Hyppää pääsisältöön

Yle Radio 1

Mitä sanoisi Suomen ainoa vaivaisakka tänään?

Päivitetty 08.06.2023 10:34.
Soinin Pyhiinvaelluskirkon osallistujat
Kuva: Kristiina Hyppölä / Kirkon viestintä

Yle Radio1:llä 11.6. lähetettävässä Pyhiinvaelluskirkossa etsitään voimaa juurista, luonnosta ja hiljaisuudesta. Ohjelmassa kysytään myös, millaista on lähetystyö tulevaisuudessa.

Suomessa ja Ruotsissa monien kirkkorakennusten yhteydessä on vaivaisukkoja. Soinin kirkolla kellotapulin vieressä on Suomen ja ehkä koko maailman ainoa vaivaisakka. Tummatukkainen ja siniasuinen hahmo on paikkakunnan suuri nähtävyys.

Vaivaisakan rinnassa olevan kolikkoaukon kautta kerätään edelleen varoja diakoniatyölle. Vaivaisakan yläpuolella on teksti Joka köyhää armahtaa, hän lainaa Herralle.

- Olen halunnut jo pitkään tehdä ohjelman Soinin vaivaisakasta ja tällä pyhiinvaelluksella pääsimme kysymään, mitä vaivaisakka haluaa meille tänään sanoa, kertoo kesäkuun Pyhiinvaelluskirkon toimittaja Kristiina Hyppölä.

Millaista on tulevaisuuden lähetystyö

Pyhiinvaelluskirkossa puhutaan vaivaisakan lisäksi lähetystyöstä, lähtemisestä ja lähettämisestä ja siitä, kuka tulevaisuudessa lähetystyötä tekee ja millaisia muotoja työ löytää.

Soinin pyhiinvaelluksella ovat mukana seurakunnan uusi kirkkoherra Terho Kanervikkoaho ja opettajia yliopistolla kouluttuva Kati Keski-Mäenpää, jotka molemmat ovat myös lähetystyöntekijöitä.

- Terho Kanervikkoaho osasi myös ihanasti liittää pyhiinvaeltamisen vanhan testamentin maailmaan - ainakin minä opin uutta, Hyppölä kertoo.

Heikki Lehisalo tuli mukaan pyhiinvaellukselle kertomaan Soinin luonnosta ja pyhiinvaellusreitillä kulkevista eläimistä.

Hiljaisuuden voima

Pyhiinvaelluksella ihmetellään karua ja kaunista luontoa Suomenselän maisemissa ja keskustellaan juurien merkityksestä lähetystyöhön lähtijälle ja palaajalle.

Keskusteluissa pohditaan mm. sitä millainen vaikutus yhteisön tuella on siinä vaiheessa kun lähetyskentälle lähtemistä pohditaan ja miten seurakunnassa ylläpidetään lähetysmyönteisyyttä.

Pyhiinvaelluksen kruunaa musiikki, josta vastaavat ahkerasti ympäri Suomea keikkaileva soinilainen duo Eve ja Ossi, eli Eveliina ja Ossi Mäki-Reini. Mukana on myös seurakunnan lapsikuoro Kati Keski-Mäenpään johdolla.

- En tiedä milloin olen viimeksi kuullut sellaista hiljaisuutta kuin Soinin kirkossa vallitsi. Jumalan ääni on helppo kuulla, kun maailman häly vaimenee taustalle. Jotain siitä rauhasta siirtyi myös tälle Pyhiinvaellukselle, Kristiina Hyppölä toteaa.

Pyhiinvaelluskirkko Yle Radio1:llä ja Areenassa su 11.6. klo 10

Pyhiinvaelluskirkko - ”Joka köyhää armahtaa, hän lainaa Herralle”

64:04