Hyppää pääsisältöön

Ylen tiedotteet

Radion sinfoniaorkesterille arvostetun Gramophone-julkaisun Vuoden orkesteri -ehdokkuus

Radion sinfoniaorkesterin muusikoita istuu lavan reunalla kolmessa rivissä mustissa vaatteissa ja katsoo iloisina kameraan.

Klassisen musiikin äänitealan arvostetuin toimija, Gramophone-musiikkijulkaisu, on valinnut Radion sinfoniaorkesterin Vuoden orkesteri (Orchestra of the Year) -palkintoehdokkaaksi.

Ehdokkuus on klassisen musiikin maailmassa yksi merkittävimpiä, joita sinfoniaorkesteri voi saada. Gramophone-palkintoja on jaettu vuodesta 1977, ja vuoden orkesteri palkitaan nyt kuudennen kerran. Raadissa on Gramophone-musiikkijulkaisun kriitikoita sekä muita alan tärkeimpiä vaikuttajia.

Ylikapellimestari Nicholas Collon iloitsee RSO:n saamasta ehdokkuudesta. ”Levyttäminen kuuluu olennaisena osana orkesterin taiteelliseen työhön, joten on hienoa saada siitä tällainen tunnustus. Olemme pyrkineet lisäämään levytysohjelmistoon kaanonin ulkopuolelta mielenkiintoisia nykymusiikkiteoksia, kuten Adèsia ja Wennäkoskea sekä Grazyna Bacewiczin tyyppisiä unohdettuja helmiä.”

RSO:n lisäksi vuoden orkesteriksi on ehdolla joukko maailman nimekkäimpiä klassisen musiikin orkestereita, kuten Berliinin filharmonikot, Chicagon sinfoniaorkesteri, Lontoon filharmonikot ja Orchestre de Paris. Voittaja valitaan yleisöäänestyksellä 12.6.–7.9.2023. Edellisinä vuosina Vuoden orkesterin tunnustuksen ovat saaneet muun muassa Minnesotan sinfoniaorkesteri ja Philadelphian orkesteri.

”Ehdokkuus maailman kovimpien klassisen musiikin orkesterien rinnalla on osoitus siitä, miten valtavan korkeatasoinen sinfoniaorkesteri RSO on. Kulttuurin edistäminen on Ylen julkisen palvelun ytimessä ja jo ehdokkuus näyttää, että RSO toteuttaa tätä tehtävää päivittäin. Laadukkaan sisällön lisäksi voimme RSO:n avulla nostaa esiin uusia kotimaisia säveltäjiä ja muusikoita, tarjota korkeakulttuuria kaikille tulotasosta tai asuinpaikasta riippumatta ja viedä suomalaista musiikkiosaamista maailmalle. Se on Ylen ainutlaatuisuutta”, sanoo Ylen Luovat sisällöt ja media -yksikön johtaja Ville Vilén.

Vuoden orkesteri -ehdokkuus on RSO:lle ensimmäinen, vaikka se on palkittu Gramophonella aiemmin kahdesti ja muita ehdokkuuksia on saatu vuosien varrella useita. Ensimmäinen palkinto myönnettiin 2006 Magnus Lindbergin klarinettikonserton levytyksestä ja toinen Bartókin viulukonserttojen taltioinnista 2018. Bartók-levy pääsi lisäksi sijalle 27 yhdysvaltalaisen radiokanavan National Public Radion 50 parhaan albumin listalle.

Viime vuosien menestyneimmät levytykset ovat Ondine-levy-yhtiön kustantamia ja niiden äänityksestä on vastannut RSO:n vastaava musiikkituottaja Laura Heikinheimo.

Sisältö muilla kielillä