Hyppää pääsisältöön

Kulttuuri

Kuukauden westernissä merikapteeni muuttaa lännen preerioille ja sotkeutuu kiistaan vesioikeuksista

Kaksi miestä (Charlton Heston ja Gregory Peck) istuvat pienessä hevoskärryssä ajaen lännenkaupungin kadulla.
Kuva: MGM

Suuri maa on tunnelmallinen ja eeppinen western, jossa nimen mukaisesti kaikki on suurta: maisemat, tunteet, tähtinäyttelijät, musiikki, jopa lännenelokuvan historian pisimpiin kuuluva nyrkkitappelu.

Suuri maa (The Big Country, 1958) on lavea western perinteisistä lännenelokuvien aineksista: kaksi patriarkkaa kamppailee karjalaidunten ja vesilähteiden omistuksista, ja rehti sankari joutuu tasapainoilemaan heidän sekä häneen katseita luovien naisten välillä.

Suuri maa on silti aivan omanlaisensa elokuva. Sen päähenkilö on eläköitynyt merikapteeni, joka on preerioilla aluksi aivan hukassa vaikka keksiikin käyttää kompassia suunnistamiseen. Hänellä on myös pasifistinen elämänkatsomus eikä hän hyväksy villille lännelle ominaista oman käden oikeutta. Rohkeus kun ei hänen mielestään tarkoita ihmisten ammuskelemista vaan heidän auttamistaan ja kykyä toimia toisten puolesta.

Niinpä Texasissa merikapteenia pidetään arkajalkana ja vain harva hyväksyy hänen aikeensa mennä naimisiin idässä tapaamansa tilanomistajantyttären kanssa. Erityisesti rettelöitä aiheuttavat tilan mustasukkainen esimies ja seudulla raivoava sitkeä sukuviha kilpailevan ranchin kanssa.

Gregory Peck, Charlton Heston, Jean Simmons, Carroll Baker ja Chuck Connors takasivat pääosissa elokuvan menestyksen, mutta näyttelijöistä pisimmän korren vei paremmin laulajana tunnettu Burl Ives, joka sai kilpailevan suvun johtajan roolista sivuosien Oscar-palkinnon.

Franz Planerin kuvaus ja Jerome Morossin musiikki leiskuvat tunteiden lailla William Wylerin ohjaamassa lähes kolmetuntisessa länneneepoksessa. Äärimmäisenä perfektionistina tunnettu Wyler pisti seuraavassa elokuvassaan vieläkin isommaksi yhdentoista Oscarin versiollaan Ben Hurista.

Lisää aiheesta Yle Areenassa