Hyppää pääsisältöön

Abitreenit

Mitä pitää tehdä, jos on poissa lukion oppitunneilta? Paikkaa oppimisvaje opinto-ohjaajan neuvoilla

Herttoniemen yhteiskoulun lukion opinto-ohjaaja koulun pihalla. Kehyksenä koralli väri ja Abitreenien logo.
Kuvateksti Opinto-ohjaaja Stina Malmström-Metsalo näkee poissaolokäytäntöjen kirjavuuden työssään Herttoniemen yhteiskoulun lukiossa. Kuvankäsittely: Janika Koli
Kuva: Katja Ylisiurua / Yle

Menetettyjen tuntien opinnot pitää korvata ja poissaolo voi vaikuttaa opintojakson arvosanaan. Lue tästä ohjeet, miten kannattaa toimia, jos sairastut tai tiedät olevasi poissa oppitunneilta.

Lukiolaisen poissaolon syynä on yleensä sairaus, luvaton poissaolo tai matkustaminen. Poissaolokäytännöt vaihtelevat sen mukaan, oletko sairastunut vai onko sinulla tieto poissaolosta jo etukäteen. Kannattaako lukiolaisen haaveilla lomasta kesken lukuvuoden, Herttoniemen yhteiskoulun lukion opinto-ohjaaja Stina Malmström-Metsalo?

Kipeänä ei tarvitse rehkiä

Monesti opettajat kirjaavat tunnilla käsitellyt aiheet opiskelijoiden nähtäville tai ovat suoraan yhteydessä poissaolijaan. Lyhyeltä sairausajalta ei aina vaadita korvaavia suorituksia, mutta viimeistään ennen koeviikon alkua ohi menneet aiheet on syytä opiskella itsenäisesti.

Jos sairastut vakavasti ja jäät pidemmäksi aikaa pois koulusta, koulunkäynnistä sovitaan yhdessä hoitavan tahon, huoltajan ja oppilaan kanssa. Täysin itsenäinen opiskelu on mahdollista tällaisessa tilanteessa pidemmänkin aikaa, jos se nähdään mielekkäänä opiskelijan hyvinvoinnin kannalta.

Lukiolainen, tee näin jos sairastut:

  • Sairasta rauhassa. Kipeänä ei kannata mennä kouluun.

  • Heti tervehdyttyäsi selvitä, ovatko aineenopettajat merkinneet sinulle korvaavia tehtäviä tai läksyjä. Jos jonkin aineen tiedot puuttuvat, ota heti yhteyttä aineenopettajaan. Sovi opettajien kanssa tehtävien palauttamisen aikataulu.

  • Varaa kalenteriisi aikaa korvaavien tehtävien ja läksyjen tekemiseen. Aloita tehtävien tekeminen heti ja pyri opiskelemaan ensin ne asiat, joiden oppitunneille olet menossa ensimmäisenä palattuasi kouluun.

  • Vaikka läksyjen lisäksi sinulle ei määrättäisi korvaavia tehtäviä, opiskele väliin jäänyt asia itsenäisesti. Lue oppikirjaa ja hyödynnä verkosta löytyviä materiaaleja.

  • Saat tukea itsenäiseen opiskeluun kysymällä apua opettajiltasi.

Poissaoloon tiukka etukeno

Jos poissaolosi on tiedossa jo etukäteen, oppimisen kannalta on järkevää selvittää korvaavat tehtävät hyvissä ajoin ennen poissaoloa. Stina Malmström-Metsalo kertoo esimerkin hyvästä tavasta suunnitella poissaolo niin, etteivät lukio-opinnot kärsi:

Meiltä oli keväällä muutama lukiolainen Jenkeissä cheerleadingin MM-kisoissa. He tiesivät jo todella ajoissa, että ovat lähdössä sinne. Se oli pitkä poissaolo, melkein kaksi viikkoa. Hienosti he hoitivat sen. He ottivat vähemmän kursseja siihen jaksoon, jossa matka oli tulossa ja kysyivät hyvissä ajoin opettajilta tehtävälistat.

