. Yksi syy voimakkaaseen reaktioon on varmaan se, että lääkäri pystyy määrittämään elämänkulkuani ja vaikuttamaan siihen, saanko apua ongelmiini.

Luulen, että päästäkseni kunnolla yli tästä, tarvitsisin jonkun korvaavan muiston. Minulla on viime vuosina alettu epäillä ADHD:ta ja olen menossa testeihin. Toivon, että testeistä selviäisi joku selitys tälle minun väsymykselle. En olisikaan laiska, vaan kelpaisin tähän yhteiskuntaan.”

Janinan nimi on muutettu hänen yksityisyytensä suojaamiseksi. Janina vastasi Yle Oppimisen kyselyyn, jossa kysyttiin mitkä kommentit ovat jääneet vuosikausiksi mieleen pyörimään.

Miksi muistamme tietyt kommentit niin hyvin?

Tiivistettynä asia menee näin:

Jokin kommentti tai lausahdus herättää meissä vahvan tunteen. Tunne saa sympaattisen eli tahdosta riippumattoman hermoston heräämään.

Lisämunuainen alkaa töihin ja pumppaa kehoon adrenaliinia. Sen seurauksena maksa alkaa tuottaa glukoosia eli verensokeria verenkiertoon. Aivot käyttävät verensokeria muistamisen polttoaineena.

Tällaiset mekanismit toimivat aivoissa ja kehossa koko ajan ja tallentavat muistiin elämän tapahtumia. Osa juurtuu sinne tiukemmin ja osa unohtuu ajan myötä.

Katso video: Miksi satunnaiset keskustelut jäävät joskus mieleen vuosikymmeniksi?

Ikävien kommenttien ohella myös positiiviset lausahdukset voivat jäädä hyvin mieleen. Lauri, 35 vastasi Yle Oppimisen kyselyyn ja kertoi, miten vahva vaikutus eräällä isän lausahdukselle on hänelle ollut.

”Siitä lauseesta on tullut minulle voimaeläin”

”Olin ehkä noin 16- tai 17-vuotias. Asuimme Belgiassa ja lähdimme syyslomalla matkailuautolla Saksaan vuorille. Oli loman viimeisiä päiviä, aurinko paistoi ja kiipesimme Baijerissa yhdelle pienehkölle huipulle.

Kesken kävelyn isäni sanoi yllättäen, sillä tavalla out of the blue: sinä taidat oikeasti olla kiinnostunut asioista.

Kommentti tuntui pysäyttävän ajan hetkeksi. Kun hän yhtäkkiä sanoi noin, se tuntui minusta isolta asialta. Hymyilytti ja olin ylpeä itsestäni.

En ollut koskaan aiemmin enkä sen jälkeenkään kuullut isältä samanlaista kiteytystä. Tuli olo, että hän oikeasti tarkoitti sitä. Tuntui, että tuosta lauseesta alkoi jotain uutta.

Silloin päätin, että olen sellainen ihminen, joka on oikeasti kiinnostunut asioista. Siitä lauseesta on tullut itselleni jonkinlainen voimaeläin. Koin, että olin saavuttanut jotain, ja näin jälkikäteen sitä voisi kutsua arvostukseksi vanhempien silmissä.

Sehän on ihmisen ihan keskeinen tarve, tulla nähdyksi vanhempiensa edessä.

Lause on vaikuttanut myös työhöni. Olen opettanut musiikkia skideille ja pyrkinyt tietoisesti näkemään ja kertomaan heille, jos he ovat olleet kiinnostuneita jostain.”

Minkälaisia muunlaisia vastauksia saimme? Yli kahdensadan vastaajan joukossa moni muisti hyvin ulkonäköä kehuvat tai panettelevat kommentit.

”Kommentti mitä en voi unohtaa oli, kun seisoin äitini ja tulevan aviomieheni edessä unelmieni häämekko päälläni. Mieheni kehui kuinka tyrmäävältä näytän. Äitini toteaa nauraen: Tohon ei saa sit yhtään enempää lihoa tai pursuat muuten siitä avonaisesta selästä ulos ja menee kallis mekko pilalle. Äitini nauroi ja pilkkasi minua muiden edessä kuten on aina tehnyt kun olen saavuttanut jotain suurta. Siitä hetkestä lähtien en ole voinut katsoa äitiäni enää samalla tavalla kuin ennen.” nainen, 23-v.

”Latasin Facebookiin 13-vuotiaana kuvan itsestäni, yksi tuttu jonka kanssa en ollut kovin läheinen kommentoi: Sulla on btw kiva nenä. En teininä omannut vielä kovin hyvää itsetuntoa. Kommentti kiinnitti huomion osaan kasvoissani, mitä en ollut koskaan oikeastaan ajatellut. Mutta sen siivittämänä tarkastelin omaa naamaani uudelleen ja totesin olevani kommentoijan kanssa samaa mieltä, että olen tosiaan voittanut nenälotossa.” mies, 25-v.

”Terveydenhoitaja kommentoi, että minulla on vähän ylimääräistä (painoa) ja, että siihen on hyvä kiinnittää huomiota. Olin 14-vuotias. En ollut ylipainoinen. Tunnuin väärältä. Kehitykseni oli vääränlaista ajattelin. Otin kommentin todella henkilökohtaisesti. Sairastuin myöhemmin syömishäiriöön. Terveydenhoitajan kommentti varmasti osaltaan vaikutti sairastumiseeni.” Auringonkukka, 29-v.

”Kaverini kertoi äitinsä sanoneen minua sielukkaan kauniiksi. Se ilahdutti kovasti ja auttoi minua hyväksymään itseäni ja ulkonäköäni paremmin. Minulla on koko elämäni ajan ollut vaikeuksia hyväksyä itseäni sellaisena, kuin olen. Olen kaivannut todella paljon ulkoista hyväksyntää ja kehuja. Siksi kaverin äidin kommentilla oli minulle ja itsetunnolleni valtava merkitys.” nainen, 40-v.

”Kerroin innoissani isoisälle elämästäni ja kuulumisista ja siihen muuten sydämellinen isoisä tokaisi älä jankkaa. Satuttava kommentti tuli rakkaalta ihmiseltä ja siitä asti mietin tarkkaan mitä puhun ja en halua innostua selittäessä liikaa vaikka puhuisin ystäville.” nainen 24-v.

”Ala-asteen opettaja kehui luokan edessä kirjoitustani nasevaksi ja samalla opetti mitä naseva tarkoittaa. Se oli ensimmäinen kerta, kun mietin, että olenko hyvä jossain koulujutussa.” mies, 51-v.

Miksi satunnaiset keskustelut jäävät joskus mieleen vuosikymmeniksi? - Toista Yle Areenassa

Keskustelu