Hyppää pääsisältöön

Yle Radio 1

Mikä on sanainhokkisi? Ehdota Jari Aulalle!

Päivitetty 20.06.2023 09:53.
Ylen toimittaja Jari Aula. Hänen toimittamansa Kielen päällä -nimisen ohjelmasarjan tunnuskuva.
Kuva: Jukka Lintinen, Tuuli Laukkanen / Yle

Kielen päällä -ohjelman kruunaa joka viikko sanainhokki joko Jari Aulalta, hänen vieraaltaan tai kuuntelijoilta. Muhiiko sinunkin mielessäsi nyrpeys tai ärsytys jotakin ilmausta kohtaan? Mikä sana köyhdyttää suomen kieltä? Ehdota!

Voit napata oheisen lomakkeen täyttämiseen innoitusta sanakirjasta, johon olemme koonneet kaikki tähänastiset sanainhokit. Löydät sen alta. Uusin lisäyksemme tulee kuuntelijalta Marja-Stiinalta:

Koettaa

Pieni, suuri ero kahdessa verbissä: ”Odotetaan uuden ajan koittamista, ja koetetaan elää ihmisiksi.”

Kuuntele Kielen päällä Yle Radio 1:ssä tiistaisin klo 14:50.

HUOM. Teksti jatkuu lomakkeen alla.

Täytä lomake.

Kootut sanainhokit:

(Suluissa henkilö, jos se on joku muu kuin Jari Aula. Linkit vievät aina siihen jaksoon, jonka lopuksi kyseinen sanainhokki on ilmaistu.)

Agenda

'Esityslista'. Ohjelma. Tehtäväluettelo. Poliittisesti se voi olla myös 'vaikutin'.

Aikaikkuna

'Ajankohta'. Tilaisuus tai hetki. Aikamääre, jossa on mahdollista tehdä jotakin. Seinässäkö se on?

Aikalisä

Voiko aikaa lisätä? Voisiko jääkiekko-ottelunkin tapauksessa sanoa suoraan: tuumaustauko? Aikalisä-termi ei kerro mitään varsinaisesta asiasta. (kuuntelija Veikko)

Analysointi

Osiin pilkkomista, jäsentämistä, jäsentelyä, hahmottamista, erittelyä, jaottelua, lajittelua, luokittelua, ryhmittelyä... Tulokset arvioidaan, luokitellaan ja taulokoidaan. Ja kun analyysiä tehdään, niin voisiko joskus käyttää vaikkapa suomen kieltä?

Arki

Liian lavea nykykäyttö kiteytyy siinä, että jossakin puhuttiin jo peräti ”lemmikkieläimen arjesta”. Eikö lemmikin arki ole ihan vain lemmikin elämää? (Jaakko Porvoosta)

Artisti

'Esiintyjä tai taiteilija'. Harmittaa, kun työryhmän muusikoista yksi pääsee ”artistiksi” sillä, että hän laulaa. Muut jäävät mainitsematta. Ovatkohan nuo toiset roolit sittenkään niin mekaanisia? (kuuntelija Ilkka Kontiolahdelta)

Blokata

'Estää ja evätä jotakin toimintaa'. Blokki on ryhmittymä, lehtiö, väkipyörä tai heitonkatkaisu. Noissakin voisi käyttää ihan suomea.

Brändi

'Tuote(merkki)'. Nykyään se on muuta kuin konjakkia. Kyllähän tuo sana menettelee, mutta vain harkitusti käytettynä!

Buusti

'Potku'. Tai sen lisäksi: eikö voisi vaihteeksi vaikka innostaa, kannustaa, innoittaa, virkistää tai antaa voimaa sekä apua?

Data

'Tieto'. Informaatio. Ennen kaikkea tieto, myös tietotekniikassa. Miettikääpä sitä!

Debyytti, debytantti, debytoida

'Ensiesiintyminen, ensiesiintyjä, ensiesiintyä'. Ja yleensä se tapahtuu julkisesti.

