Hyppää pääsisältöön

Ylen tiedotteet

Yleisurheilukesä alkaa Ylen kanavilla – Mikaela Ingberg asiantuntijatiimiin

Wilma Murto juhlii voittoaan.
Kuva: EPA-EFE/FILIP SINGER/All Over Press

Yleisurheilun MM-kisat ovat yksi kesän odotetuimmista urheilutapahtumista.

Yleisurheilun huippukesä käynnistyy kesäkuussa kotimaisella GP-sarjalla, jonka kaikki kilpailut Yle näyttää Jyväskylästä aina kauden päätökseen Tampereella. Kovia kotimaisia ja kansainvälisiä tähtiä nähdään kesäkuussa Paavo Nurmi Gamesissa Turussa.

Heinäkuussa suomalaisodotukset ovat korkealla, kun Espoossa käydään alle 23-vuotiaiden EM-kisat. Arvokisaputki jatkuu elokuussa Budapestissä käytävissä MM-kisoissa, jolloin selvitetään, miten kotimaiset tähdet Wilma Murron johdolla pärjäävät maailman kirkkaimmilla areenoilla.

”MM-kisat järjestetään jälleen Euroopassa, joten penkkiurheilijat pääsevät seuraamaan maailman parasta yleisurheilua parhaaseen katseluaikaan. Yle tarjoilee kisat suorina lähetyksinä Yle Areenassa, televisiossa ja radiossa. Lisäksi katsojat voivat osallistua yhdeksän päivän yleisurheilujuhlaan Yle Urheilun digi- ja somepalveluissa tai esimerkiksi kommentoimalla tapahtumia chatissa”, MM-kisalähetysten tuottaja Asko Temmes kertoo.

Budapestin jälkeen kisataan vielä perinteisessä naapuritaistossa Ruotsi-ottelussa syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna.

Mikaela Ingberg kuvattuna harmaata taustaa vasten.
Kuva: Jukka Lintinen

Mikaela Ingberg liittyy Ylen yleisurheilutiimiin

Tänä kesänä Ylen yleisurheilutiimi vahvistuu entisestään, kun keihäänheiton arvokisamitalisti Mikaela Ingberg aloittaa Yle Urheilun asiantuntijana. Ingbergin asiantuntijakommentteja voi kesän aikana lukea Ylen verkkosisällöistä, ja hänet nähdään myös muutamissa tv-lähetyksissä.

”Keihäänheiton lajiosaamisen lisäksi minulla on luonnollisesti paljon kokemusta arvokisoista ja huippu-urheilijan arjesta ylipäänsä. Lempiaiheeni on huippu-urheilijan arjen vaatimustaso, ja millainen sen pitäisi olla kansainväliselle huipulle pyrittäessä. Puhun mielelläni myös lukuisista suorituksen taustalla vaikuttavista asioista, kuten urheilijan taloudesta tai psyykkisestä valmennuksesta”, Ingberg toteaa.

Ingberg on vuonna 2010 päättyneen urheilu-uransa jälkeen ollut koko ajan tekemisissä huippu-urheilun kanssa joko valmennus- tai siviilitöidensä kautta. Tällä hetkellä hän työskentelee urheilijoiden työllistymisen ja rekrytoinnin parissa.

Lisäksi Yle Urheilun asiantuntijoina jatkavat viime kaudelta tutut Tuomas Raja ja Jaakko Ojaniemi, jotka kantavat päävastuun selostamossa. Ruotsinkielisissä lähetyksissä jatkaa asiantuntijana Mikael Ylöstalo.

Yleisurheilulähetyksiä selostavat tv:ssä Kimmo Porttila, Johannes Oikarinen, Mikko Hannula ja Joel Holma. Radion selostamossa kuullaan Mikko Hannulaa ja Joel Holmaa.

Juontajina ja toimittajina jatkavat aiempien kesien yleisurheilulähetyksistä tutut Laura Arffman, Emma Hyyppä ja Petra Manner televisiossa sekä Nina Vanhatalo radiossa.

Topi Raitanen ylittää vesiestettä EM-kisojen alkuerässä.
Kuva: Getty Images

Nostoja kesän kärkitapahtumista:

Yleisurheilun GP-sarja

GP-sarjassa kilpaillaan viisi osakilpailua, jotka kaikki kuuluvat tällä kaudella kansainvälisen yleisurheiluliiton (WA) Continental-kilpailusarjan pronssisarjaan. Se tarkoittaa suurempia palkintorahoja sekä rankingpisteitä, joiden perusteella jaetaan paikkoja arvokisoihin. Yle näyttää kaikki GP-sarjan kilpailut: Jyväskylä 7.6., Joensuu 5.7., Oulu 8.7., Lappeenranta 19.7. ja Tampere 8.8.

