Hyppää pääsisältöön

Ylen tiedotteet

Urheilulukio – tulevaisuus pelissä – uusi sarja Yle Areenassa ja Yle TV2:ssa 28.8.

Urheilulukio
Kuva: Saku Tiainen/ Five Corners Production/Antti Kervinen/Yle

Aada, Davin, Eero ja Nellie ovat lukiolaisia, jotka tähtäävät urheilumaailman huipulle.

Urheilulukio on seurantareality periksiantamattomuudesta ja intohimosta, onnistumisista ja karuista pettymyksistä, joita nuori urheilija kohtaa tavoitellessaan unelmiaan. Sarjassa seurataan urheilumaailman huipulle tähtäävien Aadan, Davinin, Eeron ja Nellien syksyä lukio-opintojen ja vaativan treenaamisen ristipaineessa. Nuorten arki on pikkutarkkaa aikataulutusta, jossa jaksaminen on tiukilla.

Yhdeksänosainen Urheilulukio-sarja kertoo nuorten urheilijoiden elämästä heidän omasta näkökulmastaan. Millaista on nauttia nuoruudesta ja tehdä samalla tiukkoja valintoja, joiden tulokset lunastetaan vasta vuosien päästä?Mitä on oltava valmis uhraamaan tavoitteensa eteen? Miten epäonnistumisen jälkeen jatketaan? Mistä löytyy motivaatio jatkaa, kun usko itseen horjuu?

Urheilulukion Aada
Kuva: YLE / Five Corners Production / Saku Tiainen

Aada (16), karting-kuljettaja
Aada on uuden äärellä, kun lukion ovet avautuvat ja uusi itsenäisempi tapa opiskella alkaa. Aada ajaa kartingia OK-luokan SM-sarjassa ja Euroopan karting-radoilla. Kisoissa ja radalla on kovat paineet eivätkä sukupuoleen liittyvät ennakkoluulot ainakaan helpota tilannetta. Aada haluaakin toimia tytöille esikuvana, ja hän asettaa uralleen korkeat tavoitteet päästäkseen ajamaan formulaa W-Seriesiin. Haaveissa siintää myös paikka F1:ssä. Sitä ennen on kuitenkin otettava haltuun karting-radat, joissa vastoinkäymisten ei pidä antaa lannistaa. Aada tiimeineen kisaa syksyn aikana Suomessa ja Italiassa eivätkä moottorivikojen kanssa kamppailu ja ulosajot tee kisaamisesta helppoa. Siinä sivussa pitäisi hoitaa myös ensimmäiset lukion kurssit. Miten pitää pää kylmänä tiukassa tilanteessa ja motivaatio kunnossa opiskelujen suhteen, kun veri vetää radalle?

Urheilulukion Davin
Kuva: YLE / Five Corners Production / Saku Tiainen

Davin (18), uimari
Davin on päättänyt käydä lukion neljässä vuodessa, sillä hän tavoittelee paikkaa uinnin huipulta. Nyt hänellä alkaa lukion kolmas vuosikurssi, mutta opiskelu on pakollinen sivuseikka nuoren miehen elämässä. Uinti on ykkössijalla. Tulevaisuuden tavoitteet: olympiamitali ja paikka uinnin huipulta täyttävät kalenterin kovalla treeniohjelmalla, eikä tilaa muulle ole. Kun toiset nuoret suuntaavat energiansa sosiaaliseen elämään, Davin on altaassa, kuntosalilla tai kotona palautumassa seuraavaa treeniä varten. Lahjakkuutta Davinilta löytyykin. 12-vuotiaana, vain muutaman kuukauden treenaamisen jälkeen, Davin ui jo ikäluokkansa kärjessä. Haastetta tuo kuitenkin urheilun henkinen puoli. Mistä repiä motivaatiota kovan treenijakson keskellä, kun väsyttää ja joka paikkaa särkee? Miten kestää kisojen ja ulkopuolelta tulevien odotusten paine ja pitää katse pitkän tähtäimen tavoitteissa? Armoa ei tunneta, kun tähdätään huipulle, ja siksi herätyskello soi joka aamu kello viisi.

Urheilulukion Eero
Kuva: YLE / Five Corners Production / Saku Tiainen

Eero (17), jalkapalloilija
Eero tekee kaksoistutkintoa eli opiskelee ylioppilaaksi ja merkonomiksi yhtä aikaa. Hän haaveilee urasta ammattilaisena Euroopan jalkapallokentillä. Skotlannissa, Englannissa ja Australiassa lapsuutensa viettänyt Eero on muuttanut perheineen takaisin Suomeen muutama vuosi sitten. Suomalainen jalkapallokulttuuri aiheuttaa ajoittain turhautumista, mutta tulevaisuuden haaveet mielessään Eero herää joka aamu puoli viideltä. Hän haluaa ehtiä treenaamaan yhden kerran enemmän kuin muut. B-junnuissa pelaavan Eeron tavoite on syksyn aikana lunastaa paikka seuraavalle kaudelle miesten joukkueesta. Miten kova treenaaminen palkitaan, ja riittääkö motivaatio aamutreeniin vielä marraskuun räntäsateessa?

Urheilulukion Nellie
Kuva: YLE / Five Corners Production / Saku Tiainen

Nellie (17), jääkiekkoilija
Nellie opiskelee urheilulukiossa kolmatta vuotta ja pelaa jääkiekkoa HIFK:n Naisten Akatemia -joukkueessa. Hän haaveilee kiekkourasta ammattilaisjäillä rapakon takana, ja seuraava etappi tällä tiellä on lunastaa paikka HIFK:n liigajoukkueesta. Nellien perhe elää ja hengittää jääkiekkoa. Isosisko pelaa samassa joukkueessa Nellien kanssa, ja äiti ja isä ovat vahvasti mukana joukkueen toiminnassa. Lukio ja tavoitteellinen urheilu laittavat Nellien koville, ja syksyn mittaan jaksaminen on tiukilla. Väsynyt Nellie kamppailee matalan mielialan ja syömiseen liittyvien haasteiden kanssa. Aikaa pitäisi löytyä myös poikaystävälle ja bestikselle. Miten tasapainoilu odotusten keskellä onnistuu?

Sarjan on Ylelle tuottanut Five Corners Production Oy.

Urheilulukio Yle Areenassa ja Yle TV2:ssa 28.8.

Lisää aiheesta Yle Areenassa