Hyppää pääsisältöön

Kuusi kuvaa

Saunoistaan tunnettu Kimmo Helistö ei itse välitä löylyssä istumisesta – sauna on hänelle kohtaamisia ja elämyksiä varten

Päivitetty 07.08.2023 09:22.
Bändi harjoittelee kellarissa. Etualalla poika kumartuneena. Laulaja laulaa puku päällä, rumpali hymyilee taustalla.
Kuvateksti Kimmo Helistö Alaston armeija -bändin kanssa treenikämpällä Pohjois-Haagan ostarin kellarissa. Etualalla Mika Milli Miettinen Kuudes tunti -yhtyeestä, takana rummuissa Kari Degerman.
Kuva: Jyrki Soine

Kimmo Helistö on elänyt ainakin kolme elämää: punkkarin, poliitikon ja saunayrittäjän. Viulunsoittohaaveet tuhosi konservatorio.

Kuuntele Kuusi kuvaa Kimmo Helistön elämästä

Helsingin Pohjois-Haagan korkeimmat kerrostalot olivat Kimmo Helistön ensimmäinen toimintakenttä, jossa hän asui 19-vuotiaaksi asti. Ympäristö oli turvallinen ja kavereita riitti. Nuorisotaloa kutsuttiin räkäläksi, ja siellä pääsi näkemään mm. Pohjois-Haagan omaa bändiä Hurriganesia, joka oli juuri julkaissut ensimmäisen levynsä. Ikäraja tosin oli 14 vuotta, joten 13-vuotias Helistö kavereineen salakuljetti itsensä sisälle nuorisotalon ikkunasta.

Viisivuotias Kimmo Helistö lännenhattu päässään katsoo kameraan ja nauraa.
Kuvateksti Kimmo Helistö viisivuotispäivänään vuonna 1966.
Kuva: Kimmo Helistön kotialbumi

Koska isä oli Sibelius-Akatemian käynyt klarinetisti ja Yleisradion musiikkitoimittaja, oli luontevaa että poika laitettiin viulun kanssa Helsingin kansankonservatorioon. Rakkaus viulunsoittoon ei ainakaan syventynyt siellä.

– Onko mitään tylsempää kuin viulunsoitto yksin, nauraa Helistö.

Hänen mielestään musiikin voima on yhdessä tekemisessä, yhdessä musisoimisessa. Kun viulu ei napannut, Helistö sai saksofonin. Jo samana päivänä hän otti sen mukaansa nuorisotalolle PH Suburb -bändin harjoituksiin.

Punk saapuu Pohjois-Haagaan

Bändejä oli muitakin. Alaston armeija -bändissä Helistö soitti kitaraa ja lauloi. Bändi harjoitteli samassa treenikämpässä, jossa treenasivat myös Hurriganes ja Dave Lindholm. Myöhemmin hän liittyi Kadotetut -yhtyeeseen, jonka kolmesta albumista kahdella Helistö on mukana.

Punk-asenteen osoittamiseksi ei välttämättä tarvinnut muuta kuin laittaa puvuntakkiin rintamerkki. Korvakoru oli jo provokaatio, josta tuli koulussa sanomista. Irokeesit ja niittinahkatakit tulivat punkkareiden tunnuksiksi vasta myöhemmin.

Kimmo Helistö nojaa bussipysäkin roskapönttöön ja kuuntelee vanhaa putkiradiota Ruoholahdessa sijainneen kulttuurikeskus Lepakon edustalla.
Kuva: Taina Värri

Lepakko oli kaupunkikulttuurin korkeakoulu

Samaan aikaan Helistö teki opintoja Helsingin yliopiston opettajankoulutuslaitoksella. Enemmän kuin yliopistolla, Helistön maailma avartui Lepakossa. Vuonna 1985 perustettiin Lepakkoon paikallisradioasema Radio City ja se haki toimittajaa. Helistö laittoi hakemuksensa liitteeksi demonauhan, jossa hän selostaa ratikassa, miten pummilla ajetaan. Näin hän pääsi ensin harjoittelijaksi ja pian sen jälkeen varsinaiseksi toimittajaksi.

