Hyppää pääsisältöön

Elämä

Testaa, arvaatko oikein rescuekoirien rodut – omistajat yllättyivät DNA-tuloksista

Kolme erinäköistä koiraa ulkona.

Rescue Me! -sarjan päähenkilökoirat Harri-Tapio, Vieno ja Naava ovat olleet uusissa kodeissaan vuoden päivät. Lue kuulumiset ja tee testit, niin näet omistajien reaktiot.

Romanialaiselta tarhalta tuodun koirakolmikon kotiutuminen Suomeen on sujunut pääosin hyvin, kullakin persoonallisuutensa mukaan.

Kun perheeseen tulee rescuekoira, sen syntymä ja siihenastinen elämä ovat usein hämärän peitossa.

Yksi asia kiinnostaa erityisesti sekä isäntäväkeä että vieraita: mitä rotuja rescuekoirassa mahtaakaan olla?

Teetimme tv-sarjan tähdille DNA-testit, joiden tulokset olivat yllättäviä.

Mitä kuuluu Harri-Tapiolle?

– Tossa se makaa koivet ja maha pystyssä ja ehdotteli just, että lähdettäiskös ulos, omistaja Jukka toteaa.

Kun Harri-Tapsa valittiin adoptio-ohjelmaan, sitä luonnehdittiin nuoreksi hömelöksi, joka ei ymmärrä omia voimiaan eikä tiedä, miten olla ihmisen seurassa.

Koiran ja Jukan yhteiselo on ollut vaihtelevaa. Aluksi Jukka kertoi heidän elävän ”väkivaltaisessa suhteessa”, koska Harri-Tapsa ei hallinnut hampaidenkäyttöään. Se tarrasi purukalustollaan melkein kaikkeen, myös Jukkaan.

– Onhan se luonteeltaan sama koira, mutta kyllä se on rauhoittunut huomattavasti, Jukka kertoo.

Nyt Harri-Tapsan hammastelu ja tavaroiden repiminen on vähentynyt, mutta etenkin omalla reviirillään se voi edelleen kiihtyä nopeasti ja aiheuttaa jännittäviä tilanteita.

– Harri-Tapio vaatii kärsivällisen tyypin. Ei varmasti ihan jokaiselle kyllä ole tämä koira. Itsepäinen ja älykäs. Vähän kuin kissa, tekee mitä itse tykkää.

Jukka on kuitenkin tyytyväinen elämäänsä koiran kanssa. Säännölliset lenkit tekevät hyvää niin miehelle kuin koirallekin.

On se vähän tommonen duudsoni, et aina jotain keksii.

Jukka

Jukka veikkaa Harri-Tapsassa olevan hollanninpaimenkoiraa, koska sillä on tiikerinkirjava väritys ja samantyyppinen ruumiinrakenne.

– Ehkä siinä voi olla jotain arosutta tai harjasutta. Yllättävin löydös olisi mäyräkoira.

Mitä kuuluu Vienolle?

Suloinen, pieni Vieno oli päätynyt koiratarhalle tiineenä ja tassu murtuneena. Ihmisrakkaana se on mukautunut hyvin uuteen elämäänsä Rikun ja Miinan luona. Jopa niin hyvin, että yksin jäämisessä on ollut haasteita.

– Vieno on yhtä ihana kuin aina, Miina kertoo hymyillen. Yksin jääminenkin onnistuu jo paremmin. Käymme myös fysioterapiassa, sillä sen takapää on hieman jumissa.

Vienosta löytyvillä roduilla ei ole Miinalle ja Rikulle suurta merkitystä, vaikka tieto saattaisi auttaa sopivan yhteisen koiraharrastuksen etsimisessä. Useat lenkkipoluilla vastaan tulleet ovat ulkonäön perusteella veikanneet Vienosta löytyvän portugalinpodengoa.

Vieno rakastaa sadevesiputkia.

Miina

– Vieno on pienriistan perään ja rakastaa viemäriputkia, joten ehkä siinä on jotain rottakoiraa, pariskunta pohtii.
Suurin yllätys olisi, jos testeistä paljastuisi jokin iso, arktinen tai lyhytkuonoinen rotu.

Mitä kuuluu Naavalle?

Naava oli erityisen onnekas päästessään koiratarhalta omaan kotiin, sillä suuria ja iäkkäitä koiria harvemmin halutaan adoptoida. Naavan epäiltiin olevan ainakin osittain sokea, ja liikkumisessakin oli haasteita.

Naava on vienyt täysin omistajiensa Marjaanan ja Charlottan sydämet.

– Vuosi on ollut samalla raskas ja ilontäyteinen, erilailla elävöittynyt. Naava tuo paljon iloa ja rakkautta. Se on niin upea tyyppi.

Naava on nautiskelijaluonne. Se rakastaa syödä mansikoita, elää leppoisaa elämää, nuuhkia meri-ilmaa ja ihmetellä kauniita maisemia.

Charlotta ja Marjaana

Edistysaskeleet eivät kuitenkaan ole tulleet itsestään, omistajilta on vaadittu joustoa.

– Aina on toiveita ja odotuksia koiran suhteen. Me mentiin koiran ehdoilla eikä tehty suunnitelmia. Ollaan luotu arkea sen mukaan, mistä koira tykkää ja mitä jaksaa.

Naavalla oli taipumusta syödä kaikkea, mitä se löysi. Edelleenkään ruokaa ei voi jättää pöydille, mutta se on oppinut myös jättämään asioita pois suustaan. Koiran silmät ovat kunnossa ja nivelten jäykkyyteen auttaa lääkitys. Naava viihtyy aina omistajiensa lähellä, ei vartioiden, vaan rapsutuksia ja hellyyttä hakien. Ja vaikka se on aina valmis lähteämään ulos, parasta on paluu sisälle.

– Aina kun palataan kotiin niin hän innostuu tosi paljon ja rupeaa leikkisäksi ja juoksentelee vapaana. Selvästi on helpottunut ja tyytyväinen kun pääsee tuttuun turvalliseen kotiin. Oikein huohahtaa helpotuksesta.

Naavassa voisi olla karpaattienkoiraa, Marjaana ja Charlotta arvelevat. Kyllä naurattaisi, jos siitä löytyisi jotain kääpiörotua.