Diili

'Sopimus, kauppa'. Päästään siis yhteisymmärrykseen tai yksimielisyyteen. Diili on ymmärrystä!

Dinneri

'Päivällinen/illallinen'. Sen yleistyminen ärsyttää. (kirjallisuudentutkija ja kirjailija Katariina Kärkelä)

Drone

'Lennokki'. Miehittämätön ilma-alus. Määritelmältään sopivan väljäksi jätetty lennokki kunniaan!

Erikoisoperaatio

'Sota'. Esimerkkinä jonkin asian tarpeettomasta kiertelystä ja kaunistelusta. (Kotimaisten kielen tutkimuskeskus Kotuksen ylläpitämän Kielitoimiston sanakirjan päätoimittaja Minna Pyhälahti)

Erinomainen

Silloin, kun se laitetaan tarpeettomana, erinomaisen-muotoon taivutettana laatusanana toisen laatusanan eteen. Oikeasti yritetään sanoa esim. merkitystä ”erittäin hyvä”. (kuuntelija Ritva)

Eskaloitua

'Kärjistyä'. Pahentua, yltyä, kiihtyä, laajentua, paisua, voimistua, suurentua...

Evidenssi

'Todiste tai todistusaineisto'. Näyttö, varmuus, ilmeisyys.

Haastava ja haasteellinen

'Vaikea'. Mutta koska se on selvästi luonteeltaan myös kiehtova, eikö se voisi olla visainen, vaativa, pulmallinen, kiperä, aikaavievä, isotöinen, kimurantti, kinkkinen?

Helsinkiläisten kaupunginosien lempinimet

Esim. Herttoniemi on Hertsik(k)a, Lauttasaari Laru. (toimittaja Ruut Parikka)

Hirveä

Silloin, kun se tuntuisi kumoavan perässään tulevan positiivisen adjektiivin. (kuuntelija Ritva)

Hyvä kysymys

Esiintyy nykyään ihan missä vain. Maistuuko peruna? ”Hyvä kysymys.” (kuuntelija Kokkolasta)

Innovaatio

'Keksintö'. Jokin on uusi tai olennaisesti paranneltu. Kuka on keksijä? Onko hän ”innovaattori”? Joka tapauksessa ”innovaatio” on uusi tapa kaupallistaa asioita, käytäntöjä, esineitä.

Inspiraatio

'Innoitus.' Innoittuminen. Herääminen johonkin. Kristillisessä teologiassa inspiraatio on oppi, jonka mukaan Raamatun ovat kirjoittaneet pyhällä hengellä vaikuttuneet uskovaiset. Innoituminen on mielentila, jossa sanat tulevat ulos vaivattomasti. Entä 'innostus'?

Iso

Asiat eivät ole isoja, vaan tärkeitä. (kuuntelija Eeva)

Jumppaaminen

'Muokkaaminen'. Se ei siis ole voimistelua, vaan ilmeisesti aivovoimistelua.

Juurisyy

'Syy'. Pohjimmainen syy -sanapari tai perus-etuliite kyllä käyvät. Tämä ärsyttävä nykyilmiö johtuu konsulttikielestä ja englannin root causesta.

Kahvikuppi

Sitä ei enää kannata käyttää, koska kahvinjuonnin määrää mitataan nykyään mukeina. Vain harva todella tarkoittaa ”vanhan ajan” 1,25 desilitran yksikköä, kun puhuu kahvikupista. (Yle Radio 1:n toimittaja Tatu Tamminen)

Kanala

Se ei kuvasta suomen kielen erityispiirteitä äänteiden eikä merkityksen kannalta. (loogikko ja kieliharrastaja Panu Kalliokoski)

Ketä

Varsinainen ketätysilmiö. Varsinais-Suomesta se tuntuu levinneen muuallekin. Voiko kielen rakennetta pahemmin raiskata kuin sekoittamalla subjektin ja objektin? (kuuntelija Petri)

