Hyppää pääsisältöön

Yle Teema

George Michael on Teeman Pride-ohjelmiston 2023 ykköstähti – lisäksi leffoja ja dokumentteja

Mustavalkoisessa kuvassa laulaja George Michael lavalla nahkatakissa ja valkoisissa farkuissa, vasemmassa kädessä mikrofoni, oikea käsi nostettuna nyrkissä pään yläpuolelle.
Kuvateksti George Michael -ilta Teemalla to 29.6.
Kuva: Getty

Yle Teeman Pride-ohjelmistossa kesällä 2023 on uutuuselokuvia, dokumentteja ja musiikkia. Pride-viikon huippuhetki on torstai 29.6., jolloin vietetään George Michael -iltaa!

Pride-kesässä ovat mukana myös Teeman sisarkanava Yle Fem sekä Yle Areena! Tietoja Femin ja Areenan ohjelmistosta on tämän artikkelin loppupuolella.

George Michael -ilta

torstai 29.6. klo 21.00

George Michael – artistin muotokuva Areenassa 25.6. alkaen 30.4.2024 asti

(George Michael: Portrait of an Artist, Britannia 2023) Kuka oikeastaan oli George Michael? Siihen pyrkii vastaamaan tuore dokumenttielokuva. Georgios Kyriacos Panayiotou syntyi Lontoossa vuonna 1963. Popduo Whamin ja myöhemmin soolouran kautta George Michaelista tuli yksi maailman suurimmista poptähdistä. Yli 30 vuotta kestäneeseen uraan liittyivät myös kipuileva homoseksuaalisuus, huumeongelmat, taistelu levy-yhtiötä ja sensaatiolehtiä vastaan sekä vähemmän tunnettu hyväntekeväisyystyö. Asioita valaisevat George Michaelin hyvin tunteneet ihmiset kuten Stevie Wonder, Stephen Fry, Rufus Wainwright, Piers Morgan, Sanadra Maitreya (ent. Terence Trent D’Arby) ja Kenny Goss.

George Michael – Live in London 2008 Areenassa 29.6. alkaen 27.7. asti

(Britannia 2008) George Michaelin menestyksekkään 25-vuotisjuhlakiertueen massiivinen päätös taltioitiin Lontoon Earl's Courtissa elokuussa 2008. Hittivalikoimassa kuultiin muun muassa Careless Whisper, Freedom, Faith, Everything She Wants ja Amazing.

Elokuvien ensiesityksiä Teemalla

Ainiaaksi (12)

keskiviikko 28.6. klo 21.30, Areenassa 25.9. asti

(La dea fortuna, 2019) Ainiaaksi on Ferzan Özpetekin erinomainen draama, jonka aiheena on välittäminen ja vastuun ottaminen. Arturon (Stefano Accorsi) ja Alessandron (Edoardo Leo) 15 vuotta kestänyt suhde on kriisissä, kun läheinen ystävä Annamaria (Jasmine Trinca) ilmestyy lapsineen ja miehet joutuvat yllättäen näiden huoltajiksi. Özpetekin Rooman lgbt-maailmaan sijoitetut tarinat saavat tässä elokuvassa uuden vivahteen, jossa onnen jumalattaren kosketus muuttaa paljon.

Treffit Amberin kanssa (7)

perjantai 30.6. klo 21.00, Areenassa 26.12. asti

(Dating Amber, Irlanti 2020) Suorasukainen draamakomedia kahdesta lukionuoresta 1990-luvun Irlannin vanhoillisella maaseudulla, jotka aloittavat järkiperusteisen valeseurustelun salatakseen muilta homoutensa. Pääosissa: Fionn O'Shea ja Lola Petticrew. Ohjaaja: David Freyne.

Elokuvan Treffit Amberin kanssa päänäyttelijät ovat yhdessä pyörän kyydissä ilta-auringossa.
Kuvateksti Treffit Amberin kanssa
Kuva: VLMedia Oy / Yle

Hunajan maku (S)

perjantai 7.7. klo 21.00, Areenassa 5.8. asti

(A Taste of Honey, Britannia 1961) Brittiklassikossa teinityttö tulee raskaaksi ja jouduttuaan kadulle lyöttäytyy yhteen homon työkaverinsa kanssa. Pääosissa Cannesissa palkitut Rita Tushingham ja Murray Melvin. Ohjaaja: Tony Richardson.

Matthias & Maxime (12)

keskiviikko 12.7. klo 21.30, Areenassa 25.9. asti

(Kanada 2019) Palkittuja, kriitikoiden ylistämiä elokuvia tehneen Xavier Dolanin (Mommy, Vain maailmanloppu) ohjaama ja käsikirjoittama tunteikkaan elokuvan Matthias & Maxime päähenkilöt ovat lapsuudenystäviä ja parhaita kavereita. He ovat osa samaa ystäväporukkaa ja perhepiiriä ja mukana toistensa arjessa ja juhlassa. Nuorten aikuisten kepeä elämä alkaa hiljalleen kääntyä vakavan aikuisuuden puolelle, kun Matthias (Gabriel d’Almeida Freitas) etenee juristin urallaan ja Maxime (Xavier Dolan) on lähdössä kokonaan toiselle mantereelle. Eron hetki lähenee ja lähtömaljoja nostetaan, mutta pinnan alla kuplii jokin, mitä ei ole koskaan sanottu ääneen. Ensiesitys. Yle Areenassa 24.12.2023 saakka.

