Hyppää pääsisältöön

Yle Tapahtumat

Toimittajalta: Olisipa metaversumi ollut olemassa, kun koululääkäri kutsui minua lihavaksi

Laulaja Bessin kasvot, jotka muuttuvat kasvojen puolivälistä Bessin Roblox-pelihahmon kasvoiksi.
Kuvateksti Bess on yksi Ylen Roblox-päättäjäisten artisteista. Hänelläkin on oma hahmo pelimaailmassa.
Kuva: Elina Vartiainen

Virtuaalisten koulujen päättäjäisten ”Lego-ukot” näyttävät aikuisen silmin typeriltä, mutta nuorille pelimaailma on tärkeä keino identiteetin ilmaisemiseen, kirjoittaa Ville Grahn.

Yle järjestää Päättärit x Yle Summeri & YleX -tapahtuman Roblox-pelialustalla lauantaina 3.6.2023 kello 12–19.

– Voit valita jätätkö leivän päältä pois voin vai juuston, koululääkäri sanoi minulle ensimmäisen luokan terveystarkastuksessa.

Painoin liikaa kasvukäyrän raja-arvoihin nähden. Niinpä lääkäri kertoi ekaluokkalaiselle minulle, että olen lihava. Lääkäri epäilemättä tarkoitti hyvää, toisin kuin läskiksi nimitelleet koulutoverit.

Riippumatta siitä, paljonko milloinkin painan, näen itseni edelleen lihavana. Täytin tänä vuonna neljäkymmentä, enkä vieläkään mielelläni riisu paitaani uimarannalla.

1990-luvun Oulussa oli kuitenkin helppoa verrattuna nykynuorten tilanteeseen. Kun nykyisin ottaa puhelimen käteen, Instagram, TikTok ja muu sosiaalinen media tunkevat silmille loputtomasti kuvia ja videoita, joissa esiintyvät ihmiset ovat kauniimpia tai komeampia kuin sinä.

Kosmetiikkamerkki Doven viime vuonna teettämän kyselytutkimuksen mukaan yli puolet 10–17-vuotiaista suomalaistytöistä on harkinnut ulkonäkönsä muuttamista ja lähes puolet on ajatellut vähentävänsä syömistään somesisältöjen aiheuttamien paineiden takia.

Lähes puolet on ajatellut vähentävänsä syömistään somesisältöjen aiheuttamien paineiden takia.

Yle järjestää lauantaina Robloxissa virtuaaliset koulujen päättäjäisbileet. Roblox on yhdysvaltalainen pelialusta, josta harva aikuinen on edes kuullut, ellei kotona asu kouluikäisiä. Alusta on viime vuosina noussut suomalaisten lasten ja nuorten suosioon, ja suuri osa heistä viettää siellä säännöllisesti aikaansa.

Nimenomaan viettää aikaansa, sillä Roblox ei ole peli sanan perinteisessä merkityksessä. Roblox on osa niin sanottua metaversumia, joka on yksi internetin tämänhetkisistä pöhinäkäsitteistä. Metaversumiympäristöjen ytimessä on vuorovaikutus: hengailu ja yhteiset kokemukset.

Robloxissa pelaaja rakentaa ja pukee hahmon, joka edustaa häntä sellaisena kuin hän itsensä kokee. Aikuisen silmin Robloxin tasapaksut ja sukupuolettomat ”Lego-ukkelit” näyttävät höpsöiltä, mutta nuorelle pelihahmo voi olla tärkeä keino ilmaista omaa identiteettiä.

Metaversumissa ihminen on vapaa monista fyysisen maailman sosiaalisista paineista. Ulkonäön suhteen kaikki ovat samalla viivalla, katu-uskottavaan pukeutumiseen ei tarvita kolmensadan euron tennareita, yksinäiselle on kavereita, eikä kukaan painosta käyttämään päihteitä.

Päättäjäisissämme voi tavata esikuvia Bessistä lähtien. Ei ole sattumaa, että teimme myös heistä Lego-ukkeleita.

Metaversumissa ihminen on vapaa monista fyysisen maailman sosiaalisista paineista.

Miksi Yle puuhailee amerikkalaisessa metaversumissa? Laki velvoittaa meidät esimerkiksi tukemaan jokaisen osallistumismahdollisuuksia ja yhdenvertaisuutta ja kehittämään kotimaista kulttuuria. Strategiassamme puolestaan lukee, että tehtävämme on tuoda suomalaisille vaikuttavia yhteisiä hetkiä ja että media on jo muutakin kuin perinteisiä sisältöjä. Erityisesti haluamme vahvistaa suhdettamme lapsiin ja nuoriin.

Ysärillä ei ollut metaversumia, jonne olisin voinut mennä hengailemaan välittämättä Oulun maantieteellisestä sijainnista tai ylipainostani. Jos olisi ollut – ja olisin vielä voinut kuunnella siellä uutta suomalaista musiikkia ja tavata idoleitani – olisin varmaankin ajatellut, että Yle on nyt tehtävänsä ytimessä.

Kirjoittaja on vastaava digituottaja Yle Urheilu ja tapahtumat -yksikössä.

Mitä ajatuksia kirjoitus herätti? Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin 4.6.2023 kello 23:een asti.