Hyppää pääsisältöön

Luonto

Tyylitelty kuva järvestä, jonka vesi on osittain likaisen punertavaa ja osin kirkkaan sinistä.

Sinisiä särkiä, leväpuuroa ja kelluvaa kakkaa – Lahden saastuneen Vesijärven puhdistumisesta tuli hieno onnistumistarina

Kunnostus vei kymmeniä vuosia, ja nyt järvessä voi jälleen uida. Kala- ja lintukannatkin ovat monipuolistuneet.

Nuori tutkimusavustaja keräsi vesinäytteitä Lahden kupeessa sijaitsevasta Vesijärvestä ja järkyttyi: Veneestä jäi vihreään leväpuuroon syvä ura, joka ei hävinnyt mihinkään. Elettiin vuotta 1969, ja entinen lähteenkirkas järvi oli muuttunut haisevaksi järvenraadoksi.

Moni ei uskonut Vesijärven toipuvan. Uimarannoilla kyltit varoittivat sinilevästä ja pikkulavantaudista, kalat olivat syöntikiellossa ja ammattikalastajat joutuivat jättämään työnsä. Voisiko järveä enää pelastaa?

Yle Luonto keräsi lahtelaisilta tarinoita Vesijärven entisestä alennustilasta. Hiuksianostattavat kertomukset koottiin videoiksi tähän juttuun.

Haastattelimme myös edellä mainittua tutkimusavustajaa, joka keräsi vesinäytteitä. Hän on limnologi Juha Keto, jolle Vesijärven kunnostamisesta tuli elämäntyö.

Vesi samenee ja lehmiä kuolee sinilevämyrkytykseen

Viime vuosisadan alussa Vesijärvi tunnettiin runsaista kalansaaliista ja harvinaisista vesikasveista. Uiminen, kalastaminen ja vesileikit sujuivat kirkkaassa vedessä.

Pikkupoika Juha Keto vietti kesiään järven pohjoisosassa Varjansaaressa 1940-1950 -lukujen taitteessa.

– Hypimme Tarzan-hyppyjä järveen. Hiekanpoimut erottuivat hyvin pohjasta, aivan kuin vettä ei olisi ollut laisinkaan. Vesi oli niin kirkasta, että pinnalta pystyi näkemään melkein yhdeksän metrin syvyyteen.

Järvi oli kuitenkin muuttumassa. Ensimerkit veden laadun heikkenemisestä olivat nähtävissä jo 1920-luvulla. Karjaa ei voitu enää päästää järvenrantaan, koska eläimet sairastuivat ja kuolivat juotuaan sinilevän myrkyttämää vettä.

Lahden rantaviivaan levittäytynyt teollisuus syyti raskasmetalleja ja kyllästysaineita sisältävät jätevetensä suoraan Vesijärveen. Samaan aikaan kaupunki kasvoi nopeasti. Vedenpuhdistamo ei pysynyt tahdissa mukana, vaan se oli käytännössä likavesien läpikulkulaitos.

”Jätevesiputken edustalla pystyi näkemään ihan kokonaisia kakkakikkareita, kelluvia ehkäisyvälineitä ja tietysti vessapaperia.”

limnologi Juha Keto

– Jätevedet menivät aika raakana mekaanisen puhdistuksen ohi, Keto muistelee. Monen muunkin lahtelaisen järvimuistot 1960-1970 -lukujen Vesijärvestä ovat karuja.

Puhdistustoimet eivät tepsi

Järven ahdinko syveni. 1970-luvun alussa naapurivesistö Päijänteeseen alettiin rakentaa massiivista tunnelia, joka kuljettaisi juomavettä pääkaupunkiseudulle. Vesijärven surkea tila alkoi pelottaa – voisiko se heikentää myös Päijänteen vedenlaatua?

Lahteen valmistui uusi keskuspuhdistamo 1970-luvun puolivälissä, ja kaupungin alle rakennettiin tunneli johtamaan puhdistetut jätevedet Porvoonjokeen. Teollisuuden jätevesiongelma ratkaistiin vähän myöhemmin.

Vesijärvi ei kuitenkaan puhdistunut. Sitä rasitti voimakas sisäinen kuormitus, joka ylläpiti rehevöitymistä. Järven tulevaisuus alkoi näyttää toivottomalta.

”Kaupungilla tuntui olevan aina vaan tärkeämpiä kehityskohteita kuin ympäristöasiat.”

limnologi Juha Keto

Vesistöasiantuntija Juha Keto oli valittu Lahden kaupungin palvelukseen limnologiksi vuonna 1975. Hän kertoo, että vesiensuojelun edistäminen virkakoneistossa oli välillä vaivalloista, siitäkin huolimatta, että Vesijärvi alkoi päätyä valtakunnan lehtiotsikoihin.

Toivoa näkyvissä – ravintoketjukunnostus toimii

1980-luvun alkaessa Vesijärven vesi ei edelleenkään ollut kovin houkuttelevan näköistä. Lahdessa alkoi myös viritä huoli juomaveden laadun heikkenemisestä.