Kohta-sanan johdannaiset

Kannattaisi suosio lyhyempiä, perinteisiä ilmaisuja. ”Tässä kohtaa” on nyt. Outojen johdannaisten viljely tuntuu olevan nykyään yletöntä. (kuuntelija Janne)

Kohtaanto

Työmarkkinoista puhuttaessa tulee nykyään vastaan kohtaanto-ongelma. Miksei 'kohtaaminen' kävisi yhtä hyvin? (kuuntelija Tapio)

Kohtuullinen

'Sopiva'. Oikeudenmukainen, laatuunkäypä, kunnollinen ja asianmukainen. Monissa käyttötilanteissa kohtalainen-sana olisi oikein. Eli yritetään sanoa esim. ”melko hyvä”. Nämä k-alkuiset sanat eivät ole keskenään synonyymejä!

Koettaa

Pieni, suuri ero kahdessa verbissä: ”Odotetaan uuden ajan koittamista, ja koetetaan elää ihmisiksi.” (kuuntelija Marja-Stiina)

Kokonaisvaltainen

'Laaja'. Jostakin asiasta voi olla kokonaisnäkemys tai siitä voi saada kokonaiskuvan. Eikö silloinkin kyse ole laajuudesta?

Kuratoida

'Laatia'. Työstää, toimittaa, kerätä, koostaa tai suodattaa. Niin, että jokin on sisällöstä tärkeintä. Jopa sen, että toimii näyttelyn kuraattorina, pystyisi ilmaisemaan suomeksi. Sosiaaliseen kuratointiin sen sijaan emme nyt mene. (kuuntelija Heli Tampereelta)

Kustantaa

'Joku maksaa jonkin hinnan verran'. Kirja voidaan kustantaa. Henkilö voi kustantaa toisen lounaan. Mutta kun ”tämä lysti kustantaa tietyn verran”, se jo tökkii!

Legendaarinen

Joku, josta kerrotaan paljon tarinoita. Mahtava, unohtumaton, ikimuistoinen, tunnettu, kuuluisa. Eikä se sinänsä inhota, että joku on ”elävä legenda” tai ”legenda jo eläessään”. Sana tulee latinasta ja tarkoittaa 'luettavaa'. Kerromme siis legendaa jostakin tarumaisesta ja myyttisestä, jonkin aivan erityisen suorituksen tekijästä. Kannattaa miettiä, kuka ihan oikeasti täyttää nuo kriteerit.

Love

Eri kulttuurien ihmiset käyttävät sitä ärsyttävän erilaisissa merkityksissä. (loogikko ja kieliharrastaja Panu Kalliokoski)

Lähiaikoina

Menneisyyteen viittaa oikeasti ”viime aikoina”. Lähiaika on vielä edessä. (kuuntelija Risto)

Lähtökohtaisesti

Mitä sillä halutaan korostaa? (kuuntelija Sisko)

Mahtava

Kaikki on niin mahtavaa ja olo niin polleaa. Missä on 'upea'? Loistava, suurenmoinen, hieno, tosi hyvä? Voi huokaus!

Meritoitunut

Mitä vikaa on sanassa 'ansioitunut'? (kuuntelija Tapio)

Mitä käy?

Mediassakin osattiin ennen kysyä: miten käy? Mitä tapahtuu? (kuuntelija Eeva)

Mitäköhän?

Yli puolet kirjaimista turhia. (kuuntelijat Arja ja Juhana Korpilahdelta)

Momentum

'Oikea, otollinen hetki'. Fysiikassa liikemäärä tai -voima, toki myös pelkkä voima tai voimakkuus.

Moodi

'Tila'. Toimintatapa tai -tila. Ja sovellettuna: miten olisi kriisitila? Tilastotieteessä, matematiikassa, musiikissa ja filosofiassa toki sitten omat merkityksensä.

Multitaskaaminen

'Samanaikainen tekeminen'. Tai keksikää itse!

Myöskin

Riittäisi sanan jompikumpi osa.

