Hyppää pääsisältöön

Ylen tiedotteet

Kodittomien koirien seikkailut menevät ihon alle – Rescue Me! – Koirien tarina Yle Areenassa 18.6.

Naava sarjassa Rescue me - koirien tarina
Kuva: Yle

Rescue Me! – Koirien tarina -sarjassa tutustutaan löytökoirien elämään sekä romanialaisilla koiratarhoilla että uusissa kodeissa Suomessa.

Naava sarjassa Rescue me - koirien tarina
Kuva: Yle

Ylen uusi dokumenttisarja Rescue Me! – Koirien tarina seuraa kodittomien koirien elämää romanialaisilla koiratarhoilla, niiden matkaa Suomeen ja sopeutumista täällä uusiin koteihin.

Pikkuinen sydäntensulattaja Vieno löytyi tassu murtuneena ja viimeisillään tiineenä. Huonosti näkevä koiravanhus Naava on ehkä toiminut lammaskoirana. Harri-Tapiota pidetään vaarallisena, koska se vihaa häkkiin sulkemista. Miten näiden koirien käy?

Vain harvat valitaan

Romaniassa arvellaan olevan miljoonia kodittomia koiria. Niiden kohtalo on sydäntäsärkevä. Koirat voivat elää vapaana, nälissään ja janoissaan, alttiina liikenteelle, onnettomuuksille, sairauksille ja väkivallalle. Koiratarhoilla eläimet viettävät loppuelämänsä häkeissä, joista ainoa ulospääsy on adoptio eläinsuojelijoiden ja rescueyhdistysten avulla.

Romaniasta Suomeen koiria tuovan Rescueyhdistys Kulkurit ry:n aktiivit Salla Honkapää, Nina Ehrström ja Outi Kekkonen valitsevat satojen koirien joukosta, ketkä jäävät ja ketkä saavat paikan kuljetusautosta. Näin alkaa Naavan, Harri-Tapion ja Vienon matka kohti kotia Suomessa.

Katsoja joutuu pohtimaan isoja kysymyksiä: Miten koiran elämä voi muuttua muutaman päivän matkan jälkeen? Mikä on koiran elämän merkitys? Ansaitseeko vanha tai aggressiivisena pidetty koira mahdollisuuden? Ja kuka pelastaa lopulta kenet?

Kuusiosainen Rescue Me! – Koirien tarina näyttää, miten koirat käyttäytyvät eri tilanteissa ja miltä niistä mahdollisesti tuntuu. Pääosassa ovat koirat, eivät ihmiset.

Naava sarjassa Rescue me - koirien tarina
Kuva: Aleksi Nuotio / Yle

Naavan elämästä ei puutu jännitystä

Leijonakuninkaan näköinen vanha Naava on mahdollisesti hylätty silloin, kun sen näkökyky on alkanut heikentyä, tai sitten se on eksynyt eikä ole enää löytänyt tietään kotiin.

Vanhoja, isoja tai sairaita koiria adoptoidaan harvoin. Naavan kohdalla tämä ihme tapahtuu. Koira ehtii kuitenkin heiketä jo tarhalla, ja 30-tuntinen matka Suomeen uhkaa olla kohtalokas.

Sarjassa seurataan Naavan toipumista uusien omistajien Charlotan ja Marjaanan huomassa. Parhaassakin tapauksessa vanhalla koiralla on vain muutamia vuosia hyvää elämää. Mikä on tuon lyhyen ajan arvo?

Vieno sarjassa Rescue me - koirien tarina
Kuva: Anne Hämäläinen / Yle

Vieno näyttää heti oikealta valinnalta adoptioon

Vieno sulattaa välittömästi uusien omistajiensa Rikun ja Miinan sydämet. Epäilys Vienon terveydestä kuitenkin varjostaa onnea. Murtuneen tassun lisäksi sillä epäillään olevan vikaa selässä ja sen toinen takajalka on lyhyempi kuin toinen.

Rescuekoirilla saattaa olla huonon ravinnon aiheuttamia terveysongelmia. Onko Vienolla kovia kipuja?

Harri-Tapio sarjassa Rescue me - koirien tarina
Kuva: Anne Hämäläinen / Yle

Harri-Tapio kiihtyy nollasta sataan turhan herkästi

Harri-Tapio on purrut koiratarhan työntekijöitä, kun nämä ovat sulkeneet sen häkkiin. Se ei ole tottunut ihmisiin, eikä se tunne omia, huomattavia voimiaan. Kuten muutkin tarhan koirat, se on turhautunut.

Uusi omistaja Jukka päättää kuitenkin ottaa riskin. Ongelmat alkavat heti ensimmäisenä yönä.

Seuraa henkien taisto. Vastakkain ovat itsepäinen ja levoton nuori koira, jolla on terävät hampaat ja suojelukoiran puruvoima ja ehtymättömällä kärsivällisyydellä ja rauhallisuudella varustettu suomalainen mies.

Tunnustaako Harri-Tapio Jukan isännäkseen? Ymmärtääkö se lopulta tulleensa kotiin?

Ahdistavilta näyttävät koiratarhat antavat turvapaikan

Eläinlääkärit Adina Vladut ja Mihai Grigorie pitävät yllä koiratarhoja voimiaan säästämättä. Koiria on aivan liikaa ja resursseja aivan liian vähän.

Romanian valtion ratkaisu koiraongelmaan on ollut ajoittaiset joukkotappamiset. Silti jäljelle jää aina riittävästi yksilöitä, joilla on harvennuksen jälkeen entistä enemmän tilaa ja resursseja lisääntyä. Kodittomien koirien sterilointi on ainoa kestävä keino ratkaista ongelma.

Romaniasta tuotiin Suomeen vuonna 2022 noin 700 rescuekoiraa. Miljoonat koirat elävät edelleen tarhoilla, pelloilla, teiden varsilla ja kaupunkien kaduilla. Kuten Harri-Tapion, Naavan ja Vienon tarinat todistavat, jokainen koditon koira on yksilö omine taustoineen, tarpeineen ja luonteenpiirteineen. Jokaisella niistä olisi antaa rakkautta ja kiintymystä ihmisille. Jokainen niistä ansaitsisi kodin.

Rescue Me! – Koirien tarina Yle Areenassa 18.6. ja Yle TV1 20.6. alkaen

Lisää aiheesta Yle Areenassa