Hyppää pääsisältöön

Elävä arkisto

“Tulkaa kuuntelemaan Lambon murinaa" – Rytsölän veljeksistä tuli kohuttuja miljonäärejä 2000-luvun IT-huumassa

Parikymppiset Rytsölän veljekset perustivat internetpalveluja tarjoavan yrityksen vuonna 1995. Viisi vuotta myöhemmin he olivat miljonäärejä ja IT-huuman keulakuvia, joiden menestys ja Lamborghinit eivät jääneet keltään huomaamatta. Sitten kupla puhkesi.

Vuonna 1995 Suomessa kohistiin internetistä. Näytti vihdoin siltä, että tietoverkot saapuisivat tavallisten kansalaisten ulottuville modeemiyhteyksien nopeutuessa ja internetselainten kehittyessä.

22-vuotias Jaakko Rytsölä ei ollut koskaan käyttänyt internetiä, kuten ei moni muukaan suomalainen vielä, mutta isoveli Antti oli ja hänellä oli houkutteleva idea.

Veljekset päättivät perustaa internetyhteyksiä tarjoavan Data Link Connectionin (DLC). Marraskuussa 1996 yrityksessä oli neljä työntekijää, vuoden päästä jo neljäkymmentä.

Kilpailu internetin käyttäjistä kävi kuumana. DLC sekä kaksi muuta operaattoria, Nettilinja ja Scifi Communications istuivat keväällä 1998 neuvottelupöytään Nettilinjan perustajan Ilpo Kuokkasen johdolla ja päättivät yhdistää voimansa. Uuden yhtiön nimeksi tuli Saunalahden Serveri.

Saunalahti ja Jippii

Kun Rytsölän veljekset Lamborghinit osti

Kun Saunalahti listautui pörssiin keväällä 2000, tuli veljeksistä miljonäärejä. He eivät piilotelleet menestystään ja niinpä heistä tuli IT-huuman kasvot, joiden tekemisistä otettiin kaikki irti.

Suurin kohu syntyi, kun Rytsölät ostivat Lamborghini Diablot, poskettoman kalliit superautot, joita ei ollut kellään muulla Suomessa. Ikonisissa valokuvissa Jaakko poseerasi keltaisen ja Antti sinisen Lambon kanssa.

Nyt tulkaa kuuntelemaan tätä Lambon murinaa.

Toimittaja Kari Tervo

Vappupäivänä vuonna 2000 veljekset nähtiin Tervo & Päivärinta -ohjelman suorassa lähetyksessä. Studioon oli tuotu myös Jaakon keltainen Lamborghini.

Tervo & Päivärinta: Rytsölän veljekset - Toista Yle Areenassa

Jaakko oli alusta asti veljeksistä se, joka näytti nauttivan julkisuudesta. Antti oli vetäytyvämpi, eikä häntä muutamia haastatteluita lukuun ottamatta juuri julkisuudessa nähty. Jaakko myös yhdistettiin vahvasti Saunalahteen, vaikka hän jo vuonna 2000 lähti yrityksen hallituksesta ja perusti oman sisältöpalvelun Sunpoint.netin.

Ohjelmassa nähtiin myös veljesten äidin Elina Rytsölän haastattelu.

Äiti kertoi, kuinka keskinäinen kilpailu ja kahnaus oli enemmän sääntö kuin poikkeus, mutta veljesten yhteistyö pelasi silti. Koulun kevätjuhlassa Antti ja Jaakko soittivat pianoa nelikätisesti. Kevätpörriäinen-lehteä he myivät kimpassa siten, että Jaakko oli myyntimies ja Antti hoiti rahat.

Yrittäjäveljekset Antti ja Jaakko Rytsölä poseeraavat Lamborghini-autojensa kanssa vuonna 2000.
Kuvateksti Antti ja Jaakko Rytsölä poseeraamassa Lamborghiniensa kanssa vuonna 2000
Kuva: Peter Jansson / Lehtikuva

Voiko olla miljonääri ja silti ihan kunnon ihminen? Saako Suomessa rikastua, vai onko se aina epäreilua ja toisilta pois? Näitä kysymyksiä näytti tapaus nimeltä Rytsölät herättävän.

