Hyppää pääsisältöön

Musiikki

Rachel Podgerin ja Kristian Bezuidenhoutin fraseeraus koukuttaa kuulijan

C.P.E. Bach: Sonatas for Keyboard & Violin - Rachel Podger & Kristian Bezoudenhout
Kuvateksti C.P.E. Bach: Sonatas for Keyboard & Violin - Rachel Podger & Kristian

Carl Philipp Emanuelin duosonaattien levytyksessä esityshistoriallinen tietoisuus yhdistyy hedelmällisesti ruohonjuuritason musisointiin.

Johann Sebastian Bachin toisiksi vanhin poika Carl Philipp Emanuel Bach on joutunut väliinputoajan rooliin musiikinhistoriankirjoituksessa, jonka runkona ovat erilliset siilomaiset tyylikaudet. Barokkisiilon ja klassismisiilon välissä urakoineen säveltäjän tuotantoa on käsitelty siltana, joka johtaa isä-Bachista Wolfgang Amadeus Mozartiin. Samassa syssyssä C.P.E Bachin musiikkia on ehkä myös soitettu ja kuunneltu tietynlaisen ei enää barokkia – ei vielä klassismia -harson läpi ja vähän vertailtukin sillanpääasemaa hallitsevien säveltäjien kanssa.

Viulisti Rachel Podgerin ja kosketinsoittaja Kristian Bezuidenhoutin uutuuslevy tarjoaa loistavan tilaisuuden kuunnella C.P.E. Bachin musiikkia tuorein korvin, sen omilla ehdoilla.

C.P.E. Bach sävelsi duosonaattiinsa viululle ja kosketinsoittimelle viiden vuosikymmenen aikana vuosien 1730 ja 1780 välisessä haarukassa, jolloin sävellysmuodon konsepti oli ihastuttavalla tavalla avoin erilaisille kilpaileville musiikillisille strategioille, tyyleille ja muodoille. Ja se tekee tästäkin levystä kiinnostavan!

Rachel Podgerin viime vuosina levyttämän ohjelmiston valossa tuntuu loogiselta, että hänen huomionsa on kiinnittynyt seuraavaksi juuri C.P.E. Bachin sonaatteihin. Mozartin sonaattifragmentit, Vivaldin konsertot sekä barokin sooloviuluohjelmisto tarjoavat laajalti relevanttia tyylihistoriallista ja esityskäytäntöihin liittyvää heijastuspintaa C.P.E. Bachin duosonaateille.

Podgerin ja Bezuidenhoutin soitto nostattaa mielikuvia ajatustenvaihdosta, jota kuuntelija pääsee seuraamaan. Miten elegantisti he antavat tilaa toisilleen kuin kaksi toistensa ajatuksista kiinnostunutta keskustelijaa.

Takataskussaan Podgerilla ja Bezuidenhoutilla on sivuja musiikinhistoriankirjoista liittyen siihen, mistä duosonaatti sävellysmuotona oli C.P.E. Bachin aikaan tulossa ja minne menossa. He annostelevat mukaan ripauksia beethoveniaanisista myrskyistä tai toisaalta iskevät silmää taaksepäin Vivaldin konserttojen suuntaan.

Rachel Podgerin ja Bezuidenhoutin fraasienmuodostus on niin koukuttavaa, että voisin seurata näitä soittajia minne vain!

C.P.E. Bach : Sonatas For Keyboard & Violin. C.P. E. Bach; Arioso con variazioni, Wq. 79; Sonaatti h-molli, Wq. 76; Sonaatti c-molli, Wq. 78; Sonaatti D-duuri, Wq. 71; Sonaatti g-molli BWV 1020/H542.5. - Racher Podger, viulu, sekä Kristian Bezuidenhout, fortepiano ja cembalo. (Channel, CCSSA41523)