Hyppää pääsisältöön

Elämä

Kolmekymppinen mies, jolla on iso parta, pitkät kiinni sidotut hiukset ja silmälasit.

Juho Rautvaara ei ymmärtänyt, miksi puoliso oli keskenmenosta niin murskana: ”Mietin vaan, koska voidaan yrittää uudestaan, että peitto vaan heilumaan”

Rationaaliselle järki-ihmiselle Juho Rautvaaralle raskausaika oli oppimiskokemus empatiasta. Kun lapsi kolmen keskenmenon jälkeen viimein tuli, hän alkoi ymmärtää, mitä puoliso oli kokenut.

Päivitetty 12.07.2023 12:38.

Juho Rautvaara makasi yöllä puolisonsa Idan kanssa sängyssä, kun puolisoa alkoi yhtäkkiä kovasti sattua vatsaan.

Ida meni vessaan, ja kun hän tuli takaisin, hän oli murheen murtama. Ida kertoi, että on hyvin mahdollista, että tuli keskenmeno. Neuvolassa hCG-testi sekä myöhemmin raskaustesti varmistivat asian.

Ida oli musertunut. Se ihmetytti vähän Juhoa.

Eihän tässä mitään, yritetään vaan uudestaan, hän ajatteli.

– Ensimmäisen keskenmenon jälkeen en kokenut oikeastaan mitään tunteita. Mietin vaan, että koska voidaan yrittää uudestaan, että peitto vaan heilumaan. En tajunnut ollenkaan, miten järkyttävän iso juttu se oli tunnetasolla Idalle, Rautvaara sanoo.

Olenko valmis isäksi?

Kun Juho Rautvaara oli 18-vuotias, hänen tuttavapiirissään kavereille syntyi ensimmäisiä vauvoja.

Rautvaara näki, miten iso juttu lapsi oli kavereille, ja ajatteli, että kyllä hänkin haluaa sellaisen – sitten joskus.

Sillä vaikka Rautvaara näki, miten paljon iloa lapsi tuottaa, hän näki myös, miten raskasta elämä voi pienen lapsen kanssa olla.

Muutama vuosi sitten Rautvaara, 30, alkoi puhua yhteisen lapsen hankkimisesta puolisonsa Idan kanssa. Rautvaara kakisteli vähän: onko nyt oikea aika, kannattaako sitä juuri nyt, mitä jos odoteltaisiin…

– Ida kuittasi aika hyvin, että koska se on se oikea hetki sitten? Ja hän oli ihan oikeassa – eihän sellaista hetkeä ikinä tule.

Pariskunta päätti yrittää lasta.

Rationaalinen Tiktok-tähti

Juho Rautvaaralta on tullut Yle Areenaan sarja nimeltään Musta tuli faija, jossa hän kertoo nuoren miehen näkökulmasta siitä, millaista lapsen hankkiminen on: raskaus, synnytys, vauva-arki.

Rautvaara on sisällöntuottaja, joka tekee Tiktokiin videoita nimimerkillä jesusguised. Eri kanavassa hänellä on seuraajia lähes 500 000 kappaletta.

Kun katsoo Rautvaaran Tiktok-videoita, hänestä piirtyy kuva: hauska, sanavalmis tyyppi – ja ehkä vähän tylppä. Sellainen, joka ei osaa ehkä aina olla se kaikista hienotunteisin ja empaattisin ihminen.

Rautvaara allekirjoittaa mielikuvan.

– Olen tasapainoinen ja rationaalinen ihminen. Minulle ongelmat ovat palapelejä, jotka ratkaistaan. En ole ikinä ollut sellainen tyyppi, että tarvitsisin tai haluaisin päänsilittelyä ja empatiaa.

Juho Rautvaaran kasvoista ja profiilista näkyy häivähdys keskellä pimeyttä. Noin kolmekymppinen mies, pyöreäkehyksiset silmälasit, tuuhea parta.
Kuva: Henrietta Soininen

Puoliso Ida on toisenlainen, Rautvaara sanoo. Ida on tunneihminen, Juho on järki-ihminen.

Erilaisten ajattelutapojen vuoksi raskausaika oli välillä Juholle hämmentävää.

Puolison tunteet hämmensivät

Rautvaara tiesi kyllä roolinsa, kun Ida tuli raskaaksi. Hänen pitäisi olla tukena ja turvana, valmiina käymään kaupassa, hieromaan – mitä nyt ikinä tulikaan eteen.

– Ida preppasi minua hyvin. Hänellä on ennestään lapsi, ja hän kertoi, mitä olisi luvassa. Vähän etsiskelin tietoakin, mutta ei sitä miehen näkökulmasta juuri ollut.

Rautvaara tajusi järjen tasolla, että puoliso muuttuisi raskauden aikana. Mutta hän ei sittenkään ymmärtänyt kunnolla, millä kaikilla tavoilla raskaus voi naiseen vaikuttaa.

– Idalla fyysiset muutokset olivat todella rajuja, ja se vaikutti hänen mielialaansa aika paljon. Jos rehellisiä ollaan, niin olin usein ihan paska olemaan siinä tukena.

