Hyppää pääsisältöön

Kuusi kuvaa

”Laulujani oli heleppo säestää vaikka savikukolla”, sanoo Ruikonperän multakurkku Jaakko Teppo

Jaakko Teppo säestää ja laulaa.
Kuva: Jaakko Tepon kotiarkisto

Suurin osa kuplettimestari Jaakko Tepon laulamista tarinoista olivat fiktiota, jotka hän sijoitti kuvitteelliseen Ruikonperän kylään.

Kuuntele Kuusi kuvaa kansantaiteilija Jaakko Tepon elämästä Yle Areenasta


Ruikonperän henkilögalleriassa on monenlaista kulkijaa aina maanviljelijästä missiin ja kunnallispampusta poliisiin. – Uusi vitsi oli aina heleppo sijottoo jonkun suuhun.

Yksi Ruikonperän hahmoista on Toivo ”Topi” Ryynänen, josta Jaakko Teppo oli tehnyt rallin jo ennen armeija-aikaansa vuonna 1973. Laulussa aikamiespoika saa äidiltään käskyn lähteä maailmalle akan etsintään.

Hämmästys oli suuri, kun armeijassa Jaakko Teppo tutustui tosielämän Ryynäsen Topiin, joka oli Kainuusta kotoisin. Siviliinpääsyn jälkeen Ryynäsen Topi nousi Jaakon teksteissä keskeisimmäksi hahmoksi, mikä huvitti aitoa Ryynästä kovasti.

– Minun juttujeni Topissa oli aika paljon tätä oikeeta Topia, mutta ei tietenkään yks yhteen. Kielellisesti hän oli sellainen verbaalikko, jolla oli korpikansan ilimaisuja, iloitsee Jaakko Teppo, joka pisti monenlaisia tarinoita Topin piikkiin.

Osa Ruikonperän mielenmaisemista liittyy Jaakko Tepon lapsuuteen, sillä isä, sedät ja muut siirtokarjalaiset kertoivat toisilleen tarinoita korttipelin lomassa.

– Saunaillan jälkeen miehet joivat viinaa ja puhuivat hävyttömiä, ja minä istuin ja kuuntelin tarinoita, jotka eivät olleet ihan pienelle pojalle sopivia, muistelee Jaakko Teppo lapsuuttaan Iisalmessa.


Uran aikana huikeat 5000 keikkaa

Kansantaiteilija Jaakko Tepon tavaramerkkinä keikoilla oli musta lierihattu, pussihousut, riihipaita ja henkselit. Savossa syntynyt trubaduuri sanoo puhuvansa sekakieltä, sillä Joensuussa vietetyt vuodet ovat tuoneet pohjoiskarjalaisuutta puheeseen.

– Tavallinen rahvas oli minun yleisöni, muistelee Ruikonperän multakurkku keikkojaan, joita hän teki aikoinaan Rovaniemeltä Hankoon.

Jaakko Teppo Nilsiän vitsivestifaaleilla vuonna 1978.
Kuva: Jaakko Tepon kotiarkisto

Parhaaksi keikakseen Teppo nimeää Ranuan hillamarkkinat, sillä torille tuli 11 000 henkeä, vaikka kunnassa oli vain 9 000 asukasta. – Aika hyvin veti nimeni porukkaa paikalle siihen aikaan.

Hyvän kupletin elementit opetti laulaja ja lauluntekijä Veikko Lavi, joka toimi Tepon esikuvana.

– Kupletissa pitää olla mielenkiintoinen aihe, erittäin hyvä impro eli sisääntulo, kiva kertomus, jonka lopussa on huipentuma eli hyvä vitsi.

Kitaran Jaakko Teppo sai yhdeltä kaveriltaan. Sama mies yritti myös opettaa kitaransoittoa, mutta Jaska ei oppinut sitä mielestään. – Ihteäni kuitenkin säestin muutamalla soinnulla.

– Suosituimpia kappaleita keikoillani olivat mm. Pamela, Hilma ja Onni, Rakkaus ja metsärahat, Työttömän laulu, joita lauloin yleisö pyynnöstä.

Tuohon aikaan telkusta tuli Dallas, josta poimin Pamelan, kertoo Jaakko Teppo ykköshitistään.

– Kysyin vaimolta, mikä olisi sellainen kertosäe, joka jää varmasti mieleen, niin vaimo vastasi ”pam-pam-pam”.

Jaakko Tepon elämäntyö jatkuu

Kovan keikkatyön, suuren velan ja konkurssin päälle Jaakko Teppo sai infarktin vain 41-vuotiaana vuonna 1994. Aivoinfarkti jätti jälkensä. Vasen puoli halvaantui ja liikkuminen vaikeutui. Kitaransoitto ja laulut jäivät.

Nyt 71-vuotiaana hän seuraa innokkaana poikiensa työtä.

– Olen nauttinut siitä, että nuoremmat ovat ottaneet ohjat käsiinsä ja tehneet omat sovituksensa lauluistani.

Ilja ja Johannes hoitavat Jaakko Tepon brändiä sekä tuottavat projekteja faneille. Suomea onkin kiertänyt muutama Jaakko Teppo -musikaali. Ruikonperän lauluista julkaistiin tribuuttilevy vuonna 2009, kun muusikko Jari ”Cyde” Hyttinen löysi musiikin.

– Eihän sitä voi väettää vastaan, jos myös Nightwishit ja Värttinät laulavat minun kappaleita.

Kuusi kuvaa kansantaiteilija Jaakko Tepon elämästä

43:56

Elävä arkisto: Työttömän veisu
Elävä arkisto: Ruikonperän multakurkku

Lähde: Jaakko Teppo, suuri elämänkerta (Antti Heikkinen, 2016)