Hyppää pääsisältöön

Kulttuuri

Brittielokuvan nuorten vihaisten miesten kapina tiivistyi tarinaan pitkänmatkan juoksijan yksinäisyydestä

Nuori mies (Tom Courtenay) ja nainen kävelevät merenrannalla.
Kuva: Miramax

Työläisnuorison uhmakas kapinahenki sävytti brittielokuvaa 1960-luvun alussa ja loi pohjaa vuosikymmenen aikana seuranneille nuorisokulttuurin eri muodoille ja protestille.

1950–1960-lukujen taitteessa englantilaisen elokuvan valtasivat nuoret vihaiset miehet sekä ”free cinemaksi” nimetty uusi elokuvakerronnan muoto, jota kutsutttiin usein myös ”tiskiallas-realismiksi”. Se oli brittivastine ranskalaisen elokuvan uudelle aallolle, ja yhdessä nämä kaksi tyylisuuntaa ennakoivat muita 1960-luvun elokuvan ”aaltoja” Euroopassa ja muuallakin maailmassa.

Näiden tarinoiden teatterista elokuvaan siirtyneet työläistaustaiset kapinalliset ja muut sopeutumattomat nuoret miehet aloittivat sitä kapinaa, joka 1960-luvun aikana sai jatkuvasti uusia nuorisokulttuurin ja protestoinnin muotoja. Nuorten vihaisten miesten elokuvia esitetään pian Teemalla kesän aikana lisää, mutta varaslähdön ottaa Kaikista kapinallisin eli alkuperäisnimeltään ”Pitkän matkan juoksijan yksinäisyys” (The Loneliness of the Long-Distance Runner, 1962). Se oli näistä elokuvista tyypillisimpiä, viimeisiä ja onnistuneimpia, vaikka ei ehkä kaikkein kuuluisimpia.

Tom Courtenay näyttelee kiinni jäänyttä nuorisorikollista Colinia, joka lähetetään kasvatuslaitokseen. Sen isällinen ja mahtipontinen johtaja (Michael Redgrave) uskoo terveen mielen syntyvän fyysisestä toiminnasta ja huomattuaan Colinin kyvyt kestävyysjuoksijana auttaa häntä harjoittelemaan. Pitkien yksinäisten juoksutreeniensä aikana Colin muistelee mennyttä elämäänsä ja pohtii tulevaisuuttaan.

Yleensä tällaisissa kasvatustarinoissa nuori kovanaama keksii oman erikoiskykynsä ja sen avulla löytää paikkansa yhteiskunnassa. Ohjaaja Tony Richardsonin ja käsikirjoittaja Alan Sillitoen näkemys on kuitenkin kyynisempi, sillä he eivät näe köyhän työläisnuoren mahdollisuuksia brittiläisessä luokkayhteiskunnassa kovin auvoisina, oli hänellä lahjoja tai ei. Colinin kapina auktoriteetteja vastaan istuu sitkeässä, sillä luokkasota, vieraantuneisuus ja ihmiselle jo syntymässä määrätty paikka elämässä on hakattu hänen päähänsä kodissa, kaduilla ja poliisien käsissä.

Elokuvan arvoituksellinen päätös ei todennäköisesti lupaa hyvää Colinin tulevaisuudelle, mutta se on myös voitokkaan inspiroiva ja uhmakas. Jokaisen tulkittavaksi jää, tekeekö se Colinista voittajan vai häviäjän, vai jopa molempia.

Kaikista kapinallisin oli brittien vastaus Francois Truffaut’n esikoiselokuvalle 400 kepposta. Ilmestyessään elokuva oli raikas, kekseliäs ja kokeileva uudistusmielisen ”free cineman” hengessä, ja vuosikymmenien kuluessa siitä on kehittynyt runollinen ja voimakas klassikko, jossa erään nykykriitikon sanoin Nottingham näyttää Mordorilta.

Mies (Alex Anton) juoksee metsäpolulla.
Kuva: Moskito

Ennen elokuvaa Alex Anton luotaa pitkän matkan juoksijan yksinäisyyttä, ja elokuvan jälkeen Kalle Kinnunen ja elokuvaohjaaja Anssi Mänttäri kertovat hänen seurassaan Enemmän elokuvasta sekä englantilaisesta tiskiallasrealismista.