Hyppää pääsisältöön

Klassinen

Iiro Rantalan alluusiotekniikka vakuuttaa muttei yllätä

Iiro Rantala: Venexiana
Kuvateksti Iiro Rantala: Venexiana

Pianisti-säveltäjä Iiro Rantalan uusi levy Veneziana on helppo määritellä. Klassista ja jazzia fuusioivat kamariorkesterikappaleet ovat riittävällä pianosoolotilalla varustettuja taide- ja viihdemusiikkialluusioita, joiden otsikot vihjaavat, ketä tai mitä Venetsiaan liittyvää Rantala on musiikkikoneeseensa syöttänyt. Koska tunnen Rantalan osaamisen ja tyylin, levy ei minua yllätä tai riemastuta, mutta sentään vakuuttaa.

Rantalan levyprojekteja on viime vuodet kuratoinut ACT-levy-yhtiön pomo Siggi Loch, jonka visiot Rantala toteuttaa toiveiden mukaan mutta omalla persoonallaan. Loch sattuu kuratoimaan myös Berliinin filharmonian jazz-sarjaa, johon Veneziana-projekti tilattiin ja jossa se livenä äänitettiin. Pieni kamariorkesteri on koottu Berliinin filharmonikoiden huippumuusikoista, joten levy on keskieurooppalaisen taidemusiikkijazzin keskiössä monella tapaa.

Muuta sanottavaa minulla ei oikeastaan olekaan, mutta yritän silti. Säveltäjä-Rantalalla on taito lainata tavalla, joka tuottaa omilla jaloillaan seisovaa musiikkia eikä alkuperäisen rinnalla kalpenevia pastisseja. On hauskaa tunnistaa kappaleista Mozartin, Vivaldin ja Prokofjevin tyylipiirteitä, ja vielä hauskempaa on, että Rantala integroi ne omaan, vilpittömän selväpiirteiseen sävelkieleensä, eikä yritä liikaa.

Oikeastaan Rantalan hauskuus on enemmänkin eräänlaista musiikillista keveyttä, joka ulottuu täyteläisenä myös tummaan ja syvään. Luultavasti juuri siihen perustuu Rantalan musiikin arvostus - mutta taustalla on myös alati lisääntyvä käsityötaito orkesterisäveltäjänä.

Ilokseni huomaan, että myös pianistina Rantala on hivenen muuttunut. Aiemmilta levyiltä tuttu kumivasaramaisen hakkaava kosketus on tällä levyllä enää tehokeino, ja suuri osa tiluttelusta sujuu kevyellä mutta silti täsmällisellä soinnilla. Kenties Berliinin filharmonikkojen kamariyhtye on sopivan pieni, ja kenties akustiikkakin ohjaa Rantalaa kamarimusiikilliseen tyyliin.

Iiro Rantala: Veneziana. - Iiro Rantala, piano, ja Mitglieder der Berliner Philharmoniker. (ACT 9971-2)

Kuuntele Kare Eskolan Uudet levyt 27.5.2023.