Hyppää pääsisältöön

Elämä

Nainen meikkaa poskiaan peilissä.

Yhä nuoremmat taistelevat ryppyjä vastaan Tiktokissa nähtyjen hurjien vinkkien avulla

Teinit oppivat pelkäämään ryppyjä sosiaalisen median trendien takia. Häkellyttävät ihonhoitovinkit ovat saaneet nuoret hoitamaan ryppyjä, joita ei ole olemassa.

Päivitetty 25.05.2023 12:19.

Älä liikuta kasvojasi, ota ennaltaehkäisevää botoxia äläkä missään nimessä nuku kyljelläsi.

Näihin neuvoihin voi törmätä, jos selaa Tiktokia ja seuraa uusimpia ihonhoitovinkkejä sovelluksesta. Näin tekee yhä useampi: ihonhoitovideoilla on Tiktokissa yli 180 miljardia katselukertaa. Aihe jyllää palvelussa niin, että sille on keksitty oma termi, SkinTok.

Tällä hetkellä ihonhoitokuplassa on yksi trendi ylitse muiden: anti age, eli ryppyjen ja ikääntymisen ehkäiseminen. Nikseistään tunnetussa Tiktokissa jaetaan nyt yhä hämmentävämpiä keinoja estää ryppyjen ilmaantuminen ja näyttää nuorekkaalta – yhä nuoremmalle yleisölle.

Lyijyvoidetta, elohopeaa ja radioaktiivisia ihonhoitotuotteita - Kauneuden takia on kärsitty aina

17:34

Kysyimme kahdelta asiantuntijalta, missä määrin ryppyjä voi ennaltaehkäistä vai kannattaako Tiktokin vinkkeihin luottaa laisinkaan.

Onlinekosmetologi Emilia Niemi, 25, työskentelee kosmetologina etävastaanotolla. Sen lisäksi hän tekee Tiktok-sisältöjä Onlinekosmetologi-tilillä.

Niemi myös seuraa aktiivisesti ihonhoidon maailmaa Tiktokissa. Hänen mielestään nuorten suhtautuminen ihonhoitoon on muuttunut viime vuosina.

Nainen katsoo kameraan ja hymyilee.
Kuvateksti Emilia Niemi on toiminut kosmetologina 18-vuotiaasta asti. Hänelle tärkeintä työssä on auttaa ihmisiä ymmärtämään oman ihonsa toimintaa.
Kuva: Henriikka Hiltunen

Painotus on siirtynyt ihon ongelmien hoitamisesta jopa harrastamiseen. Monille nuorille ihonhoito on hemmottelua, johon kuuluvat sievät hiuspannat ja kasvomaskit.

Mukaan on kuitenkin uinut myös ikääntymisen ehkäisy, mikä näkyy erityisesti esillä olevissa tuotteissa. Somessa suositeltavat tuotteet ovat muuttuneet vahvemmiksi ja niissä on enemmän anti age -painotuksia, Niemi kertoo.

– Videoissa mennään yhä hyvinvointi edellä, mutta taustalla voi olla ajatus, että jos hoitaa ihoa hyvin nuorena, välttyy rypyiltä vanhempana.

Ikääntymisen estäminen on myös numeroiden valossa noussut somealustan valtavirtaan. Antiaging-tunnisteella on Tiktokissa 4,2 miljardia katselukertaa.

Ongelmallisen asiasta tekee se, että Tiktokia selaaville ryppyjen ei pitäisi olla vielä ajankohtainen asia. Tiktokin suurin kävijäryhmä on 18–24-vuotiaat.

Eroon rypyistä elämää rajoittamalla

Tiktokista löytyy anti age -sisältöä kaikenlaisille katsojille, aina hienovaraisista ihonhoitovinkeistä absurdeihin ohjeisiin.

Eräällä videolla nainen kertoo, kuinka opetteli liikuttamaan kasvojaan mahdollisimman vähän, jotta estäisi ryppyjen syntymisen alkuunsa. Videolla on yli 500 000 katselukertaa.

Suosittuja ovat myös erikoispillit, joilla suu ei mene mutruun juodessa, kasvojen teippaaminen yöksi, jotta iho ei veny nukkuessa ja pistoshoidot, joilla ryppyjä tuottavat lihakset lamaannutetaan.

Iida Haveri, 24, työskentelee kosmetologina ja tekee somesisältöjä ammatikseen. Myös hänen mielestään nuorten ajatukset ihonhoidosta ovat muuttuneet.

– Nykyään näkee enemmän sitä, että ikääntymistä pelätään ja ikääntyminen tuo ulkonäköpaineita nuorille.

Paineet ovat usein turhia, Haveri korostaa. Hyvä ihonhoitorutiini ei horju vatsallaan nukkumisesta tai pillillä juomisesta.

Haveri ei silti ole itsekkään säästynyt anti age -buumin aiheuttamilta pohdinnoilta.

– Valehtelisin, jos väittäisin, etten olisi jo itsekin ajatellut ryppyjä, hän myöntää.

Nainen meikkaa silmiään peilissä.
Kuvateksti Iida Haveri pitää ulkonäöstään huolta. Hänen mielestään kosmetologin työhön kuuluu huoliteltu olemus.
Kuva: Kimmo Räisänen

Pistoshoitoja yhä nuoremmille

Ikääntymisen estäminen näkyy somen lisäksi myös myyntitilastoissa. Kosmetiikan maahantuonnin puolella ylivoimaisesti suosituin ainesosa on retinoli, joka lupaa ikääntymistä ehkäisevää vaikutusta.