Radio Citystä hän jatkoi Elävän musiikin yhdistys ELMU:n puheenjohtajaksi. Lepakosta tuli Helistön korkeakoulu, jossa hän oppi vapaiden kulttuuritilojen merkityksen kaupunkikulttuurin uutta sykkivänä sydämenä.

Näihin aikoihin Helistö ajautui mukaan dj Tiksan ja General Njassan kanssa pyörittämän poikkitaiteellisen Höyry-klubin toimintaan. Klubi toimi Lepakon vieressä olleessa saunarakennuksessa, ja sitä tuli hyvin suosittu.

Vuonna 2000 ELMU järjesti kesäjuhlat Hietalahden telakan tuntumassa sijainneella Nosturi-klubilla, ja pystytti sen pihalle suuren teltan. Höyry-klubi pidettiin tuolloin tässä teltassa, ja paikalla vieraillut muotoilija Stefan Lindfors kehotti klubin järjestäjiä tuomaan klubin New Yorkiin, jossa hän tiesi sopivan toteutuspaikan.

Niin Höyry-klubi vietiin New Yorkilaisen hotellin katolle, ja sama tehtiin uudestaan useana kesänä. Höyry-klubista tuli vientituote, jota vietiin kesäisin myös useaan Euroopan maahan.

Monta pientä ja keskenään erilaista muotokuvaa Kimmo Helistöstä joista useimmissa hänellä on  aurinkolasit naamalla.
Kuvateksti Eduskuntavaaliehdokas Kimmo Helistö vuonna 1995.
Kuva: Jouko Lehtola

Saunoja ja politiikkaa

Saunaklubien ohessa Helistö löysi tiensä myös helsinkiläiseen kunnallispolitiikkaan. Hän työskenteli Helsingin kaupunginvaltuutettuna vihreiden valtuustoryhmässä, ja osallistui mm. kaupunkisuunnittelulautakuntaan. Vuosien mittaan hän toimi myös kaupunginhallituksessa, ensin varamiehenä mutta kaksi kautta myös varsinaisena jäsenenä.

Menestyksekkäiden saunabileiden järjestäjänä Helistö ryhtyi pian myös perinteisen Sauna Arlan toiminnan jatkajaksi. Helsinginkadulla, Brahen kentän lähellä sijaitseva Arla oli jäänyt hieman toisen kalliolaisen saunan, Kotiharjun saunan varjoon. Nämä kaksi vanhaa korttelisaunaa olivat ainoat jäljellä olleet vanhan, suositun korttelisaunaperinteen edustajat.

Kimmo Helistö ja haastattelija ovat hotellin katolla saunabileissä ja he seisovat lähekkäin ja katsovat nauraen kuvan ulkopuolelle.
Kuvateksti Höyry-sauna vietynä newyorkilaisen hotellin katolle vuonna 2000.
Kuva: Tero Jartti

Helsinkiin oli kuitenkin jo saapunut saunabuumi, ja uusiakin saunoja alettiin taas kehitellä. Jätkäsaareen suunnitellun uuden asuinkorttelin arkkitehdit olivat alusta alkaen visioineet korttelin keskelle julkista saunaa. Koska Helistö tunnettiin uuden saunakulttuurin puuhamiehenä, hänet pyydettiin konsultoimaan hanketta. Lopulta kävi niin, että Helistö alkoi itse korttelin saunayrittäjäksi konseptilla, joka yhdisti saunan ja ravintolapalvelut.

Helistö pitää hieman huvittavana sitä, että itse hän ei ole erityisen kova saunoja. Sauna on hänelle enemmänkin kohtaamisen väline, joka mahdollistaa ihmisten yhdessäolon eri tavalla kuin muut arjen muodot. Helistö vertaa saunaa myös musiikki-instrumenttiin: se on väline jolla taidetta ja elämyksiä voidaan tuoda esiin.

Kuusi kuvaa "saunamajuri" Kimmo Helistön elämästä

44:29