Rautvaaralle ei tullut mieleenkään, että Ida saattaisi alkaa tuntea olonsa epävarmaksi: onko hän edelleen haluttava, kun vatsa kasvaa ja tulee finnejä? Ei kai mies suunnittele itse asiassa jo koko parisuhteesta lähtemistä?

Rautvaara ei nähnyt tällaisissa mietteissä mitään järkeä.

– Ajattelin, että mitä hittoa, en kai minä nyt mihinkään ole lähdössä, kun haluan lapsen sinun kanssasi? Minulle se oli ihan selvä homma, mutta huomasin, että sen asian rationaalinen selittäminen oli aika hyödytöntä. Olisi pitänyt vaan olla tukena, enkä aina osannut.

”Keskenmenossa tiivistyy se dilemma”

Pariskunta koki kolme keskenmenoa. Ne olivat Idalle hyvin raskaita, eikä Rautvaara aluksi tajunnut sitä.

Hänen oli pakko laittaa reseptorit herkille asetuksille ja yrittää ymmärtää – yrittää kokea empatiaa sen sijaan, että olisi järkeillyt.

– Tajusin, että ei se lapsi ollut minun sisälläni kasvanut, vaan Idan. Ei minulla ollut mitään tunnesidettä vielä siinä vaiheessa siihen vauvaan.

Onneksi Ida osasi kertoa, jos jokin vaivasi.

– Hän tietää, miten minun päähäni saadaan taottua ajatusmalleja, joita siellä ei luonnostaan ole. Keskenmenossa tavallaan tiivistyy se dilemma: se, että minä koen asiat eri tavalla kuin hän. Ja siitä oli pakko ottaa opiksi.

Seuraavat keskenmenot myös Rautvaara otti raskaammin. Lisäksi hän huomasi, että alkoi kokea myötäraskautta – ilmiötä, jolle oli aiemmin makeasti nauranut.

– Se on jännä juttu, että vaikka en mielestäni syönyt itse yhtään sen enempää, niin maha vaan kasvoi ja kasvoi ja lihoin Idan raskausaikana varmaan toistakymmentä kiloa, Rautvaara sanoo ja nauraa.

Ida opetti empatiaa

Rautvaara kokee oppineensa raskausaikana ja muutenkin Idan kanssa ollessaan paljon asioita.

– Mun empatiakyky ennen Idan tapaamista oli tyyliin miinus kahdeksan, mutta se on parantunut tosi paljon.

Kyllä Rautvaara edelleen on ratkaisukeskeinen. Mutta hän on oppinut suhtautumaan eri tavalla asioihin.

– Jos Ida ilmoittaa, että on ongelma, edelleen mietin heti ensimmäisenä ratkaisua. Mutta osaan nykyään ajatella asiaa laajemmin ja yritän saada Idan tuntemaan, että olen tukena, olen läsnä, enkä heti vaan yritä kertoa ratkaisua. Koska ei se ratkaisu paranna sitä tunnetilaa.

Neljäs raskaus meni loppuun asti, ja kun lapsi syntyi, Rautvaaran silmät aukenivat kunnolla.

Isyys on kiinnostavaa, upeaa ja pelottavaa

Miltä tuntuu olla isä?

Rautvaara miettii asiaa, kunnes aloittaa:

– Mitään, mitä olen kokenut 30 vuoden aikana, ei voi mitenkään verrata siihen tunteeseen, kun sain ensimmäisen kerran oman lapsen syliini. Sitä on vaikeaa kuvailla. Jotain herää – jotain, mikä oli varmasti herännyt Idalla jo raskauden aikana, ja jota minä en ollut vielä siinä vaiheessa kokenut.

Rautvaara muistaa, kuinka hän oli kakistellut lapsen tekemistä. Kuinka hän ajatteli, että juuri nyt ei ole hyvä hetki, kuinka hän ei ole ehkä valmis.

Nyt hän ajattelee, että isyys on asia, jota on mahdotonta suorittaa täydellisesti ja johon on mahdotonta valmistautua - ja silti se on maailman helpoin ja luonnollisin asia.

Isyys on samalla herkkää touhua ja samalla extreme-touhua, jossa perusasiat ovat läsnä: äärimmäinen rakkaus, mistä seuraa äärimmäinen pelko.

– En ole koskaan kokenut tällä tavalla: että jos menettäisin lapseni, en varmasti koskaan voisi palautua siitä. Mutta en minä sen pelon anna hallita, eikä se ole läsnä, kun näkee, kuinka se pieni tyttö kasvaa ja kehittyy. Hyvin se pärjää, olen siitä ihan varma.

Miltä faija-arki on tuntunut ja kuinka Juho on sopeutunut uudenlaiseen elämään, joka ei olekaan pelkkää pullantuoksua ja pumpulisia aamuja? Katso Musta tuli faija -sarjaa Yle Areenasta.

Hyvästi elämä - Toista Yle Areenassa