Hyppää pääsisältöön

Ylen tiedotteet

Tervetuloa Ylen Pride-kesään!

Päivitetty 01.06.2023 11:21.
Kuvakollaasi Pride-elokuvien, -sarjojen ja -dokumenttien päähahmoista. George Michael seisoo keskellä ja muut hahmot ovat hänen ympärillään.
Kuva: Yle

Pride tulee taas! Yle on mukana monimuotoisuuden juhlassa laajalla tarjonnalla.

Ylen kanaville on koottu laaja kokonaisuus innostavia, koskettavia ja ajatuksia herättäviä leffoja, dokkareita ja musiikkia, joiden parissa voi viettää vaikka koko kesän.

Yle Teemalla ja Yle Areenassa nähdään uutuuselokuva Treffit Amberin kanssa (Dating Amber), komedia samaa koulua käyvien pojan ja tytön valesuhteesta, jolla he salaavat muilta homoutensa.

Muita Pride-elokuvia ovat italialainen Ainiaaksi (La dea fortuna), ranskalainen Yhdessä (Deux), kanadalainen Matthias & Maxime, Peter Greenawayn Eisenstein Guanajuatossa, Patricia Highsmithin romaaniin perustuva Carol ja Oscar-voittaja Moonlight.

Tulossa on myös George Michaelille omistettu ilta, sillä tähden syntymästä tulee kesäkuussa kuluneeksi 60 vuotta. Yle Fem esittää mm. toivesarjan Älä pyyhi kyyneleitä paljain käsin.

Uudessa interaktiivisessa LGBTQIA+ -sävytteisessä draamapelissä Seksikkäät housut ja muita ongelmia pääset kokemaan öisen Helsingin sykkeen.

Lisäksi Helsinki Pride -kulkuetta seurataan Yle.fi-verkkosivuilla sekä Yle Areenassa suorana lauantaina 1.7. klo 11.55. alkaen.

Nuori George Michael seisoo sinisen taustan edessä kädet puuskassa ja katsoo suoraan kameraan.
Kuva: Alamy Stock Photo / Yle

George Michael -ilta

29.6. Yle Teema klo 21.00 ja Yle Areena

George Michael – artistin muotokuva

(George Michael: Portrait of an Artist, Britannia 2023) Kuka oikeastaan oli George Michael? Siihen pyrkii vastaamaan tuore dokumenttielokuva, jonka on tuottanut ja ohjannut Wham-yhtyeen entinen manageri Simon Napier. Yli 30 vuotta kestäneeseen uraan liittyivät kipuileva homoseksuaalisuus, huumeongelmat, taistelu levy-yhtiötä ja sensaatiolehtiä vastaan sekä vähemmän tunnettu piirre, pyyteetön hyväntekeväisyystyö. Asioita valaisevat George Michaelin hyvin tunteneet ihmiset kuten Stevie Wonder, Stephen Fry, Rufus Wainwright, Piers Morgan, Sanadra Maitreya (ent. Terence Trent D’Arby) ja Kenny Goss.

George Michael – Live in London 2008

(Britannia 2008) George Michaelin menestyksekkään 25-vuotisjuhlakiertueen massiivinen päätös taltioitiin Lontoon Earl's Courtissa elokuussa 2008. Hittivalikoimassa kuultiin muun muassa Careless Whisper, Freedom, Faith, Everything She Wants ja Amazing. Ensiesitys.

Kino: Ainiaaksi (12)

28.6. Yle Teema 21.30 ja Yle Areena

(La dea fortuna, 2019) Ainiaaksi on Ferzan Özpetekin erinomainen draama, jonka aiheena on välittäminen ja vastuun ottaminen. Arturon (Stefano Accorsi) ja Alessandron (Edoardo Leo) 15 vuotta kestänyt suhde on kriisissä, kun läheinen ystävä Annamaria (Jasmine Trinca) ilmestyy lapsineen ja miehet joutuvat yllättäen näiden huoltajiksi. Özpetekin Rooman lgbt-maailmaan sijoitetut tarinat saavat tässä elokuvassa uuden vivahteen, jossa onnen jumalattaren kosketus muuttaa paljon. Ensiesitys. Yle Areenassa 25.09.2023 saakka.

Elokuvan Treffit Amberin kanssa päänäyttelijät ovat yhdessä pyörän kyydissä ilta-auringossa.
Kuva: VLMedia Oy / Yle

Kino Perjantai: Treffit Amberin kanssa (7)

30.6. Yle Teema klo 21.00 ja Yle Areena

(Dating Amber, Irlanti 2020) Suorasukainen draamakomedia kahdesta lukionuoresta, jotka aloittavat järkiperusteisen valeseurustelun salatakseen muilta homoutensa. Pääosissa: Fionn O'Shea ja Lola Petticrew. Ohjaaja: David Freyne. Yle Areenassa 26.12.2023 saakka. Ensiesitys.

Hunajan maku (S)

7.7. Yle Teema klo 21.00 ja Yle Areena

(A Taste of Honey, Britannia 1961) Brittiklassikossa teinityttö tulee raskaaksi ja jouduttuaan kadulle lyöttäytyy yhteen homon työkaverinsa kanssa. Pääosissa Cannesissa palkitut Rita Tushingham ja Murray Melvin. Ohjaaja: Tony Richardson. Ensiesitys.Yle Areenassa 5.8.2023 saakka.

