Hyppää pääsisältöön

Ylen vastaukset

Yle vastaa: Omistaja valvoo Yleä

Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä

Julkaisemme Ylestä lehdille lähetettyjä kirjoituksia, vastauksia ja oikaisuja. Tämä vastaus on lähetetty Lapin Kansaan 15.5.2023.

Matti Jaakko Nikkilä ihmetteli mielipidekirjoituksessaan (LK 15.5.2023) keskustelua Ylen valvonnasta. Kirjoitus kaipaa selkeyttämistä.

Kun puhutaan Ylen valvonnasta, täytyy erottaa toisistaan Ylen journalistinen sisällöntuotanto ja Ylen toiminta yrityksenä. Kaikissa sisällöissään Yle noudattaa Journalistin ohjeita ja omia, niihin nojaavia eettisiä ohjeitaan. Sisältöihin puuttuminen ulkopuolelta on täysin journalismin periaatteiden vastaista.

Ylen toiminta perustuu Yle-lakiin, osakeyhtiölakiin sekä muuhun yleisradiotoimintaa koskevaan lainsäädäntöön. Ylen ylin päättävä elin, hallintoneuvosto, valvoo, että julkisen palvelun ohjelmatoiminnan mukaiset tehtävät tulevat suoritetuiksi. Ylen toiminnan lainmukaisuutta valvoo puolestaan liikenne- ja viestintävirasto Traficom. Yle raportoi toiminnastaan vuosittain Yleisradiosta annetun lain mukaisesti eduskunnalle sekä Traficomille, ja kaikki raportit sekä tilintarkastajien tarkastamat hallituksen toimintakertomukset ja tilinpäätökset ovat luettavissa Ylen verkkosivuilla. Lisäksi Yle noudattaa toiminnassaan myös valtion omistajaohjauksen linjauksia.

Kuuntelemme suomalaisten toiveita ja tarpeita, suomalaista yhteiskuntaa, ja kerromme avoimesti myös siitä, mihin, miten ja miksi meille annetut rahat käytämme.

Jere Nurminen
viestintä- ja brändijohtaja, Yle