Hyppää pääsisältöön

Musiikki

Anna Puun housut repesivät kesken keikan ja festarikävijä astui kirjaimellisesti vessan kakkakasaan – voitko samaistua näihin kommelluksiin?

Anna Puu katsoo kameraan taustallaan Kesärauha-festivaalin ympäristö: Turun linnapuisto ja yleisömeri.
Kuva: Kesärauha-festivaalin kuva vuodelta 2022: Camilla Hanhirova, Anna Puun kuva: Nana Simelius, Grafiikka: Mira Gartz/Niko Sveins.

Artisteille ja yleisölle sattuu festivaaleilla mitä uskomattomampia kommelluksia. Tarinoiden jakaminen ja niihin samaistuminen lisää yhteistä ymmärrystämme. Eläydy yhteiseen festaritunnelmaan!

Yhdellä repeää housut lavalla kesken festivaaliesiintymisen, toinen astuu ihan kirjaimellisesti kakkaan – festareilla kommelluksia sattuu kaikille. Tuhansia ihmisiä yhteen paikkaan kokoavassa tapahtumassa artisti, yleisö ja järjestäjätahokin toisinaan kämmäilee menemään ihan huolella. Onneksi yleensä vakavilta vahingoilta vältytään ja tarinoille voi nauraa – ainakin jälkikäteen.

Et tosiaan ole festarikommellustesi kanssa yksin, Anna Puukin joutui festarilavalla ikävään tilanteeseen. Ovatko seuraavat tilanteet sinulle omakohtaisesti tuttuja? Vastaa kysymykseen kyllä tai ei, niin voit verrata omia kokemuksiasi muihin festivaalikävijöhin.

Ilma pääsee turhankin hyvin sisään housuihin.

Anna Puu

Anna Puulla kävi todella huono tuuri esiintyessään Wanaja-festivaaleilla 2019.

– Mullahan tietenkin tapahtui legendaarinen, eli repesi housut perseestä. Siinä sitten meni puoli keikkaa.

Tavallisesta poikkeavalta jalassa tuntuvat housut saivat artistin havahtumaan, että esiintymisasussa on ehkä jotain pielessä.

– Rupesin ihmettelemään jossain vaiheessa, että tuntuu, että ilma pääsee turhankin hyvin sisään housuihin.

Esiintyessään rikkinäisissä housuissa Anna Puu pohti, miten kauan asussa on ollut reikä.

– Onneksi minulla oli hapsuja paidassa, niin se ei näkynyt niin suorilta. Mutta oli se aika merkittävän kokoinen repeämä. En minä niitä housuja voinut käyttää sen jälkeen.

Kommelluksia on toki sattunut muillekin kuin Anna Puulle. Festivaalikävijöille kaiken temmellyksen tuoksinassa sattuu ja tapahtuu.

Järjestimme kilpailun, jossa kysyimme festarikommelluksia. Vessa, jonottaminen, leikkimielinen hassuttelu ja majoittuminen leirintäalueella teltassa olivat useimmin toistuvia aiheita. Tässä muutamia parhaita tarinoita, joita voit peilata omiin kokemuksiisi.

Jalka lipesi reittä myöten kakkakasaan

Provinssissa 2011 Tamperelaisella Heidillä oli kauhea pissahätä ja hän halusi käydä pikaisesti vessassa ennen Mokoman keikkaa. Pitkän jonotuksen jälkeen edellä ollut kaveri pääsi helpottamaan oloaan ensin. Vessasta ulos tullessaan hän varoitti Heidiä:

– Siellä on sitten vähän semmoinen kakkakeko, kun on niin täysi vessa, että sinne ei voi istua.

Ennen Heidiä vessassa käynyt kaveri oli pitkänä ihmisenä onnistunut asioimaan istumatta. Heidi kaveriaan lyhyempänä ihmisenä ei pystynyt samaan ja hän kiipesi pöntön päälle kyykkypisulle:

– Siitä kun nousin, oli sen verran liukasta kumpparit jalassa, että toinen jalka lipesi käymälän reikään. Siellä oltiin reittä myöten liejussa.

Ymmärrettävästi Heidi suuntasi vessasta äkkiä pesulle ja Mokoma jäi näkemättä. Epäonninen vessakäynti herätti ihmisten huomion ja Heidi kuuli illan aikana festarikävijöiden puheita vessakommelluksestaan. Likainen kumisaapas tuli vastaan vielä aamullakin:

– Olin sen paskasen kumpparin unohtanut roskasäkkiin siihen ihan teltan edustalle vaatteiden vaihdossa. Aamulla helteessä se ilahdutti muitakin.