Avain onnistumiseen oli tehtävien aloittaminen etukäteen, jotta poikkeuksellinen poissaolo saatiin korvattua osittain jo ennen matkaa. Pahin karhunpalvelus Malmström-Metsalon mukaan omalle oppimiselle ja edistymiselle onkin opiskelun aloittamisen siirtäminen jatkuvasti eteenpäin, kunnes on jo auttamattomasti myöhässä.

Lukiolainen, tee näin jos tiedät etukäteen tulevasta poissaolostasi:

  • Selvitä, onko poissaolosi luvallinen. Ano tarvittaessa lupa rehtorilta.

  • Kysy hyvissä ajoin aineenopettajiltasi korvaavat tehtävät poissaolosi ajaksi. Hyvä tapa on kysyä opettajalta tehtävät paikan päällä esimerkiksi oppitunnin päätteeksi. Sovi opettajien kanssa tehtävien palauttamisen aikataulu.

  • Varaa kalenteriisi aikaa korvaavien tehtävien tekemiseen. Aloita tehtävien tekeminen jo ennen poissaoloa ja pyri opiskelemaan ensin ne asiat, joiden oppitunneille olet menossa ensimmäisenä poissaolosi jälkeen.

  • Saat tukea itsenäiseen opiskeluun kysymällä apua opettajiltasi.

  • Jos poissaolosi kestää pitkään ja tarvitset paljon tukea sen suorittamiseen, selvitä mahdollisuus opintojakson siirtämiseen tai sen käymiseen aikuislukiossa.

Viimeinen ilta ei ole hyvä aika aloittaa tehtävien tekemistä. Yksi tapa aikatauluttaa poissaoloajalta tulleita tehtäviä on laittaa kalenteriin kiinteä opiskeluaika, joka käytetään joka päivä, vaikka seuraavana päivänä ei olisi minkään tehtävän palautuspäivä. Opiskeluajan voi jättää käyttämättä vasta sitten, kun kaikki rästitehtävät on saatu palautettua.

Opinto-ohjaaja seisoo Herttoniemen yhteiskoulun lukion pihalla.
Kuvateksti Opinto-ohjaaja Stina Malmström-Metsalo on huomannut, että aktiivinen harrastaminen opettaa paremmat taidot myös itsenäisen opiskelun aikatauluttamiseen.
Kuva: Katja Ylisiurua / Yle

Milloin saa olla poissa?

Poissaolokäytännöt vaihtelevat lukiosta toiseen, sillä lukiolain mukaan koulutuksen järjestäjä päättää opiskelijan poissaoloa koskevista käytännöistä. Stina Malmström-Metsalo mukaan Herttoniemen yhteiskoulun lukiossa esimerkiksi sairaana oleminen tai lääkäriaika ovat hyväksyttäviä syitä olla pois koulusta, mutta tällöin opiskelijalta voidaan vaatia huoltajan ilmoitus tai lääkärintodistus poissaolon selvittämiseksi. Autokoulu tai työssäkäynti taas eivät ole hyväksyttäviä syitä olla pois oppitunneilta. Vuonna 2021 voimaan tullut laajennettu oppivelvollisuus on näkynyt lukion arjessa poissaolokäytäntöjen kiristymisenä:

”Ennen meidän lukiossa on voinut olla neljä poissaolotuntia yhdeltä opintojaksolta. Lukiolainen, jota ei ihan niin paljon nappaa opiskelu, on saattanut ottaa neljä poissaolotuntia ja käydä kahvilla kavereiden kanssa. Nykyään, kun lukion 1. ja 2. luokkalaiset ovat oppivelvollisuuden piirissä, poissaolokäytännöt lähentelevät peruskoulun systeemiä. Koulussa ollaan ja voi olla pois, jos on joku syy miksi olla pois.” Malmström-Metsalo summaa muuttunutta tilannetta.

Mutta Stina, kannattaako lukiolaisen haaveilla lomasta kesken lukuvuoden?

”Viesti lukiolta on selvä: lomaile, kun lukiosta on lomaa.”

Lähteet: