Hyppää pääsisältöön

Au pairit

Tältä näyttää Au pairien elämä vuosia myöhemmin – tiedossa häät ja perheenlisäystä

Au pairit -sarjan juhlavuoden kunniaksi saimme videoterveiset ja kuulumisia edellisten kausien osallistujilta. Hittisarjasta nähdään tänä vuonna jo kymmenes kausi.

Emel Geçgel, 22, Au pairit Uudessa-Seelannnissa (2020)

Emel Geçgel juhli häitään tammikuussa turkkilaisen kumppaninsa kanssa. Häät olivat monipäiväiset, turkkilaiset häät: ensin pyydettiin kättä morsiamen perheeltä, sitten vietettiin kihlajaisia, sen jälkeen henna-iltaa ja seuraavana päivänä varsinaisia häitä. Hulinaa siis riitti.

– Häiden jälkeen oli sosiaalinen patteri aivan loppu, Emel nauraa.

Häitä varjosti vain hetkeä aikaisemmin tapahtunut Turkin maanjäristys. Emelin miehen kotikaupunki tuhoutui järistyksessä, eikä suurin osa sulhasen perheestä päässyt häihin.

– Olemme olleet paljon heidän apunaan. Tilanne on ollut hirveä, mutta onneksi olemme voineet auttaa.

Au pairien videoterveiset katsojille: Emel - Toista Yle Areenassa

Iina Liukkonen, 22, Au pairit Panamassa (2022)

Iina Liukkonen on viime ajat ahkeroinut kauppatieteitä avoimessa yliopistossa tarkoituksenaan aloittaa toinen vuosi Vaasan yliopistossa tutkinto-opiskelijana. Edessä siintää siis muutto Vaasaan.

– Minulla on ollut muutosta monenlaisia ajatuksia, mutta Vaasa vaikuttaa kivalta kaupungilta ja minulla on siellä hyviä ystäviä.

Vaikka Iina on lapsirakas ja nytkin töissä päiväkodissa, varhaiskasvatuksessa epävarmat työolot hirvittävät. Siksi hän päätyi kauppatieteisiin.

– Minulla on vaikeuksia päättää pääainetta, koska minua kiinnostaa niin moni asia ja ala on laaja.

Neljästi au pairina viihtynyt Iina muistelee reissuaikoja hyvillä mielin.

– Yksin ulkomaille muuttaminen ja erilaiset kulttuurit ja rutiinit ovat avartaneet maailmankuvaa. Kun lähdin ensimmäistä kertaa au pairiksi, en osannut tehdä edes ruokaa. Opin senkin kantapään kautta.

Au pairien videoterveiset katsojille: Iina - Toista Yle Areenassa

Henna Tolppanen, 27, Au pairit Los Angelesissa (2015)

Vaikka Henna Tolppanen ei oikeastaan ikävöi au pair -aikaa, asuinkaupunki Los Angeles ja omat hoitolapset ovat jääneet pysyvästi mieleen.

– Heitä muistelen edelleen, hän sanoo.

Au pair -aika antoi rohkeutta ja itsevarmuutta.

– Samoin ohjelman jälkeinen positiivinen palaute, joka yllätti täysin.

Nykyään Henna tekee työkseen somemarkkinointia muutamalle yritykselle.

– Vapaa-ajalla olen innostunut käymään paljon ryhmäliikunnoissa, se on superkivaa.

Nyt on hetkessä elämisen aika, sanoo Henna. Hän haluaa keskittyä omaan hyvinvointiin ja asioihin, jotka tuovat iloa. Sellaisia voivat olla jumpassa käynti, metsässä retkeily tai läheisten näkeminen.

– Myöhemmin oma perhe olisi kiva.

Au pairien videoterveiset katsojille: Henna - Toista Yle Areenassa

Hilla-Maria Herttuainen, 28, Au pairit Lontoossa (2014)

Ilman au pair -kokemusta Hilla-Maria Herttuainen tuskin olisi hakenut lapsiin liittyvälle alalle, mutta nyt hänellä on luokan opettajan ja erityisopen koulutus.

– Olen saanut opiskella enemmän kuin itsekään uskoin, hän sanoo.

Au pair -ajat eivät kaduta.

– Lähtisin ehdottomasti uudelleen, jos olisin samassa tilanteessa kuin 10 vuotta sitten. Ja ilman ohjelmaa tuskin olisin koskaan uskaltanut lähteä. Ihan uskomatonta että siitä on jo niin kauan.

Pian syntyvää vauvaa on tietysti perheessä odotettu innolla, mutta samaan aikaan on myös jännitetty, kuinka arki pienen vauvan kanssa alkaa sujua. Odotusaika on mennyt jopa ihmeellisen hyvin, sanoo Hilla-Maria.

– Nyt loppuraskaudesta on alkanut pelottamaan, että mitähän tässä vielä käy! Olen yleensä jännittäjä ja pelkään pahinta, mutta suurimman osan raskaudesta olen tavallisesta poiketen uskaltanut luottaa, että kaikki on hyvin. Odotan ihan hirveästi vauvaa ja uutta elämänvaihetta.

Au pairien videoterveiset katsojille: Hilla-Maria - Toista Yle Areenassa

Juho Takkinen, 31, Au pairit Australiassa (2016)

Juho Takkinen elelee parhaillaan seesteisiä aikoja ja nauttii rauhallisista vuosista. Hän tekee töitä elintarvikemaahantuonnissa myyntihenkilönä. Myös henkilökohtaisessa elämässä pyyhkii mukavasti, sillä kesällä vietetään hänen ja hänen kumppaninsa häitä.

– Olemme suunnitelleet niitä arjen ohella pikku hiljaa. Juhlimme häitämme asuinpaikkakunnallamme Piikkiössä. Tulossa on maalaisromanttiset häät.

Aikaa au pairina Juho muistelee tyytyväisenä. Au pair -työn lisäksi hänellä oli omatoiminen reissaaminen mielessä, ja hän jäikin kolmen kuukauden lastenhoitopestin jälkeen Australiaan matkustelemaan.

– Sain reissulta mitä halusin, ja olin siihen erittäin tyytyväinen, hän sanoo nyt.

Kolmekymppinen mies katsoo kameraan. Hänellä on pipo ja t-paita, viikset, korvavenytykset sekä tatuoidut käsivarret.
Kuvateksti Juho Takkinen.
Kuva: Juho Takkinen

Au pairien 10-vuotisjuhlat järjestetään Yle Areenassa lauantaina 20.5. klo 17. Suorassa lähetyksessä juhlitaan ohjelman synttäreitä yhdessä sen tähtien, tekijöiden ja fanien kanssa. Pääset myös osallistumaan juhlahumuun chatin kautta ja esittämään omat kysymyksesi keskustelijoille!

Tuore Au pairit Etelä-Afrikassa on katsottavissa nyt Areenassa:

Au pairit Etelä-Afrikassa - Toista Yle Areenassa