Kino: Matthias & Maxime (12)

12.7. Yle Teema klo 21.30 ja Yle Areenassa 28.6.

(Kanada 2019) Palkittuja, kriitikoiden ylistämiä elokuvia tehneen Xavier Dolanin (Mommy, Vain maailmanloppu) ohjaama ja käsikirjoittama tunteikkaan elokuvan Matthias & Maxime päähenkilöt ovat lapsuudenystäviä ja parhaita kavereita. He ovat osa samaa ystäväporukkaa ja perhepiiriä ja mukana toistensa arjessa ja juhlassa. Nuorten aikuisten kepeä elämä alkaa hiljalleen kääntyä vakavan aikuisuuden puolelle, kun Matthias (Gabriel d’Almeida Freitas) etenee juristin urallaan ja Maxime (Xavier Dolan) on lähdössä kokonaan toiselle mantereelle. Eron hetki lähenee ja lähtömaljoja nostetaan, mutta pinnan alla kuplii jokin, mitä ei ole koskaan sanottu ääneen. Ensiesitys. Yle Areenassa 24.12.2023 saakka.

Professori Ditlev Tamm istuu pinkki puku ja tennarit päällä tuolissa ja nauraa.
Kuva: DR / Yle

Toivesarjoja, dokumentteja ja palkittuja elokuvia

Kesän Pride-ohjelmistossa nähdään lisäksi kesäkuussa Jonas Gardellin koskettava trilogia Älä pyyhi kyyneleitä paljain käsin (1.6. Yle Areena ja 11.6. Yle Fem), dokumenttisarja kahden translapsen tarinasta Omaksi itsekseen (3.6. Yle Areena ja Yle Fem), Magnus Gerttenin uskomattomasta rakkaustarinasta kertova dokumentti Nelly & Nadine (19.6. Yle Areena ja 25.6. Yle Fem), 1950-luvun New Yorkiin sijoittuva romanttinen draama Carol (27.6. Yle Areena ja Yle Teema) sekä transsukupuolisen Miken elämää seuraava dokumentti Kiekkoa ja korkokenkiä (27.6. Yle Areena ja Yle Fem).

Heinäkuussa nähdään lisää dokumentteja sekä palkittuja elokuvia: ruotsalaista elokuvahistoriaa queer-näkökulmasta tarkasteleva dokumentti Ennakkoluulo ja ylpeys (2.7. Yle Areena ja Yle Fem), professori Ditlev Tammin johdolla muotia ja sukupuolta avaava dokumenttisarja Professori korkkareissa (3.7. Yle Fem ja 5.6. Yle Areena), Ranskan parhaana elokuvana palkittu rakkausdraama Yhdessä (5.7. Yle Areena ja Yle Teema), kirjailija Patricia Highsmithin päiväkirjamerkintöihin perustuva dokumentti Patricia Highsmith ja rakkauden kaipuu (6.7. Yle Areena ja Yle Teema), romanttinen komediaelokuva Eisenstein Guanajuatossa (11.7. Yle Areena ja Yle Teema) sekä parhaan elokuvan Oscarilla palkittu Moonlight (26.7. Yle Areena ja Yle Teema).

Seksikkäät housut ja muita ongelmia -audiopelin kansikuvateksti
Kuva: Edith Hammar

Seksikkäät housut ja muita ongelmia

Seksikkäät housut ja muita ongelmia on interaktiivinen draamapeli LGBTQIA+ -sävytteisessä Helsingissä. Peli perustuu käsikirjoittaja ja sarjakuvataiteilija Edith Hammarin tarinaan ja hänen tekemiinsä kuvituksiin.

Tarina kertoo muutamasta mahdollisesta tapahtumankulusta Helsingin yössä. Edith Hammar kuvailee peliä: ”Juttu on scifi-tyyppinen kunnianosoitus kaupunki-illan satunnaisuudesta, kaaoksesta ja jännityksestä. Ilta isommassa kaupungissa voi olla riskialtis ja joskus jopa vaarallinen, mikäli törmäät vääriin ihmisiin. Mutta Seksikkäissä housuissa ja muissa ongelmissa mikään ei koskaan mene pieleen.”

Seksikkäät housut ja muita ongelmia on julkaistu alun perin ruotsin kielellä keväällä 2022. Tämä voitti kansainvälisessä Prix Europa -kilpailussa ensimmäisen palkinnon parhaasta digitaalisesta audiotuotannosta syksyllä 2022.

Julkaistaan yle.fi-sivustolla maanantaina 26.6.2023.

Helsinki Ballroom -sarjan Angel kävelee ballissa ja yleisö hurraa takana.
Kuva: Sami Heiskanen / Yle

Queer-kulttuuria Yle Areenassa

Helsinki Ballroom (26.6. Yle Areena) on minidokumenttisarja, joka kertoo viisi henkilökohtaista tarinaa Helsingin ballroom-yhteisöstä, jossa kaikille annetaan tilaa itseilmaisuun sekä sukupuolirooleilla ja valtarakenteilla leikkimiseen. Ballroom-kulttuuri syntyi New Yorkissa 1960-luvulla, kun rodullistetut ihmiset alkoivat järjestää omia drag ball -tapahtumiaan. Sarjassa esiintyvät Lola, Angel, Thomas, Kelet ja Joonas ovat löytäneet yhteisöstä perheen, oman turvallisen tilan ja paikan, jossa saa olla juuri sellainen kuin haluaa.

RuPaul's Drag Race UK:n (26.6. Yle Areena) neljännellä kaudella kaksitoista uutta kuningatarta kilpailee Brittien upeimman drag-artistin tittelistä. Kymmenen viikon ajan kilpailijat osallistuvat hulvattomiin haasteisiin, antavat kaikkensa catwalkilla ja joutuvat armottomien julkkistuomareiden arvioitavaksi.

Muista myös kahdeksanosainen kotimainen cringekomedia Limbo (Yle Areena). Kaikilla tavoilla queer sarja on katsaus erään takahikiän huoltoaseman häpeällisiin hierarkioihin ja suloisiin suhdesotkuihin.

Lisätty tieto Seksikkäät housut ja muita ongelmia -pelistä.