Hyppää pääsisältöön

Kulttuuri

Free Cinema vapautti nuoret vihaiset miehet englantilaiseen elokuvaan

Mies ja nainen aikovat suudella vuoteessa.
Kuva: Miramax

1950-luvulla brittiteattereissa alettiin tehdä menestysnäytelmiä katkerista ja kapinallisista työläisnuorista. Elokuva seurasi heti perässä ja Richard Burtonista tuli englantilaisen elokuvan ”nuoren vihaisen miehen” arkkityyppi.

Englantilainen ”Free Cinema” on nähty vastineena suunnilleen samanaikaiselle ranskalaisen elokuvan ”uudelle aallolle”. Molemmissa maissa teollinen viihde-elokuva oli jähmettynyt paikoilleen, ja nuoret elokuvantekijät halusivat kokeilla uusia aiheita ja kerrontamuotoja. Englannissa liikettä johtivat mm. Lindsay Anderson, Karel Reisz ja Tony Richardson, mutta innoituksensa he löysivät hieman yllättäen teatterista.

John Osbornen näytelmä Nuori viha oli nimittäin vuonna 1956 tuulettanut pölyttynyttä brittiteatteria ja saanut jatkokseen lisää näytelmiä urbaanien työläisperheiden arjesta ja luokkayhteiskunnan rajoittavuudesta. ”Free Cineman” hakema uusi muotokieli sopi yhteen näiden ”nuorten vihaisten miesten” sanottavan kanssa. Niinpä Osborne ja Richardson perustivat Woodfall-yhtiön tehdäkseen elokuvia ja päättivät aloittaa Nuoresta vihasta.

Osborne kohtasi Laurence Olivierin kutsuilla New Yorkissa walesilaisen näyttelijän Richard Burtonin, joka oli yhtä kotonaan Old Vicin lavalla kuin Hollywood-elokuvissa. Osborne tarjosi hänelle Nuoren vihan pääroolia - takaisihan jo Burtonin nimi elokuvan rahoituksen ja toisi elokuvalle ehkä voittoakin. Burton suostui samalla sekunnilla ja hylkäsi paljon arvokkaamman kolmen elokuvan Hollywood-tarjouksen.

Burtonista tuli näin englantilaisen elokuvan alkuperäinen ”nuori vihainen mies”, vaikka hän iältään edusti jo edellistä sukupolvea. Burton käytti torikauppias Jimmy Porterin roolissa kuitenkin taitavasti häikäilemätöntä ja brutaalia saalistajan charmiaan tehden yhden uransa parhaista rooleista, kun hänen roolihahmonsa yrittää kostaa katkeraa elämänpettymystään ja purkaa syvälle iskostunutta luokkaraivoaan omassa avioliitossaan. Nuoressa vihassa luokkasotaa ei käydä barrikadeilla vaan kaikkein henkilökohtaisimmalla tasolla, perheen sisällä ja rakkaussuhteissa, missä myrkky syö myös sylkijäänsä.

Nuori viha (Look Back in Anger, 1959) käynnisti Woodfallin kultaisen kauden, jolloin se oli joidenkin vuosien ajan Englannin menestyksekkäin ja tasokkain elokuvayhtiö, huipentumanaan Tom Jones – hulivilihurmurin neljä Oscar-palkintoa. Yle Teema ja Areena esittävät Woodfallin parhaita saavutuksia alkukesän aikana.