Hyppää pääsisältöön

Kulttuuri

Kokeile Ylen kreisissä LGBTQIA+ -pelissä miten hyvin sopisit mukaan Queer-porukkaan

Päivitetty 29.06.2023 09:35.
Teksti: Seksikkäät housu ja muita ongelmia - Edith Hammar.
Kuva: Edith Hammar

Ylen palkitussa draamapelissä sinä saat päättää, kuinka päähenkilö Ellis viettää perjantai-iltaa.

Ilta kaupungissa voi olla riskialtis ja jopa vaarallinenkin, mikäli törmäät vääriin ihmisiin. Tässä Edith Hammarin käsikirjoittamassa ja kuvittamassa draamapelissä mikään ei kuitenkaan koskaan mene pieleen.

Jääkö Ellis kotiin kultakalan seuraksi? Vai lähteekö hän seikkailemaan kaverinsa kanssa, joka on pukenut päälleen maailman seksikkäimmät housut? Sinä saat päättää pelatessasi Seksikkäät housut ja muita ongelmia -peliä.

SISÄLTÖVAROITUS: Fiktionaalisessa pelissä kohtaat kiroilua, päihteitä ja seksuaalisen kanssakäymisen kuvauksia eri muodoissaan - etene siis omalla harkinnallasi.

Seksikkäät housut ja muita ongelmia -pelin aloitussivu

Seksikkäät housut ja muita ongelmia - pelaa tästä!

Ylen palkitussa draamapelissä sinä saat päättää, kuinka päähenkilö Ellis viettää perjantai-iltaa.

Heittäydy villiin queer-seikkailuun!

Sinä pelaajana pääset osaksi peliä seuraamalla kännykässäsi Edith Hammarin kuvitettua äänidraamaa. Jokaisen kohtauksen jälkeen sinulle annetaan mahdollisuus valita kahdesta vaihtoehdosta, nämä vievät tarinaa eri suuntiin. Seksikkäät housut ja muita ongelmia alkaa aina samasta tilanteesta, mutta pelillä on 12 erilaista lopetusta. Voit siis pelata peliä monta kertaa.

Kuvataiteilija Edith Hammar on luonut pelin käsikirjoituksen ja kuvituksen

Närbild på Edith Hammar som håller i en keps.
Kuvateksti Edith Hammar
Kuva: Frida Lönnroos / Yle

– Aloitin hankkeen koronapandemian ensimmäisen aallon aikana, kun istuin eristyksissä ja minulla oli tosi tylsää. Halusin lähteä ulos ja pitää hauskaa positiivisella, kaoottisella tavalla. Valitettavasti Helsingin yössä kohtaa usein liikaa alkoholia ja ahdasmielisyyttä, joten Seksikkäät housut on tavallaan minun unelmani siitä, millainen täydellinen ilta ulkona olisi.

Liukkaripainia ja retki strippiratikalla

Pelin kohderyhmänä ovat nuoret, queerit ihmiset urbaanissa ympäristössä, mutta peliä voi tietysti pelata kuka tahansa sydämeltään nuori ja queer. Pelimaailma, johon pelaaja vedetään mukaan, muistuttaa Helsinkiä, mutta on hieman ystävällisempi, hieman iloisempi ja hieman hullumpi. Miltä kuulostaa liukuvoiteella kuorrutettu painiottelu kotibileissä hyvien ystävien kanssa? Tai ajelu legendaarisella strippiratikalla, josta kaikki ovat kuulleet, mutta vain harva nähnyt tosielämässä?

Kuvakaappaus Seksikkäät housut -mobiilipelistä.
Kuvateksti Oletko sinä nähnyt strippiratikan stadin yössä?
Kuva: Edith Hammar

– Tämä on viihdettä. Haluan, että pelaajalla on hauskaa ja että hän saa nauttia hetken, Edith Hammar sanoo. Monilla on tällä hetkellä ahdistusta, myös minulla itselläni, ja sitä voi lievittää yhteisöllisyys ja se, että viihdytämme toisiamme.