Teeman muut Pride-ohjelmat

Älä pyyhi kyyneleitä paljain käsin (12)

sunnuntaisin Yle Fem ja tiistaisin Yle Teema, Areenassa 1.12. asti

Jonas Gardellin oman romaanitrilogiansa pohjalta kirjoittama kolmeosainen draamasarja homoelämästä Tukholmassa ainaan ennen ja jälkeen HIV:n.

Carol (12)

tiistai 27.6. klo 21.00, Areenassa 24.9. asti

Tavaratalon myyjätär ihastuu vanhempaan naimisissa olevaan naiseen 1950-luvun New Yorkissa Patricia Highsmithin romaaniin perustuvassa elokuvassa.

Yhdessä (12)

keskiviikko 5.7. klo 21.30, Areenassa 25.9. asti

Vuosikymmenten salaisen suhteen jälkeen naisparin elämä mullistuu, kun toinen heistä sairastuu vakavasti.

Patricia Highsmith ja rakkauden kaipuu (12)

torstai 6.7. klo 21.00, Areenassa 30.11.2024 asti

Dokumentissa tutustutaan Patricia Highsmithiin hänen julkaisemattomien päiväkirjojensa kautta. Ne kertovat mm. kirjailijan rakkauden kaipuusta ja oman identiteetin etsimisestä.

Eisenstein Guanajuatossa (16)

keskiviikko 19.7. klo 21.30, Areenassa 17.8. asti

Neuvostoliittolainen ohjaaja Sergei Eisenstein teki vuonna 1931 matkan Meksikoon, kun suunnitelmat Hollywoodiin lähdöstä kariutuivat.

Moonlight (12)

keskiviikko 26.7. klo 21.35, Areenassa 8.8. asti

Parhaan elokuvan Oscarilla palkittu draama kertoo nuoresta miehestä, joka varttuu levottomalla asuinalueella Miamissa.

Lisää Pride-ohjelmistoa Yle Femillä ja Areenassa

Omaksi itsekseen

lauantaisin Yle Fem, Areenassa kaikki jaksot 3.6.2026 asti

Viisivuotias Asta syntyi pojan kehoon, mutta tuntee itsensä tytöksi. Astan vanhemmat ovat päättäneet tukea lastaan. Frederik huomaa 17-vuotiaana haluavansa elää tyttönä. Hänen isänsä yrittää nyt tottua siihen ajatukseen, ettei hänellä ole enää poikaa.

Nelly & Nadine

sunnuntai 25.6. Yle Fem klo 22, Areenassa 19.6. alkaen 27.1.2025 asti

(Ruotsi 2022) Dokumentti kertoo epätavallisen rakkaustarinan kahdesta naisesta, jotka rakastuivat toisiinsa keskitysleirillä jouluaattona 1944.

Kiekkoa ja korkokenkiä

tiistai 27.6. Yle Fem klo 18.30, Areenassa 24.9. asti

Mikke on tavallinen lapsiperheen isä. Hänellä on kuitenkin salaisuus, jota hän on varjellut koko ikänsä. Eräänä päivänä sukulaisille esitellään salsasta ja jääkiekosta pitävä Micaela.0

Ennakkoluulo ja ylpeys (16)

sunnuntai 9.7. Yle Fem klo 22.35, Areenassa 7.8. asti

Ruotsalainen dokumenttiohjaaja Eva Beling tekee tarkan syväsukelluksen ruotsalaisen elokuvataiteen satavuotiseen LHBTIQ-historiaan.

Professori korkkareissa

maanantaisin 3.7. alkaen Yle Fem klo 19.00, Yle Areenassa 5.6. alkaen 2032 asti

Tanskalainen professori Ditlev Tamm on herättänyt huomiota jo parinkymmenen vuoden ajan värikkäillä vaatteillaan, jotka ovat peräisin niin miesten kuin naisten vaatekaapeista.

RuPaul's Drag Race UK, kausi 4

Areenassa 26.6. alkaen vuoden ajan

Kansainvälinen drag-ikoni RuPaul toivottaa kaksitoista uutta kuningatarta tervetulleiksi työhuoneelle. Kymmenen viikon ajan kilpailijat osallistuvat hulvattomiin haasteisiin, antavat kaikkensa catwalkilla ja joutuvat armottomien julkkistuomareiden arvioitavaksi.

Helsinki Ballroom

Areenassa 26.6. alkaen toistaiseksi

Helsinki Ballroom on minidokumenttisarja, joka kertoo viisi henkilökohtaista tarinaa Helsingin ballroom-yhteisöstä, jossa kaikille annetaan tilaa itseilmaisuun sekä sukupuolirooleilla ja valtarakenteilla leikkimiseen.

Helsinki Ballroom -sarjan Angel kävelee ballissa ja yleisö hurraa takana.
Kuvateksti Helsinki Ballroom
Kuva: Sami Heiskanen / Yle