Hyppää pääsisältöön

Yle Kioski

Yle Kioski etusivulle

Pasilan robogirl on virtuaalihahmo, joka kertoo tosia tarinoita

Päivitetty 12.06.2023 14:08.
Virtuaalihahmo Remi eli Pasilan robogirl istuu portailla Itä-Pasilassa.
Kuvateksti Remin hahmo on luotu pelimoottori Unreal Enginen lisäosalla, ja kasvot yhdistetty valokuvaan. Kuvassa hahmo istuu portailla Helsingin Itä-Pasilassa.
Kuva: Juuli Aschan Sveins / Sini Tikkala

Yle Kioskin ja Haaga-Helian ammattikorkeakoulun kokeiluprojektissa tutkitaan, miten virtuaalihahmot voivat muuttaa journalismia. Sarja julkaistaan Instagramissa Yle Kioski -tilillä.

Miten journalismi muuttuu, jos juttua ei kerro lihaa ja verta oleva ihminen vaan virtuaalinen hahmo?

Tähän kysymykseen etsii vastausta Yle Kioskin uusi juttuprojekti nimeltään Pasilan robogirl. Remi-niminen ”robogirl” on virtuaalihahmo, joka on olemassa vain Instagramissa. Remi kuitenkin kertoo asioita tästä maailmasta ja tapaa oikeita ihmisiä. Hahmo on fiktiota, mutta kaikki, mitä se maailmasta kertoo, on totta.

Yle Kioskin lisäksi projektissa ovat mukana Ylen tekniikka ja kehitys -yksikkö sekä Haaga-Helian ammattikorkeakoulun journalismikoulutus. Ammattikorkeakoulun journalismiopiskelijat ovat tehneet projektin tiedonhankinnan osana opintojaan, mutta journalistisen vastuun kaikista julkaistuista jutuista kantaa Yle.

Sarja julkaistaan Yle Kioski -tilillä Instagramissa. Instagram-tilin Tarinat-osiossa joka arkipäivä julkaistavat uutiskoosteet jatkavat myös kokeilun aikana.

Mihin projekti pyrkii?

Media-ala on jo pitkään ollut kiinnostunut virtuaalisten hahmojen mahdollisuuksista mediantuotannossa. Ensimmäisiä kokeiluja virtuaalisista uutistenlukijoista tehtiin jo 2000-luvun alussa, ja viime aikoina eri puolilla maailmaa on julkaistu tekoälyn avulla luotuja uutistenlukijoita. Esimerkiksi kuwaitilaisen uutiskanavan tekoälyllä luotu juontaja lukee uutisia Twitter-videoilla. Myös Kiinassa ja Intiassa on samankaltaisia hankkeita.

Samaan aikaan kaupalliset virtuaalivaikuttajat ovat yleistyneet esimerkiksi Instagramissa ja Youtubessa. Useimmat virtuaaliset vaikuttajat toimivat markkinointikanavina, mutta myös kansalaisjärjestöt ovat hyödyntäneet niitä. Mielenterveystyötä tekevän Mieli ry:n Myrsky pyrki suuntamaan huomiota nuorten mielenterveyden haasteisiin.

Yle kertoi feikkivaikuttajista ja niihin erityisesti Itä-Aasiassa liittyvästä liiketoiminnasta laajassa artikkelissaan maanantaina 12. kesäkuuta.

Ylen ja Haaga-Helian yhteishanke ei keskity uuden teknologian kokeilemiseen vaan haluaa selvittää, miten virtuaalihahmon käyttö voi muuttaa journalistista kerrontaa. Erityisesti tavoitteena on ollut journalistisen tiedonhankinnan prosessin avaaminen ja sosiaalisen median kerrontamuotojen hyväksikäyttö.

Projektilla tavoitellaan erityisesti nuorta yleisöä, jonka päivittäisestä mediankäytöstä valtaosa tapahtuu Instagramissa ja muissa sosiaalisen median palveluissa.

Projektin aihe on valittu yhdessä siihen osallistuneiden opiskelijoiden kanssa. Projektissa Remi alkaa selvittää, miten rikastuminen onnistuu, ja mitä seurauksia sillä on. Hän päätyy selvittämään muun muassa mitä tarkoittaa firettäminen, millainen on rikkaiden deittailukulttuuri ja miten osake- ja rahastosäästäminen onnistuu tavalliselta palkkatyöläiseltä. Matkan varrella häntä auttavat niin asiantuntijat kuin taviksetkin.

Miten Remi on luotu?

Yle Kioski on halunnut projektissa keskittyä nimenomaan journalistiseen kerrontaan ja projektissa on käytetty pääosin varsin vakiintunutta teknologiaa. Remin hahmo on luotu pelimoottori Unreal Enginen Metahuman-lisäosalla ja upotettu valokuviin.

Hahmon luomisessa tai tilin tekstien laatimisessa ei ole käytetty generatiivista tekoälyä.

Ketkä kuuluvat työryhmään?

Pasilan robogirl on Yle Kioskin hanke, jossa ovat mukana Yle teknologia ja kehitys -yksikkö ja Haaga-Helian journalismikoulutus.

Käsikirjoittaja ja konseptisuunnittelija: Eveliina Mäntylä, Yle
Graafikko: Sini Tikkala
Valokuvaaja: Juuli Aschan Sveins
Tuottaja: Ville Seuri, Yle

Haaga-Helian opiskelijat:

Aija Lääti
Emma Kilpinen
Jenny-Sophie Kuortti
Mari Kononen
Nelli Tomunen
Silja Pokki

Haaga-Helian opettajat: Esko Hatunen, Juuso Koponen