Se olisi ollut valtava riski. Järven kunnostaminen sai viimein vauhtia, kun valtion vesiviranomaiset, Helsingin yliopisto sekä ympäryskunnat yhdistivät voimansa Vesijärvi-projektiksi.

Ravintoketjukunnostus osoittautui tehokkaaksi menetelmäksi: 1990-luvun puoliväliin mennessä järvestä nostettiin yli 1 200 tonnia särkikalaa, ja Vesijärveen istutettiin petokaloja kuten kuhaa. Lisäksi ravinteiden valumiseen pelloilta puututtiin ja sade- ja sulamisvesien aiheuttamaa kuormitusta vähennettin. Järvivesi kirkastui selvästi.

”1990-luku oli Vesijärven kannalta toivon aikaa.”

limnologi Juha Keto

– Tiesin kuitenkin, ettei tilanne voi jatkua samanlaisena loputtomiin, Keto kertoo. Hän ennusti, että ekosysteemi iskee takaisin, ja oli oikeassa.

Nousukausi kurittaa järveä

Lama-aika oli Vesijärven kannalta hyvää aikaa. Järvi sai olla rauhassa. Kun nousukausi alkoi ja talous rupesi elpymään, Vesijärven tila heikkeni. Fosforipitoisuus oli noussut hälyttävän korkeaksi, ja massiivisen rantarakentamisen käynnistyessä sinilevätilanne räjähti reilun kymmenen vuoden takaiselle tasolle.

Nopeat toimet estivät tilanteen ryöstäytymisen käsistä: kuormitukseen kiinnitettiin huomiota ja järven kunnostusta tehostettiin. Toimille saatiin nyt eri lailla tukea kuin aiemmin. Ihmisten ympäristötietoisuus oli kasvanut ja Vesijärven suojelusta tullut yhteinen asia.

Lahtelaiset alkoivat uskoa, että järvi sittenkin selviää.

Kaksi erilaista Vesijärveä

Palataan vielä hetkeksi aikaan, jolloin Vesijärvi oli likaisimmillaan. Yle Luonto sai sähköposteja, jotka koskivat lapsuuden kesiä Vesijärvellä.

Ulla Mattila lähetti kaksi valokuvaa, jotka on otettu Hollolan Vaaniassa Kajaanselän kohdalla vuonna 1973.

Hän muistelee uineensa veljensä kanssa Vesijärvessä aamusta iltaan. Paikka ei syystä tai toisesta ollut levälauttojen valtaama.

Kalaakin nousi yllin kyllin. Mattila kertoo, kuinka kelin salliessa verkot laskettiin aamulla ja ostettiin illalla, katiska tarkistettiin, ja joskus laskettiin pitkä siima yöksi.

Jouni Malinin muistot muutamaa vuotta aiemmin ovat toisenlaisia. Kalassa käytiin, mutta saalis heitettiin varmuuden vuoksi lokkien ruuaksi. Levälautat olivat jokakesäisiä riesoja, ja uimareissut Vesijärveen loppuivat joksikin aikaa kokonaan lavantautiriskin vuoksi.

Koko ikänsä Lahdessa asunut Malin kirjoittaa, ettei nykyinen Vesijärvi ole lähelläkään puhdasta. Sukeltajaystävät kertovat, että neljän metrin matkalla kaksi ensimmäistä metriä ovat kirkkaita, mutta loput kaksi metriä vesi on täynnä humusta, joka leviää koskettaessa, eikä sen jälkeen näe enää yhtään mitään.

Voiko Vesijärvi elpyä vielä yhtä kirkkaaksi kuin Juha Kedon lapsuudessa, pienten kala-eemeleiden unelma-apajaksi kuten Ulla Mattilan valokuvassa, ja näkeekö Jouni Malin joskus täysin puhtaan Vesijärven?

Järven puhdistuminen on urotyö

Useiden teollisuuspaikkakuntien järvet olivat Lahden tavoin surkeassa kunnossa vielä 60 vuotta sitten, eikä moni uskonut niiden milloinkaan puhdistuvan. Toisin kuitenkin kävi. Vesijärven tarinalla ei olisi onnellista loppua ilman pitkäjänteistä tutkimusta, monialaista yhteistyötä, riittävää rahoitusta ja järven pelastamiselle omistautuneita ihmisiä.

Nykyinen vesistöjen tila on Suomessa melko hyvä. Vesijärvi on tarkassa seurannassa ja yksi Suomen tutkituimpia järviä. Suojelun tueksi perustettu säätiö jatkaa elvytysprojektia. Vesijärvessä kalastetaan, veneillään ja uidaan taas, kala- ja lintukannatkin ovat monipuolistuneet. Kuormitusta on, mutta se on pysynyt hallinnassa.

– On tämä ollut melkein ihme. Nyt on kuitenkin saavutettu uusi tasapainotila. Viimeistään 2010-luku on osoittanut, että ympäristöasiat ovat ihmisille tärkeitä, kiittelee Juha Keto.

Tämä artikkeli on osa Punaisen listan pelastajat -juttusarjaa. Tänä vuonna kerromme luonnonsuojelun onnistumisista ja siitä, mitä jokainen meistä voi tehdä luonnon hyväksi. Lisää sisältöjä löydät yle.fi/punaisenlistanpelastajat.