Määrepronominien ylimääräinen viljely

Se on peräisin kenties englannin the, those, them -mallista. Laitetaan ne lapaset sinne patterille kuivumaan. (kuuntelija Henriikka)

Narratiivi

'Kertomus'. Tarina. Selostus. Jokin tapahtumasarja voidaan esittää suullisesti tai kirjallisesti. ”Kertomuksen” kaikki ymmärtäisivät.

OK

Miksei yhtä hyvin jawohl (saks.)? (kuuntelija Heikki)

Ongelmatiikka

Loppuosa ei ole paitsi turha, vaan myös virheellinen. Taustalla on suora käännöslaina problematiikka, joka ei ole kunnon suomea. (kuuntelijat Arja ja Juhana Korpilahdelta)

Paketoida

'Liittää asioita yhteen'. Sanan voisi säästää konkreettiseen paketointiin!

Palvelumuotoilu

Suora käännöslaina englannista. Kyllähän jo iät ja ajat on yritetty saada lopputulokseksi jotakin, mikä vastaa ostajan kulloisiakin tarpeita. (Ylen kielenhuoltaja Riitta Hyvärinen)

Pitkässä juoksussa

'Ajan mittaan'. Ajan kuluessa, aikaa myöten. (kuuntelija Sisko)

Positiivinen ja negatiivinen

'Myönteinen ja kielteinen'. Entä vaihteeksi 'hyvä'? Edullinen? Suotuisa? Vahvistava? Ja vastaavasti huono, epäedullinen, epäsuotuisa ja haitallinen. Toki lääketieteessä positiivisuus ei ole aina hyvä asia eikä matematiikan negatiivisuus huonoa.

Potentiaalinen

'Mahdollinen'. Todennäköinen. Ajateltavissa oleva. ”Potentiaalinen” viittaa olion kykyyn tai mahdollisuuteen tulla joksikin tulevaisuudessa.

Presenssi

'Läsnäolo'. Paikallaolo, tunnettuus tai näkyvyys. Fyysinen presenssi on olemus. On hyvä muistaa, että kielitieteessä preesens tarkoittaa nykyaikaa. Sitä ei pidä sekoittaa tähän.

Puoliaika

Sanarakkaus, josta tuli väärinymmärrettynä sanainhokki. Jalkapallossa on kaksi puoliaikaa ja yksi tauko. Pidettäköön se niin. Ja kulttuuritapahtumissa on toki väliaika, mutta urheilussa tauko. (Yle Radio 1:n toimittaja Tatu Tamminen)

Pääsiäisviikko

Ei kannata enää käyttää ollenkaan, koska nykyään niin harva enää osaa oikean merkityksen. Pääsiäinen eli pääsiäissunnuntaista alkava aika on pääsiäisviikkoa. Tällä kanavalla ns. hiljainen viikko on hiljaista viikkoa, ei pääsiäisviikkoa! (Yle Radio 1:n toimittaja Tatu Tamminen)

Rajapinta

'Joidenkin asioiden lähentyminen'. Päällekkäisyys, leikkauskohta, liitäntä. Menemättä kemiaan, fysiikkaan ja tietotekniikkaan, joissa rajapinta on oikeasti käsite.

Rikki

'Särkynyt.' Epäkunnossa tai hajalla. Jokin ei toimi. On tuusannuuskana. Alkuaineen tiedän kyllä! Politiikassa ja taloudessa vaikuttaisi olevan niin moni asia rikki. Entä jos talous yskisi?

Se on juurikin näin

Tarvitaanko päätettä ”-kin”? Kotimaisten kielten tutkimuskeskus Kotus on asiasta kieltävällä kannalla. Miten olisi 'täsmälleen'?

Signaloida

'Antaa merkki'. Näkyvöittää. Suosittelisin talouspuhujillekin suomen kieltä.