Tuskainen jonotus

Turkulainen Hanna oli jonottamassa festivaalialueelle. Hän kertoo, että tapahtuma oli huonosti järjestetty ja jono liikkui hitaasti. Hanna päätyi jonossa kahden erittäin päihtyneen porukan väliin, jotka huojuivat ja tönivät häntä jatkuvasti.

– Sain tästä tarpeekseni, joten seuraavan kerran heidän tönäistessä minua esitin kaatuvani ja loukkaavani nilkkani. Ympärillä olevat huomasivat tämän ja päästivät minut ohi, jotta pääsisin ensiapuun. Ohitin näin koko jonon ja varmaan tunnin jonottamisen.

Leikkimielistä roskien keruuta

Helsinkiläinen Juki oli ystävineen Ilosaarirockissa 2014. Festaritunnelma jatkui yön pikkutunteina jatkoilla leirintäalueella. Kaverukset huomasivat, että alueella oli paljon roskia ja he innostuivat keräämään niitä. He kilpailivat, kumpi huomaa seuraavan roskan. Kaverukset löysivät tienvarren punaiset merkintäkepit miekoiksi ja nimittivät itsensä roskaritareiksi.

– Siinä sitten aloimme muina ritareina miekkailemaan kunnes keppi osui vahingossa kaveriani sormille ja ilta päättyi ensiaputeltalle murtuneen sormen kanssa. Vaikka emme olleet kauhean tehokkaita roskaritareita, niin muisto ja legenda itsestämme roskankeruusankareina elää vielä vahvana!

Telttamajoituksessa helteessä kuumentuneita eväitä ja unettomia öitä

2010 Tuulia koki ensimmäistä kertaa Ruisrockin ja telttamajaoituksen. Helteinen viikonloppu kuumensi teltan pätsiksi ja lämpimissä oloissa alueen vessoissa tuoksut myös tiivistyivät. Festaripäivän jälkeen Tuulia saapui teltalle ja huomasi, että kaverin alkoholijuomat oli pöllitty.

– Omat juomani olivat tallessa, mutta tölkin pinta oli tulikuuma. Pussillinen viinikumikarkkeja oli sulanut helteessä nesteeksi ja jähmettynyt uudestaan yhdeksi köntiksi.

Tuulia kavereineen ei saanut nukuttua, koska yölliset äänet häiritsivät. Naapuriteltasta kuului piereskelyä ja alueella raikasivat vuvuzelatorvet. Torvet olivat juuri tuolloin tulleet muotiin Etelä-Afrikassa järjestettyjen jalkapallon MM-kisojen ansiosta.

– Kaiken kruunasi se, että vaikka teltta-alue sulkeutui vasta maanantaina puolen päivän aikaan, vessat vietiin pois jo edellisenä yönä. Viimeinen vessareissu piti siis tehdä lähimpään pusikkoon nokkosten keskelle. Kotimatkalla telttakassista repesi vielä toinen kahva. Tämän jälkeen olen majoittunut vain sisätiloissa!

Koostelähetyksissä Kesärauhan parhaat palat

YleX Esittää: Kesärauha 2023 keikkoja on yhteensä 12 kappaletta. Tuliko valinnan vaikeus ja aikaa ruudun ääressä on rajallisesti? Ei hätää, näet parhaat palat perjantain ja lauantain koostelähetyksissä. Koostelähetysten juontajina toimivat YleX:stä tutut Aikku ja Katri.

YleX:n Aikku ja Katri ovat vierekkäin ja katsovat kameraa.
Kuva: Kuva: Raine Laaksonen / Yle, Grafiikka: Mira Gartz/Niko Sveins / Yle.

YleX Esittää: Kesärauha 2023: pe 16.6. klo 21.45 TV2:ssa ja Areenassa.

Perjantain koostelähetyksessä esiintymässä ja haastattelussa Cledos ja Karri Koira. Lisäksi kuullaan musiikkia Ismo Alangolta ja Shamelta.

YleX Esittää: Kesärauha 2023 - lauantain parhaat: la 17.6. klo 21.45 Areenassa.

Lauantain koostelähetyksessä kuullaan lisää festarikommelluksia. Käärijä pääsee ääneen haastattelussa ja lavalla. Mukana myös Malla, Yona, Dreamworld, Anna Puu, Ruusut ja Lauri Haav.

Jos puolestaan haluat katsoa kokonaisia keikkoja, YleX Esittää: Kesärauha 2023 -keikat ilmestyvät Areenan koosteeseen.