Hyppää pääsisältöön

Oppiminen

Houkuttaako historia? Oletko jo tehnyt nämä suositut historia-aiheiset testit?

Koosteessa kolme historiallista kuvaa: presidentti Kekkonen ja Jackie Kennedy, Suomen jääkiekkikullan juhlinta 1995 ja Marimekon malleja 1970-luvulla.
Kuva: Yle ja Museovirasto (Historian kuvakokoelma)

Ylen lukuisissa historiavisoissa testataan historian tuntemusta laajalla skaalalla, alkaen neandertalilaisista aina keskioluen vapautumiseen asti. Millä historian osa-alueella sinä olet haka?

Historiaa kuvina - arvaa vuosi kuvan perusteella!

Historiakuvavisassa on suomalaisia uutis- ja arkistokuvia vuosilta 1923-2022. Voit tehdä visan useampaankin kertaan ja se arpoo sinulle joka kerta uudet kuvat. Mitä lähemmäksi oikeaa vuotta osut, sitä enemmän saat pisteitä.

Arjen historiaa

Helsingin kaupunginmuseon testejä arjen historiasta

Helsingin kaupunginmuseon laatimia lyhyitä visoja on useita kymmeniä. Niiden teemat ulottuvat entisaikojen valaistuksesta alkoholinkäyttöön ja menneisyyden merenkulusta vanhoihin hääperinteisiin. .

Liitutauluista läppäreihin, kiiltokuvista pokemoneihin – Tiesitkö nämä asiat koulun historiasta?

Suomalaisissa kouluissa on jumpattu tamburiinin tahtiin, vaihdeltu välitunnilla kiiltokuvia, opittu vieraita kieliä ja tehty digiloikka. Koululla on ollut tärkeä rooli hyvinvointiyhteiskunnan kehityksessä. Testaa tietosi suomalaisen koululaitoksen historiasta.

Hyppää aikakoneeseen ja testaa, olisitko saanut ostettua alkoholia 1960–80-luvuilla

Alkoholin saaminen ei käynyt takavuosina käden käänteessä, vaikka lompsa ja henkkarit olisivat olleet kunnossa. Uskallatko kokeilla, miten sinä olisit selviytynyt testin kuvailemissa tilanteissa?

Korppu, kuusnelonen ja C-kasetti? Testaa, miten hyvin tunnet entisaikojen vekottimet!

Meneekö sormi suuhun korpun, lerpun tai lankapuhelimen kanssa? Testaa kahdeksalla kysymyksellä, kuinka hyvin tunnet menneiden vuosikymmenten teknologiaa.

Uutisia ja politiikkaa

Poliittisen historian käänteitä ja henkilöitä

Itsenäisen Suomen yli satavuotiseen historiaan mahtuu monenlaisia poliittisia käänteitä ja värikkäitä hahmoja. Kuinka hyvin sinä tunnet ne? Testaa tietosi poliittisesta historiasta kymmenellä kysymyksellä.

Kuka änkytti? Kenet karkotettiin Siperiaan? - Testaa tietosi Suomen presidenteistä!

Mitä tiedät Suomen presidenteistä? Entä osaatko laittaa Sauli Niinistön edeltäjät oikeaan aikajärjestykseen? Testaa tietosi ja opi lisää!

Totta vai tarua Ahvenanmaan geopoliittisesta historiasta – testaa tietosi!

Venäjän hyökkäys Ukrainaan helmikuussa 2022 toi jälleen Ahvenanmaan geopolitiikan polttopisteeseen. Ahvenanmaa on ollut pelinappulana suurvaltojen kiistoissa vuosisatoja. Testaa, kuinka hyvin sinä tunnet Ahvenanmaan geopoliittisen historian kiemurat!

Tölväyksiä, herjaamista ja kovaa kieltä – testaa tunnistatko historialliset solvaukset

Vihapuheesta on puhuttu paljon 2000-luvulla, kun sosiaalinen media on nostanut äkäisen kommentoinnin kaikkien näkyville. Mutta osattiin sitä ennen Twitteriä ja Facebookiakin. Testaa tunnistatko solvaukset ja niiden lausujat.

Entisaikojen elämää ja ilmiöitä

Mitä tiedät neandertalilaisista?

Viimeiset neandertalilaiset katosivat n. 28 000 vuotta sitten. Rinnakkaiselon aikana nykyihmiset ja neandertalilaiset ehtivät kuitenkin risteytyä ja nykyihmisen DNA:sta on 1 - 4 prosenttia peräisin heiltä. Meissä jokaisessa asuu siis pieni neandertalinihminen. Kuinka hyvin tunnet heidät?

Selviäisitkö hengissä keskiajalla?

Teet aikamatkan keskiajalle. Miten selviät: tiedätkö, mitä varoa, mitä juoda ja miten kohdata kanssakulkijat? Testaa eloonjäämismahdollisuutesi!

Tunnistatko sanat, jotka eivät jääneet elämään?

Kun suomen kieltä on kehitetty, kieleen on yritetty istuttaa sanoja, joilla on vaalittu omakielisyyttä. Tiedätkö tai arvaatko, mitkä sanat kilpailivat aikoinaan samasta merkityksestä suomen kielessä?

Suomalaisia merkkihenkilöitä

Merkkihenkilöiden kotipaikat, kotimuseot ja patsaat

Oletko käynyt tutustumassa suomalaisten merkkihenkilöiden kotipaikkoihin ja kotimuseoihin. Tunnistatko seuraavat rakennukset tai patsaat? Tiedätkö, missä ne sijaitsevat? Testaa tietosi!

Aino ja Alvar Aalto olivat arkkitehtuurin ja muotoilun edelläkävijöitä – testaa, kuinka hyvin tunnet heidän töitään

Aallot suunnittelivat muun muassa rakennuksia, astioita, valaisimia ja tekstiilikuoseja. Testaa, kuinka hyvin tunnet heidän töitään!

Mikä oli Sibeliuksen ensimmäinen sävellys? Missä hän mieluiten sävelsi? Testaa Sibelius-tietosi!

Jean Sibelius (1865–1957) on Suomen kansainvälisesti tunnetuin ja arvostetuin säveltäjä. Suomalaisen musiikin päivää vietetään Sibeliuksen syntymäpäivänä 8.12. Testaa, miten hyvin tunnet Jean Sibeliuksen.

10 kysymystä J.L. Runebergistä

Johan Ludvig Runeberg on kansallisrunoilijamme. Mitä tiedät hänen elämästään ja työstään?

10 kysymystä Aleksis Kivestä – tiesitkö tämän kansalliskirjailijastamme?

Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivää vietetään 10. lokakuuta. Miten hyvin tunnet Suomen kansalliskirjailijan? Testaa tietosi!

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Keskustelu