Hyppää pääsisältöön

Musiikki

Etniset pohjavirrat kuljettavat Komitasin musiikkia

Mayrig - To Armenian Mothers
Kuvateksti Mayrig - To Armenian Mothers

Armenian kansallissäveltäjä, vuonna 1935 kuollut Komitas, oli sikäläisille kuin runolaulaja, Sibelius, Konsta Jylhä, Lönnrot ja pappi samassa persoonassa. Komitasin omaleimainen sävelkieli on nauttinut kulttimainetta myös Euroopan taidemusiikkipiireissä, mikä ilmenee nyt myös mezzosopraanotähti Eva Zaïcikin lämpimällä, pelkistetyllä uutuuslevyllä.

Etnomusikologina Komitas ymmärsi kotimaansa kansanmusiikin sielun paremmin kuin aikalaissäveltäjät Euroopassa. Komitasin ylöskirjaamissa, säveltämissä tai sovittamissa lauluissa ja tansseissa etnisyys on läsnä terveempänä ja pystypäisempänä kuin eurooppalaisessa kansallisromantiikassa - ja ehkä myös eteerisempänä ja henkistyneempänä. ECM-yhtiön Komitas-julkaisut ovat korostaneet säveltäjän aineetonta tai askeettista puolta, mutta mezzosopraano Zaïcik ja pianisti Xénia Maliarevitch tuovat tulkintaan lämpöä ja hellyyttä.

Zaïcik saa täyteläisen kiiltävään ääneensä kouluttamattoman, jopa savuisen sävyn, kun sellaista tarvitaan. Tällä levyllä Komitasin musiikki edelleen viipyilee ikivanhojen kirkkojen liepeillä, mutta välillä tuntuu kuin äiti laulaisi lapselleen. Iso flyygeli ei tällaisiin sointiväreihin pysty, vaan pysyy Komitasin linkkinä taidemusiikkiin. Maliarevitch kuitenkin saa simppelit, välillä banaalitkin säestyskuviot soimaan etnomelodioiden kanssa samaa henkeä. Sooloflyygeli taipuu ihmeen uskottavasti jopa Komitasin keräämien tanssien mietteliäisiin etnokiemuroihin.

Muutamassa kappaleessa soittava viulisti David Haroutunian on aito armenialainen, mutta fiksusti hänkin säilyttää linjakkaan, lämpimän ja taidemusiikillisen otteen - Komitasin etnisyys kun on parasta juuri sellaisina vihjauksina ja pohjavirtoina kuin tällä levyllä.

Levyllä kuullaan musiikkia myös liki satavuotiaalta ranskalais-armenialaiselta Garbis Aprikianilta muutamalta muulta. Valitettavasti heidän musiikkinsa armenialaisuus maistuu taidemusiikin ja koulumaisen kansanmusiikkiasenteen laimentamalta.

"Mayrig", säv Komitas, Garbis Aprikian, Parseh Ganatchian ja Hakob Aghabab. - Eva Zaïcik, mezzosopraano, David Haroutunian, viulu, ja Xénia Maliarevitch, piano. (Alpha Classics, ALPHA947)

Kuuntele Kare Eskolan Uudet levyt 13.5.2023.

Lisää aiheesta Yle Areenassa