Hyppää pääsisältöön

Ylen tiedotteet

Yleisradion yleisnörtti on kesän viihdyttävin ja vaivaannuttavin satiiri – Yle Areenassa 20.6.

Matti Riitakorpi katsoo vasemmalle.
Kuvateksti Matti Riirakorpi on Yleisradion yleisnörtti – Yle Areenassa 20.6.2023 alkaen.
Kuva: Jukka Lintinen / Julia Kiiskinen / Yle

Yleisradion yleisnörtti on kaikkien aikojen ensimmäinen TikTok-tilistä johdettu tv-sarja! Ensisilmäyksellä se näyttää tavalliselta tv-ohjelmalta, mutta kyseessä on parodia popkulttuurimakasiinista.

Viisiosainen kokonaisuus tarkastelee populaarikulttuurin ilmiöitä absurdin huumorin sävyttämänä. Ohjelman juontaa Yle Kioskista tutun toimittaja Matti Riitakorven alter ego, synkänpuoleinen ja epävarma, mutta kovasti omaan ohjelmaan uskova hahmo nimeltä Matti Riitakorpi.

Hahmo on täynnä ristiriitaisuuksia. Hänen ammattitaitonsa saattaa olla liian heikko ison talkshow’n vetämiseen, mutta hänellä on paljon annettavaa, mitä tulee sarjakuviin, elokuviin ja videopeleihin.

“Juontajahahmossa on kaikki huonot puoleni, kuten arkuus, ankaruus ja ärtyisyys korostettuna äärimmilleen. Hän on eräänlainen kieroutunut versio itsetyytyväisestä toimittajasta, jolla on kova halu esiintyä, muttei kykyä nähdä ohjelmansa virheitä tai omia heikkouksiaan”, Matti Riitakorpi kuvailee.

Vaikka Yleisradion yleisnörtti on huumori- ja sketsiohjelma, käsittelee se satiirille ominaisella tavalla oikeita puheenaiheita leffojen, pelien ja sarjojen kentältä. Ohjelmassa analysoidaan popkulttuurin ilmiöitä, kuten kauhuleffojen kliseitä, uutuuspelien ongelmia ja Avatar-elokuvien poikkeuksellista menestystä. Sarjan innoittajina ovat toimineet mm. kansainväliset menestyssarjat Cunk on Earth ja The Rehearsal.

Yleisradion yleisnörtti on paitsi viihdyttävä satiiri popkulttuurista myös kunnianosoitus vaivaannuttavuudelle ja hämmentyneisyydelle. Ohjelman avulla voimme nauraa itsellemme ja löytää lohtua siitä, että kiusallisia tilanteita kokevat kaikki.

Sarjan jaksoissa nähdään vieraina mediapersoona Jenni Poikelus, meteorologi Anniina Valtonen, YleX Aamun Mika Parikka ja toimittaja-kirjailija Essi Lamppu.

Lisäksi Matti Riitakorven rinnalla on sidekick-roolissa koomikko ja käsikirjoittaja Johannes Mollberg, joka tuo oman särmikkään panoksensa ohjelmaan.

Yleisradion yleisnörtti Yle Areenassa 20.6. ja Yle TV2:ssa 26.6. alkaen maanantai-iltaisin