– Hurjan moni on alkanut käyttää sitä jo todella nuorena, Haveri kertoo.

Nuorille markkinoidaan somessa kuitenkin myös kovempia keinoja: pistoshoitoja.

Tänä keväänä pinnalla on ollut niin sanottu baby botox, suomeksi mikro- tai mesobotox. Somessa sitä pidetään erityisesti nuorille sopivana ryppyjen ennaltaehkäisykeinona.

Tiktokissa baby botox -aiheiset videot ovat keränneet satoja miljoonia katselukertoja.

Tyypillisellä videolla 25-vuotias nainen kertoo huolestuneensa rypyistään ja esittelee tuloksia pistoshoitojen jälkeen. Videoita löytyy myös suomeksi.

Onlinekosmetologina tunnettu Emilia Niemi kertoo törmänneensä ilmiöön, joskaan ei vielä Suomessa.

– Amerikan Tiktokissa on valloillaan ajatus, että laittamalla botoxia säännöllisesti nuoresta asti tekee itselleen palveluksen. Sillä tavalla ryppyjä ei tulisi ollenkaan, tai ainakin ne siirtyisivät myöhemmäksi.

Ryppyjen estäminen ei kuitenkaan ole mahdollista, Emilia Niemi muistuttaa. Vaikka ihoon laittaisi mitä tahansa, iho elää ja muuttuu väistämättä iän myötä.

Eri kokoisia ja värisiä ihonhoitotuotteita vierekkäin.
Kuvateksti Sosiaalisessa mediassa ihonhoitorutiinit ovat usein korostetun pitkiä. Kosmetologien mielestä jo muutamalla tuotteella pääsee pitkälle.
Kuva: Kimmo Räisänen

Iida Haveria ilmiö turhauttaa. Kuka tahansa nuori voi löytää kasvoiltaan juonteita, mutta ne eivät ole ryppyjä.

– Ilmejuonteita on kaikilla. Ne kertovat ainoastaan, että on hymyillyt paljon ja pitänyt hauskaa, Haveri sanoo.

Kosmetologien mukaan pistoshoitoja ei kannattaisi aloittaa nuorena myöskään niiden kustannusten takia. Jotta tulos olisi jatkuva, hoitoja täytyy uusia usein.

Sekä Emilia Niemi että Iida Haveri ovat ajattelevat, että pistoshoidoista syntyy lähes poikkeuksetta kierre.

– Tuntuu, että pistoshoidot eivät jää ikinä yhteen hoitokertaan tai maksuun. On hyvin koukuttavaa, kun lopputulos on hyvä. Sen takia usein haluaa lisää, Iida Haveri sanoo.

Esimerkiksi yksittäinen mikrobotox-hoitokerta maksaa useita satoja euroja. Tulos kestää kolmesta kuuteen kuukautta.

Jos haluaa jatkuvan tuloksen, on oltava valmis käyttämään vuosien aikana tuhansia euroja.

Kevyempiäkään keinoja ei silti kannattaisi käyttää liian aikaisin, Haveri muistuttaa. Jos ihon totuttaa nuorena vahvimpaan anti age -voiteeseen, ei siitä saa enää vastetta vanhempana.

Nainen pitelee ihonhoitosuihketta ja hymyilee.
Kuvateksti ”Jos ei tiedä ihonhoitotuotteiden yhteisvaikutusta, hoito voi mennä ylihoitamisen puolelle. Iho ei vastaanota määräänsä enempää”, Haveri sanoo.
Kuva: Kimmo Räisänen

Kohti ryppyjen rakastamista

Kaikki Tiktokissa eivät puhu pelkästään ikääntymisen estämistä. Kasvavalle anti age -trendille on syntynyt myös vastaliike: pro age. Sen tavoitteena on normalisoida ja juhlistaa ikääntymistä.

Ajatuksena on, että eletty elämä ja ikä saavat näkyä. Etenkin Tiktokissa korostuu myös se, ettei elämää kannata rajoittaa pelkästään ikääntymisen pelon takia.

Kannattaako Tiktokin anti age -vinkkejä siis noudattaa vai ei?

Ei kannata. Ainoa oikea vinkki ryppyjen ehkäisyyn on aurinkorasva ja riittävän korkea suojakerroin, asiantuntijat sanovat.

Muuten tärkeintä on yksilöllinen ihonhoito, joka tuntuu omalta ja palvelee ihon tarpeita.

Mikä riittää tarpeeksi hyväksi ihon hoitamiseksi? Kosmetologi Emilia Niemi kertoo videolla kolme askelta ihonhoitoon. - Toista Yle Areenassa

Jos ikääntyminen kuitenkin pelottaa, kannattaa tarkastella ihon lisäksi myös omaa somekuplaansa. Millaisiin kuviin vertaat itseäsi, kun olet somessa?

Emilia Niemi kehottaa etsimään somesta roolimalleja, jotka antavat ikänsä näkyä. Pelkkien siloteltujen kasvojen katsominen nimittäin vaikuttaa siihen, miten itsensä näkee.

Niemi myös toivoo, että ryppyihin suhtauduttaisiin armollisemmin. Kauneus ei riipu siitä, montako juovaa kasvoilla on.

– Rypyt ovat mielestäni ihana asia, ne tarkoittavat että on elänyt pitkään, mikä on huippu juttu.

Millaisia ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 24. toukokuuta kello 23 saakka.

Juttua päivitetty 25.5. Kommenttikentässä oli ongelma, jonka takia kommentit eivät näkyneet. Ongelma on nyt korjattu.

Nainen venyy muodin mukaan, mies on aina adonis - Ihannevartalo eri aikoina

19:07