Helsingin Sanomat ruoti ilmiötä pääkirjoituksessaan otsikolla Kauheat Rytsölän veljekset. Iltapäivälehdet kertoivat mihin milloinkin Jaakko oli törsännyt rahojaan. Laulaja Frederik ikuisti ajan tunnelmat kappaleeseen Rytsölät baanalla, jossa lauletaan Hei me rällätään, sillä meillä sitä on, millä mällätään.

Jaakko kuvaili haastattelussa, kuinka he ovat median kautta myös hakeneet oikeutusta olemassaololleen. ”Hankitaan synninpäästöä tuleville optio- tai osakemiljonääreille”, hän nauroi.

Harvoin sä teet vaan hyvää juttua ja sitten se yhtäkkiä lässähtää. Ehkä sitten kun se tapahtuu mulle joskus, mä lopetan uskomisen.

Jaakko Rytsölä

Lamborghinin kyydistä konkurssiin

Elokuussa 2001 Jippiin kurssi romahti. Jaakko, joka oli sijoittanut, riskeistä ja veloistaan huolimatta kaikki rahansa osakkeisiin, menetti yhdessä yössä kaiken.

Päivärinta-ohjelmassa toukokuussa 2003 vieraana nähtiin miljoonansa menettänyt Jaakko Rytsölä. Hänet oli asetettu henkilökohtaiseen konkurssiin ja Lamborghini vaihtunut Opeliin.

”Hyvin paljon tervetuloa ex-it-miljonääri Jaakko Rytsölä”, toivotti toimittaja Susanne Päivärinta ohjelman alussa.

Päivärinta: Jaakko Rytsölä - Toista Yle Areenassa

Hulluista vuosista oli jäljellä enää vain velkaa ja maksamatta jääneitä veroja.

Veljellä Antilla oli talousasiat paremmin ja Lamborghinikin vielä tallessa. Häntä ei ohjelmassa nähty, mutta Jaakko kertoi, kuinka veli oli selvinnyt rajusta lento-onnettomuudesta.

Pohtiessaan julkisuuden pyörteistä välittynyttä suhtautumista yrittäjyyteen ja rikastumiseen Jaakko totesi, että aivan kuin Suomessa olisi väärin menestyä ja myös väärin epäonnistua.

IT-kupla

Ikuinen yrittäjä

Rahasotkujen jälkipyykkiä pestiin pitkään. Käräjäoikeudessa vuonna 2008 Jaakko Rytsölä tuomittiin törkeästä velallisen epärehellisyydestä reilun vuoden ehdolliseen vankeuteen. Hänen katsottiin luovuttaneen omaisuuttaan varallisuuspiirinsä ulkopuolelle, vaikka tiesi olemassa olevista tai odotettavista taloudellisista vaikeuksista.

Julkisuudessa Jaakkoa nähtiin harvakseltaan. Voimala-ohjelmassa 2010 tunnelmat olivat hyvin toisenlaiset kuin IT-huuman aikaan. Aiheena oli downshiftaaminen eli kohtuullistaminen ja Jaakko oli yksi vieraista, jotka kertoivat elämänmuutoksestaan.

Arto Nybergin haastattelussa vuonna 2017 Jaakko kommentoi menestystään ja menetyksiään sekä kertoi uusista bisneksistä pakohuonepelien ja kanta-asiakasjärjestelmiin liittyvien ohjelmistojen parissa.

Vanha haastattelupätkä studioon tuotuine Lamborghineineen sai miehen hymähtelemään.

Jaakko Rytsölän haastattelu Arto Nybergissä - Toista Yle Areenassa

Mitä keltaiselle Lamborghinille tapahtui? Kirotuksikin kutsuttu auto on vaihtanut omistajaa tiuhaan. Senkään tarina ei vielä ole lopussa.

Artikkelin kuva ja ensimmäisen videon kansikuva: Peter Jansson / Lehtikuva (2000).
Artikkelin lähteenä on ohjelmien lisäksi käytetty Petteri Järvisen kirjaa Jippii (2013).

Kuuntele myös audiosarja it-kupla.net Rytsölän veljeksistä ja vuosituhannen vaihteen hullusta it-huumasta Yle Areenassa.

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Keskustelu