Hyppää pääsisältöön

Musiikki

Peltomaa-Fraanje-Perkolan ambient-klassinen on hiotunut liiankin sileäksi

Peltomaa - Fraanje - Perkola: Komorebi
Kuvateksti Peltomaa - Fraanje - Perkola: Komorebi

Laulaja Aino Peltomaan, pianisti Harmen Fraanjen ja gambisti Mikko Perkolan muodostama trio hurmasi minut ensilevyllään Aer. Keskiaikaisia hymnimelodioita ja lempeää nykyimprovisaatiota maustettiin ambient-taustoilla sen verran kevyesti, että homma pysyi taidemusiikkina. Uudella Komorebi-levyllä trio on hionut tyylinsä entistäkin sileämmäksi, mikä ei välttämättä ole hyvä asia.

Levyn raaka-aineina on tällä kertaa käytetty birgittalaissisarten lauluja 1400-luvulta, Saima Harmajan runoja, Hildegard Bingeniläisen hymnejä sekä aiempaa enemmän yhtyeen omia improvisaatioita ja Peltomaan tekstejä. Suurin muutos liittyy kuitenkin yleistunnelmaan. Edellistä levyä ylistin niukkuuden estetiikasta, mutta nyt niukkuutta on liikaa, tai ainakin se peittää tasaisena kerroksena lähes kaiken, mikä voisi tuntua miltään.

Fraanje ilmeisesti soittaa samaa, huopaan käärittyä pystypianoa kuin Spotifyn kaikki mukaklassiset uutuussoittolistat, ja sormeilee sillä samoja, harmonisesti staattisia hempeilykuvioita, vaikkakin ilman junnaavaa rytmiä. Peltomaa käyttää kuulaan sopraanoäänensä ohella yhä enemmän herkkää, tarkoituksellisen epätarkkaa indie-ulinaa. Perkolan gamba-obligatot ovat yhtä niukkaeleisiä kuin ennenkin, mutta elektroniikkataustat ovat lipsahtaneet taiteen reunan yli ambientin puolelle. Tasainen taustahumina ja pitkä, eteerinen kaiku tuntuvat alkuun mukavan orgaanisilta, mutta pidemmän päälle ne tekevät lyhyistä kappaleista tasakoosteista, valonhohtoista mössöä, jossa ei ole väliä, lauletaanko latinaksi, suomeksi vai sanoitta.

Ehkä minulle vain sattui tämän levyn kanssa pari perättäistä känkkäränkkäpäivää, koska toki levy on helppoa ja miellyttävää kuunneltavaa, ja pitkälinjainen estetiikka realisoituu punnitun kompakteina ja karaktääreiltään tarkkoina raitoina. Mutta etenkin Peltomaalta ja Perkolalta odottaisin edes jotain särmää rytmeihin, sointeihin tai estetiikkaan.

Trio Peltomaa - Fraanje - Perkola: Komorebi. (Fuga Libera, FUG805)

Kuuntele Kare Eskolan Uudet levyt 27.5.2023.

Lisää aiheesta Yle Areenassa