Kuvakaappaus Seksikkäät housut -pelistä.
Kuvateksti ”Oletko nähnyt viimeisen Is the zombie apocalypse gay, or is it just me? -kauden?”
Kuva: Edith Hammar

Yöllisen seikkailunsa aikana Ellis ystävineen tapaa joukon uusia tuttavuuksia humaltuneessa ja vallattomassa kaupungissa. Eräs heistä on nimeltään Tarja H. Alonen (hänen toinen nimensä on Helvetin), joka on tietyillä tavoin kovin samankaltainen kuin Suomen entinen presidentti.

Kuvakaappaus Seksikkäät housut -mobiilipelistä. Kuvassa Tarja H. Alonen luolassaan.
Kuvateksti Tarja H. Alonen toivottaa Elliksen ja Sandyn tervetulleiksi maanalaiseen kapakkaansa.
Kuva: Edith Hammar

– Tarja H. Alonen on sataprosenttisesti kunnianosoitus Suomen entiselle presidentille, legendaariselle Tarja Haloselle. Kyseessä on jännittävä hahmo: nahkaan pukeutuva yön ritari, joka elää vähän yhteiskunnan ulkopuolella ja on ihana ja vastaanottavainen.

Edith Hammarin mukaan todellinen Tarja Halonen on täysin aikakautensa "muumimammauttama”, vaikka hän on paljon enemmän.

– Hän on ihanan retro, ja kansanomainen tavalla, jota hyvin harvat valtionpäät ovat. Hän oli iso osa lapsuuttani ja teoksissani teen mielelläni erilaisia rakkaudentunnustuksia todellisille ihmisille, jotka ovat merkinneet minulle jotain.

Uusi sarjakuva tulossa

Edith Hammar debytoi vuonna 2020 kirjailijana kehutulla sarjakuvalla Homo Line. Hänen teoksiaan löytyy muun muassa Tukholman Moderna museet -taidemuseon kokoelmista. Syksyllä 2023 ilmestyy Edithin seuraava sarjakuvakirja nimeltä Portal.

Seksikkäät housut ja muita ongelmia -pelin ruotsinkielinen versio on julkaistu 2022 ja Sexiga Byxor och andra problem voitti lokakuussa 2022 pääpalkinnon parhaasta digitaalisesta tuotannosta Prix Europa -kilpailussa. Seksikkäät housut on suomentanut alkuperäiskäsikirjoituksesta Kaisa Lundán.

Vuonna 2022 on julkaistu myös Jävla Fetto, joka käsittelee kehovihaa ja sisäistä kriitikkoa pysyvänä seuralaisena sekä interaktiivinen podcast Entä jos päättäisit?, jossa voit pohtia valintojesi kautta sinkkutalouksien ja yksinäisyyden yleistymistä, vanhemmuutta ja pariutumisen vaikeuksia. Keväällä 2023 on julkaistu Sananvapauden sankari, simulaatio selviytymisestä journalistina Valko-Venäjällä. Tämä peli on julkaistu myös ruotsiksi ja englanniksi.

Nämä pelit ovat Ylen kokeellisia tuotteita, joiden avulla tutkitaan uusia tarinankerronnan muotoja verkossa. Siksi toivomme, että vastaat pelin lopusta löytyvään palautelomakkeeseen. Olemme kiinnostuneita kaikista parannus- ja kehitysehdotuksista. Haluaisitko jatkossa nähdä lisää vastaavia kerronnan muotoja?

Seksikkäät housut ja muita ongelmia -pelin aloitussivu

Seksikkäät housut ja muita ongelmia - pelaa peliä tästä

Ylen palkitussa draamapelissä sinä saat päättää, kuinka päähenkilö Ellis viettää perjantai-iltaa.