Hyppää pääsisältöön

Kuusi kuvaa

Heikon koulumenestyksen vuoksi Jesse Lahtisen tulevaisuudennäkymät olivat huonot, mutta sitten ura lapsuuden toiveammattiin yllättäin aukesi

Mies makaa liiketilan ikkunalla.
Kuvateksti Yrittäjän vapautta on ottaa päiväunet omassa liikkeessään.
Kuva: Pauliina Jalasmaa

Murrosiässä Jesse Lahtinen kärsi oppimisvaikeuksista ja ymmärsi olevansa se, mitä yleisenä haukkumasanana käytettiin – homo. Tyttökaverit tukivat, mutta vasta Madonnasta kertova elokuva avasi silmät.

Kuuntele Kuusi kuvaa Jesse Lahtisen elämästä Yle Areenasta

– Dokumentissa In bed with Madonna (1991) näin ensimmäisen kerran miesten suutelevan keskenään. Maailmankuulun artistin Madonnan taustajoukot olivat suurelta osin homoseksuaaleja ja hyväksyttyjä yhteisöön, muistelee Jesse Lahtinen, 46, käänteentekevää elämystä nuoruudessaan.

Tamperelainen Jesse Lahtinen muutti 10-vuotiaana isältään äidin luokse eikä hän muista ensimmäisistä lapsuusvuosistaan paljoakaan. Oppimisvaikeudet leimasivat pojan koulutaivalta niin paljon, että kolmas luokka oli käytävä kahteen kertaan eivätkä lukuaineiden arvosanat koskaan päätä huimanneet. Häntä pidettiin vähän outona, sillä häntä kiinnostivat kukat ja kauneus, ja hän viihtyi hyvin tyttöseurassa.

Murrosiässä hän alkoi itsekin ymmärtää mistä oli kyse.

Kaksi nuorta rippikuvassa 1980-luvun loppupuolelta.
Kuvateksti Piia Suuronen oli Jesse Lahtisen nuoruusvuosien hyvä ystävä, ja he pitävät edelleen yhteyttä.
Kuva: Jesse Lahtisen kotialbumi

Sketsiviihdeohjelmissa homoseksuaalit esitettiin siihen aikaan aina koomisina hahmoina. Homo oli myös yleisin haukkumasana. Oli hämmentävää tajuta, että olen juuri se, miksi haukutaan.

Jesse Lahtinen

”En tiennyt mitä elämästäni tulee”

Oman seksuaali-identiteetin ymmärtäminen ja huono koulumenestys loivat varjoja Lahtisen tulevaisuuden näkymiin. Pikkupojasta saakka hän oli haaveillut kampaajan työstä, mutta hänen arvosanoillaan ei ollut mitään mahdollisuutta päästä opiskelemaan suosittuun ammattiin.

Ensin Jesse Lahtinen vain suunnitteli heittäytyvänsä peruskoulun jälkeen työttömäksi. Hän pääsi kuitenkin nipin napin opiskelemaan suurtalouskokiksi, vaikka se ei omalta alalta tuntunutkaan. Sen jälkeen Lahtinen työskenteli hampurilaisravintolassa ja vapaa-ajallaan leikkasi ja värjäsi ystäviensä hiuksia ilman koulutusta.

Harrastus ei mennyt hukkaan, sillä lopulta hänet hyväksyttiin kampaajan aikuisopintoihin parhailla pisteillä, kun sisäänpääsyyn riitti vahva näyttö omista taidoista.

Kaksi miestä kauluspaidoissa ja rusetit kaulassa, vain puolet kasvoista näkyvissä.
Kuvateksti Jesse Lahtinen ja hänen puolisonsa Jari Pentti ovat pitäneet yhtä jo 22 vuotta. Häät pidettiin vuonna 2017.
Kuva: Jesse Lahtisen kotialbumi

”Kerään ympärilleni elämäni naisia”

Läheiset tyttökaverit pitivät Jesse Lahtisen puolia vaikeina nuoruusvuosina. Työ naisvaltaisella alalla on tuonut elämään lisää naisia niin asiakkaista kuin työtovereistakin. Naisilta Lahtinen on oppinut henkistä vahvuutta, itsevarmuutta ja asioihin tarttumista. Naiset ovat myös avanneet hänelle ovia uusiin työtilaisuuksiin muun muassa tv-töihin ja hiusalan kouluttajaksi.

Naisilla on sellainen ”get together”-meininki.

Jesse Lahtinen

”Opin paljon asiakkailta”

Kampaajan ammatti on sosiaalista työtä. Kun Lahtinen työskentelee asiakkaan kanssa, keskustelut muuttuvat usein hyvinkin avoimiksi ja henkilökohtaisiksi. Monet itkutkin on yhdessä itketty.

– Luulen, että avointa ilmapiiriä edistää se, että kampaajana olen fyysisesti kiinni asiakkaassa, Lahtinen pohtii.

Aikuisiällä Jesse Lahtinen on ymmärtänyt, että tie sivistykseen ei kulje pelkästään oppikirjan sivujen kautta. Aidot kohtaamiset, vilkas seuraelämä, kiinnostus kulttuuriin ja matkustelu ovat olleet hänen väylänsä oppia elämästä ja maailmasta.

Mies istuu hajareisin poikittain meren päällä kasvavan palmun rungolla.
Kuvateksti Aasia on tullut tutuksi lukuisilta matkoilta.
Kuva: Jesse Lahtisen kotialbumi

Kuusi kuvaa kampaaja Jesse Lahtisen elämästä

43:24