Hyppää pääsisältöön

Musiikki

Flauguissimo-duon uutuusalbumilla soi ”Ruotsin Händelin”, Johan Helmich Romanin musiikki

Flauguissimo - Johan Helmich Roman - Chamber Works for Flute
Kuvateksti Flauguissimo - Johan Helmich Roman - Chamber Works for Flute

Romanin musiikissa kuuluu Lontoon-vuosina omaksutut kansainväliset vaikutteet. Aristokraattihäihin sävelletty ruotsinkielinen aaria ja renessanssitanssein ryyditetty sonaatti ovat albumin ilopilkkuja.

Ruotsalaisen musiikin isäksi” ja “Ruotsin Händeliksi” kutsuttu Johan Helmich Roman soitti jo teini-ikäisenä viulua Tukholman Kuninkaallisessa kapellissa. Myöhemmin hän työskenteli viitisen vuotta Georg Friedrich Händelin orkesterin viulistina Lontoossa, joka oli jo silloin kansainvälinen musiikkimetropoli. Palattuaan Englannin-reissultaan Roman asettui hovimuusikoksi kuningas Fredrik I:n ja kuningatar Ulrika Eleonoran palvelukseen.

Roman omisti Ulrika Eleonoralle 12 huilusonaatin kokoelman, josta Flauguissimo-duo eli barokkihuilisti Yu-Wei Hu ja teorbisti, barokkikitaristi Johan Löfving ovat poimineet kolme uudelle albumilleen, joka on saanut nimekseen To the Northern Star. Nämä sonaatit huilulle ja continuolle ovat täynnä tuliaisia Romanin Lontoon-vuosilta, jossa säveltäjä oli lähikosketuksissa erilaisten kansallisten musiikkityylien kanssa. Romanin kerrotaan olleen hyvin kiinnostunut kansainvälisten kollegoittensa sävellyksistä ja tutkineen partituureja suurella innolla. Romanin muisikkia kuunnellessa erilaisten vaikutteiden bongailu on yksi hauskimmista tulokulmista.

Romanin musiikki on keveää ja kekseliästä hoviviihdykettä ja Flauguissimo-duo soittaa moitteettomasti ja kauniisti, mutta omassa kuuntelussani jotain jää uupumaan. Kaipaisin soittajilta hitusen verran lisää uskallusta, esimerkiksi painavien ja vähemmän painavien fraasinosien rohkeampaa erottelua toisistaan, niin että musiikki alkaisi puhua vielä selkeämmällä äänellä. Barokkikitaraa pääsee kuulemaan konsertiessa harvoin. Tällä levyllä se avaa kiinnostavan pienen ikkunan barokin musiikkiin.

“To the Northern Star” - Johan Helmich Roman: Chamber Works For Flute. Johan Helmich Roman: Aaria ‘I eder bästa vår’ teoksesta Bröllops Music; Aaria ‘Süße Zeiten eilet nicht’ teoksesta Cantata in einer Taffel-Music; Sonaatti nro 4 G-duuri; Sonaatti nro 8 A-duuri; Sonaatti nro 10 e-molli; Triosonaatti nro 3 in e-molli. - Flauguissimo-duo (Yu-Wei Hu, barokkihuilu ja Johan Löfving, teorbi ja barokkikitara), Magdalena Loth-Hill, viulu, Emily Atkinson, sopraano, ja Henrik Persson, viola da gamba. (Resonus Classics, RES10316)