Hyppää pääsisältöön

Digitreenit

Oletko jo laittanut puhelimeesi hätäyhteyshenkilön? Tee se oikein, niin häneen saa yhteyden lukitulta näytöltä

Puhelin ihmisen käsissä, näytöllä tekstit Hätäpuhelu ja Emmi sekä numeronäppäimet.
Kuva: Eve Mantu / Yle

Puhelimeen kannattaa merkitä ICE-henkilö, johon toivot ihmisten olevan yhteydessä hätätilanteessa. Tästä jutusta selviää, miten se tehdään oikeaoppisesti.

ICE-henkilö (In Case of Emergency) eli hätäyhteyshenkilö tarkoittaa ihmistä, jolle sinua auttava voi soittaa tarvittaessa.

Esimerkiksi: Joudut onnettomuuteen etkä sen seurauksena pysty itse soittamaan. Silloin terveydenhuollon henkilökunta saa yhteyden läheiseesi. ICE-henkilölle voi soittaa silloinkin, kun kännykkä on lukittuna.

Toinen tilanne, josta hätäyhteyshenkilöstä on hyötyä on se, että hukkaat puhelimesi. Rehellinen löytäjä pystyy silloin pirauttamaan ICE-henkilöllesi.

Olet ehkä laittanut kirjaimet ICE puhelimen yhteystietoihin nimen kohdalle? Esimerkiksi ICE Emmi tai Emmi ICE.

Pelkästään yhteystiedoissa oleva ICE-merkintä ei kuitenkaan auta. Eihän auttaja tai puhelimen löytäjä pääse käsiksi yhteystietoihin, jos puhelin on lukittu.

Lisää siis ICE-ihminen tai vaikka useita puhelimeesi oikein. Silloin heille pystyy soittamaan lukitusnäytön painikkeestä Hätäpuhelu. Opettele myös soittamaan hätäyhteyshenkilölle.

Tässä ohjeet ensin Android-puhelimelle ja sitten Iphonelle.

Android-puhelin

Näin lisäät ICE-henkilön:

Eri merkkiset Android-puhelimet ovat erilaisia. Yleensä pääset kuitenkin alkuun kahdella tapaa: kohdasta Yhteystiedot tai kohdasta Asetukset.

Yhteystiedoissa hätäyhteyshenkilö lisätään Ryhmien alla. Asetuksista hae sanalla hätä ja seuraa ohjeita.

Alla olevat kuvaohjeet on tehty Samsung-puhelimella (malli Galaxy A51, Android-versio 13).

Ensin tapa 1: Yhteystietojen kautta.

Paina ensimmäistä kuvaa, niin näet kuvan ja ohjeen kerrallaan:

Tässä tapa 2: Asetusten kautta.

Paina ensimmäistä kuvaa, niin näet kuvan ja ohjeen kerrallaan:

Android: Näin soitat ICE-henkilölle

Android-puhelimissa on eroja, mutta yleensä pääset alkuun pyyhkäisemällä lukituksen avausnäkymän esiin – siis sen kohdan, johon syöttäisit PIN-koodin. Sieltä löytyy teksti Hätäpuhelu tai vastaavaa.

Tässä Samsung-puhelimella tehdyt ohjeet (malli Galaxy A51, Android-versio 13).

Paina ensimmäistä kuvaa, niin näet kuvan ja ohjeen kerrallaan:

Katso myös Googlen omat ohjeet. Niissä kerrotaan myös joidenkin uusien Android-puhelinten Omaturva- eli Turva-sovelluksesta.

Iphone

Nopein tapa lisätä ICE-henkilö Iphonessa on yhteystiedoista.

Paina ensimmäistä kuvaa, niin näet kuvan ja ohjeen kerrallaan:

Kuten huomasit, IPhonessa ICE-yhteyshenkilö päätyy Terveys-appiin ja siellä SOS-tietoihin. Sinne voit lisätä muitakin terveystietojasi halutessasi.

Iphone: Näin soitat ICE-henkilölle:

Paina ensimmäistä kuvaa, niin näet kuvan ja ohjeen kerrallaan:

Vaihtoehto Androidissa: Kirjoita lukitusnäyttöön

Android-puhelimissa on toinenkin tapa saattaa ICE-henklö auttajan tai puhelimen löytäjän tietoon: Kirjoita haluamasi tekstin puhelimen lukitusnäyttöön.

Voit kirjoittaa esimerkiksi ICE + (läheisesi numero). Tai puhelimen hukkumisen varalta: Jos löysit, soita + (läheisesi numero). Löytöpalkkio!

Lukitusnäytölle kirjoittamisen tavat riippuvat puhelimen merkistä ja mallista. Löydät ohjeen oman laitteesi käyttöoppaasta.

Iphonen lukitusnäyttöön ei voi kirjoittaa, mutta voit tietenkin laittaa lukitusnäyttöön kuvan, jossa näkyy ICE-ihmisesi numero.

Tämä artikkeli on osa Ylen Digitreenejä, joiden avulla voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – hakuvinkeistä tietoturvaan. Vertaistukea saat Yle Oppimisen Facebook-ryhmässä Digitreenit.


Artikkelin kommentteja julkaistaan arkisin klo 9-17.

Keskustelu