Hyppää pääsisältöön

Musiikki

Kitaristi Kai Niemisen uutuusalbumi johdattelee kuuntelijan öiseen, mystiseen maailmaan

Kai Nieminen - Tales from the Past - Night and Dreams
Kuvateksti Kai Nieminen - Tales from the Past - Night and Dreams

Albumille poimituista kappaleista kutoutuu säveltäjille ja kitaristeille osoitettujen kunnianosoitusten ja omistusten verkko, joka yhdistää menneisyyden ja nykyisyyden.

Uutuusalbumillaan säveltäjä, kitaristi Kai Nieminen käy keskustelua edesmenneiden säveltäjäkollegoidensa kanssa, ennen muuta japanilaisen Toru Takemitsun, jonka Nieminen on maininnut läheisimmäksi musiikilliseksi sukulaissielukseen. Puolet levyn 12 raidasta on Takemitsun sävellyksiä. Niiden lisäksi mukana on kaksi varsin mielenkiintoista Takemitsun sovitusta: George Gershwinin Summertime sekä John Lennonin ja Paul McCartneyn Yesterday.

Omissa sävellyksissään Nieminen tervehtii kunnioittaen Darius Milhaud’n lisäksi Albert Rousselia sekä luonnollisesti Toru Takemitsua. Levyn päättää Niemisen kitaristi Osmo Palmulle omistama teos Hathor. Levyllä saadaan kuultavaksi Niemisen tuoreinta sävellystuotantoa kitaralle: kaikki neljä kappaletta on sävelletty parin viime vuoden aikana.

Niemisen uutuusalbumin otsikko, ”Tales from the Past – Night and Dreams” ehdottaa, melkeinpä kehottaa kuuntelemaan levyä illalla, kun päivän hälinä on vaientunut. Ja toden totta: oma ensikuunteluni kirkkaana, aurinkoisena kevätpäivänä tuntui vähän oudolta ja synnytti tarpeen pikaiselle uusinnalle auringon laskettua.

Sekä Niemisen että Takemitsun teosten kuunteleminen tällä levyllä vertautuu runojen tai aforismien lukemiseen. Sävelten välillä on ilmaa ja merkityksellistä hiljaisuutta, jonka aikana kuuntelijan omat mielikuvat saavat rauhassa ottaa muodon. Kai Niemisen sävellykset tuntuvat kiertyvän esiin nyt-hetkestä, vähän samaan tapaan kuin ajatukset. Tällä lailla rakentuvan musiikin kuunteleminen on nautinnollista, sen suhde kuuntelijaan huomaavainen mutta vahvan läsnäolon kirkastama.

Ainoa asia, joka nostaa kysymyksiä Kai Niemisen uutuusalbumia tarkkaan ruotiessa on sen nimi, Tales from the Past – Night and Dreams. Menneisyyteen, taruihin ja öiseen mielenmaisemaan viittava otsikko on toki sovussa levylle tallennetun musiikin kanssa, mutta sisältö ehdottaa vahvasti myös Nieminen ja Takemitsu -otsikkoa. Kuvitteellinen tuottajan hattu päässä mieleeni muodostuu hybridi: Tales from the Past - Guitar Music by Kai Nieminen & Toru Takemitsu.

Otsikosta viis, Kai Nieminen on tallentanut albumillisen mitä lumoavinta musiikkia, joka luo maagisen taikapiirin ympärilleen.

”Tales from the Past – Night and Dreams”, säv. Kai Nieminen: Le tombeau de Darius Milhaud; Le tombeau d’Albert Roussel; From… Shadows… Of… Songs The Winds; Hathor. Toru Takemitsu: All in twilight I – IV; Piece for the 60th Birthday of Sylvano Bussotti; Equinox. George Gershwin (sov. Takemitsu): Summertime. John Lennon & Paul McCartney (sov. Takemitsu): Yesterday. - Kai Nieminen, kitara. (Pilfink, JJVCD-257)

Lisää aiheesta Yle Areenassa