Hyppää pääsisältöön

Kulttuuri

Ohjaajaveljekset Vittorio ja Paolo Taviani palasivat mestariteoksessa lapsuuskokemuksiinsa sodanaikaisessa Italiassa

Joukko ihmisiä kävelee hiekkatiellä peltojen keskellä.
Kuva: CineCitta

Tähtikirkas yö yhdistää vaivattomasti realismia ja fantasiaa kertoessaan fasistien ja saksalaisten uhkaamien kyläläisten pakomatkasta kohti amerikkalaisten joukkojen turvaa.

Veljekset Vittorio ja Paolo Taviani kuuluivat vuosikymmenien ajan italialaisen elokuvan kärkinimiin. He olivat lähtöisin Toscanan maaseudulta San Miniaton kylästä, josta he tekivät urallaan kaksikin elokuvaa. Ensin he nuorina neorealistisina filmintekijöinä tekivät kotikylänsä sotakokemuksista vuonna 1954 lyhyen dokumentin San Miniato, 1944. Ja sitten, lähes 30 vuotta myöhemmin, he palasivat lapsuusmuistoihinsa ehkä uransa parhaassa elokuvassa Tähtikirkas yö (La notte di San Lorenzo, 1982), mutta nyt kypsinä, kokeneina ja arvostettuina elokuvantekijöinä.

Tähtikirkas yö kertoo San Miniaton kyläläisistä vuonna 1944 Italian ollessa yhä sotanäyttämönä. Mussolinin hallinto on luhistumassa, saksalaiset vetäytymässä ja amerikkalaiset lähestymässä. Kyläläisten on hylättävä kotinsa ja lähdettävä epävarmalle yhteiselle pakomatkalle.

Veljekset pohjasivat elokuvansa yhä neorealismiin ja lapsuusmuistoihinsa, mutta he ovat myös ymmärtäneet, kuinka muistot ja mielikuvat ovat aina ajan, mielipiteiden, elämän ja kokemusten värittämiä. Niinpä he eivät yritä esittää tapahtumia historiallisena totuutena tai luentona, vaan esittävät muistikuvansa sirpalemaisina, hajanaisina ja lapsenomaisesti värittyneinä. Itse tarinakin nähdään nuoren äidin lapsuusmuistoina, joita hän kertoo vastasyntyneelle vauvalleen. Todellisuus, mielikuvitus, historia, tarut, muistot, unikuvat ja kuvitelmat alkavat kietoutua ja sekoittua toisiinsa.

Sodan, ennakkoluulojen ja pelon julmat varjot säilyvät kuitenkin aina kosketeltavan aitoina, samoin kuten niiden vastineina unelmat, toivo, yhteishenki ja italialaisen maalaismaiseman kauneus.

Pieni tyttö viljapellossa pitää käsiä korvillaan.
Kuva: Cinecitta

Sodankylän parhaissa ohjaaja Paolo Taviani kertoo elokuvan taustoista ja yhteistyöstä veljensä Vittorion kanssa.