Viime kesän tapaan yleisö pääsee osallistumaan lähetyksiin äänestämällä omaa suosikkiaan päivän urheilijaksi.

GP-kisoja selostavat Kimmo Porttila, Johannes Oikarinen ja Mikko Hannula.

Paavo Nurmi Games

13.6. Yle TV2, Yle Areena ja Yle Puhe

Paavo Nurmi Gamesissa Turussa 13. kesäkuuta. Suomen kovimmat yleisurheilutähdet saavat seurakseen tukun maailman huippuja. Naisten seiväshypyssä mukana on koko viime kesän EM-kisojen mitalikolmikko Suomen Wilma Murron johdolla. Naisten moukarissa suomalaisia kirittävät MM-kisojen mitalistit ja pika-aidoissa mukana on koko EM-hallikisojen mitalikolmikko. Myös viime kesän EM-mitalistit Topi Raitanen ja Lassi Etelätalo saavat kovat kansainväliset kilpakumppanit 3000 metrin esteisiin ja keihäänheittoon.

Kisat selostavat tv:ssä Kimmo Porttila ja Johannes Oikarinen, radiossa Mikko Hannula ja Joel Holma.

Alle 23-vuotiaiden EM-kisat

13.–16.7. Yle TV2 ja Yle Areena

Heinäkuussa Espoon Leppävaarassa Euroopan parhaat alle 23-vuotiaat yleisurheilijat kilpailevat mestaruuksista. Suomen suurimmat mitalitoivot kisoissa ovat 7-ottelija Saga Vanninen, moukarinheittäjä Silja Kosonen ja estejuoksija Emil Helander. Suomalaisia nähdään mitalitaisteluissa joka päivä, sen takaa Suomen iso joukkue kotikisoissa.

Neljän päivän tiivistä kisarupeamaa voi seurata suorana Yle TV2:ssa ja Yle Areenassa. Selostajina ovat Mikko Hannula ja Johannes Oikarinen.

Kalevan kisat

27.–30.7. Yle TV2, Yle Areena ja Yle Puhe

Kalevan kisat kokoaa vuosittain maamme parhaat yleisurheilijat kilpailemaan arvostetuista Suomen mestaruus -mitaleista. Tänä vuonna kisat järjestetään Lahdessa heinäkuussa. Yle välittää kisatapahtumat Yle TV2:ssa, Yle Areenassa sekä Yle Puheessa.

Kalevan kisojen selostuksesta vastaavat tv:ssä Kimmo Porttila ja Johannes Oikarinen, Yle Puheessa äänessä ovat Mikko Hannula ja Joel Holma.

Yleisurheilun MM-kisat

19.–27.8. Yle TV2, Yle Areena ja Yle Puhe

Viime kesän EM-menestyksen jälkeen suomalaisodotukset ovat korkealla kansainvälisen kisakauden odotetuimmassa tapahtumassa, Budapestin MM-kilpailuissa elokuussa. Yle välittää suomalaisittain erinomaiseen katseluaikaan tulevat kisat sekä tv:ssä että radiossa.

Tv:ssä kisat selostavat suomeksi Kimmo Porttila ja Johannes Oikarinen, ruotsiksi Janne Isaksson. Radion selostamossa on kaksikko Mikko Hannula ja Joel Holma. Asiantuntijoina nähdään ja kuullaan Jaakko Ojaniemeä, Tuomas Rajaa ja Mikael Ylöstaloa.

Ruotsi-ottelu

2.–3.9. Yle TV2, Yle Areena ja Yle Puhe

Heti arvokisojen perään käydään perinteinen Suomi–Ruotsi-maaottelu, joka tänä vuonna kilpaillaan ruotsalaisten kotikentällä. Maaottelu järjestetään Tukholman olympiastadionilla syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna. Luvassa on jälleen kiivas kamppailu niin kentällä kuin katsomossa, ja kisatunnelmaan pääsee parhaiten Ylen kanavilla. Tutut selostajat välittävät kisatapahtumat tv:ssä ja radiossa.