Sinällään

Epälooginen muodoste. Yritetään korvata sanoja sinänsä ja sellaisenaan eikä tunnisteta merkityseroa. Puhuttuna se tuntuu olevan maneeri eikä niinkään merkityserojen lipsahdus. Päällekkäiset sijapäätteet ovat ilmiönä suomen kielen vastaista. Eli tosiasiassa taustalla on ”se” eikä ”sinä”. (suomen kielen erityisasiantuntija Ulla Tiililä)

Skenaario

Tulee mieleen 'elokuvakäsikirjoitus'. Se on ennen kaikkea 'hahmotelma' tulevan kehityskulun ennakoimiseksi. Eräänlainen tulevaisuuden käsikirjoitus. Ennuste, toimintasuunnitelma, strategia, vaihtoehto, mahdollisuus. ”Tulevaisuudennäkymäkin” alkaa jo olla historiaa!

Speksit

Törmäsin tähän erästä tietojärjestelmää koskevissa palavereissa. Mitäköhän ne speksit oikein tarkoittavat? (kuuntelija nimimerkillä Speksit selviksi)

Spekuloida

Miksei 'mietiskellä'? Laskelmoida, järkeillä, miettiä, pohtia, pohdiskella, aprikoida, tuumia, arvuutella. Spekuloinnista puhuminen menettelee, jos kyse todella on ns. keinottelusta. ”Asiantuntija spekuloi tilanteeseen johtaneita syitä.” Miksei hän 'pohdiskele' niitä?

Suhteen

Asian suhteen -sanaparin jälkimmäinen sana voidaan korvata esim. sanoilla osalta tai kannalta. 'Jotakin asiaa ajatellen'. Kapulakielisyys mm. lauseessa ”asian suhteen ollaa hiljaa” poistuisi sanomalla: asiasta vaietaan.

Swaipata

'Vierittää'. Vain yhdellä ylöspyyhkäisyllä olet perillä! sopisi myös sanoa. (kuuntelija Tero)

Tahtotila

'Jonkin asian tahtominen'. Pyrkimys. Halu. Kohdistuu yleensä muutokseen tai uudistukseen. Mitä siinä tahdotaan? Mieleen voisi tulla vaikka varastotila tai olotila!

Tarkistaa ja tarkastaa

Kun tarkastetaan, halutaan tietää jonkin asian toimivuus. ”Ovatko pääsyliput oikeita?” Tarkistamisessa tehdään enemmän: mahdolliset virheet korjataan. Tekstin oikolukuun sisältyy tosiasiallisesti tarkistamista, eli voidaan tehdä myös muutoksia. Sanoissa on eroa!

Työkalupakki

Niitä voi olla isoja tai pieniä. Hyvä! Saa valita mieleisensä. Mutta eikö tämän erityisesti poliitikkojen rakastaman sanan tilalla voisi olla keinovalikoima tai mahdollisuuksien kirjo?

Täystyrmäys

Riittäisikö pelkkä tyrmäys? Halutaanko välittää siis merkityksiä, kuten täysin torjuminen, ohittaminen, huomiotta jättäminen, sivuuttaminen, mitätöiminen, tyhjäksi tekeminen, tuomitseminen?

Voimaannuttaa

Korkealla listallani. Yäk! (toimittaja Roman Schatz)

Välipala

Haluan syödä ateriana jonkin kokonaisuuden enkä mitään ”väliä”. (toimittaja Aleksis Salusjärvi)

Yhtälö

Muotisana, kun tarkoitetaan ongelmaa, pulmaa tai tehtävää. Uskotaanko, että kaikissa nykyisissä ja mitä ihmeellisimmissä käyttötarkoituksissa jotakin asiaa olisi pohdittu jotenkin perusteellisesti? Matematiikassa se on kahden lausekkeen yhtäsuuruus. (kuuntelija Kari)

Yksi

Artikkelin kaltaisesti eli indoeurooppalaisittain. (kuuntelija Markku Rovaniemeltä)

Öyhöttäminen

'Metelöinti'. Häiriköinti. Öykkäröinti. Uhmakasta, jopa äärimmäistä käytöstä kenties. Epäselvästi esitettyä, huonosti perusteltua argumentointia. Sanan epätäsmällisyys ärsyttää. Onko öyhöttäjä sama kuin hörhö?