Jäätyvätkö aivosi melussa? Testaa, miten hyvin siedät äänekästä ympäristöä opiskellessa
Yo-kirjoituksiin valmistautuminen vaatii pitkää pinnaa lukemisen suhteen. Jos opiskeluympäristö on meluisa, voi keskittyminen herpaantua. Testaa, miten hyvin sopeudut meluun erilaisissa äänimaisemissa.
Oppimistyypit-juttusarjassa käsittelemme opiskeluun liittyviä haasteita.
Istahdat kahvilan pöytään ja avaat läppärin. Näytölläsi on pitkä ja koruton historian kurssin teksti, joka vilisee yksityiskohtia. Aloitat luku-urakan kunnes naapuripöydässä joku kilauttaa kuppiaan, huomiosi herpaantuu. Silmäsi vaeltavat takaisin teksiin, mutta nyt kahvilan nurkasta nousee joku tuoliaan kolistellen. Palaat taas tekstiin ja pääset kappaleen loppuun, mutta katseesi kimpoaa kun ulkona kiitää ambulanssi. Unohdit jo mistä ensimmäisessä kappaleessa oli kyse ja aloitat taas alusta.
Jos ympäristön äänet saavat aivosi jäätymään, saatat kärsiä ääniherkkyydestä. Ääniherkkyyden kanssa opiskeluihin keskittyminen vaikeutuu, sillä sopivan rauhallista paikkaa ei tunnu löytyvän. Opinto-ohjaaja Maria Jauhiainen listaa neljä vinkkiä, miten ääniherkät voivat päntätä paremmin.
1. Opiskelutekniikat haltuun, 1, 2, 3…
Pänttäys mielletään usein kurssikirjojen lukemisena alusta loppuun. Jauhiainen muistuttaa, että on muitakin tapoja, joilla voit testata muistiasi, soveltaa tietoa ja oppia uutta. Ajatuskartat, otsikoinnit, alleviivaukset ja yhteenvedot omin käsin kirjoitettuna voivat olla erinomaisia tapoja kerrata opittua. Jauhiainen kehottaa tutustumaan niistä kaikkiin, jotta voi löytää itselleen sopivan tavan.
2. Luurit korville
Ääniherkille Jauhiainen suosittelee vastamelukuulokkeita tai kuulosuojaimia. Ne sulkevat äänen ja hälyn pois tehokkaasti. Vastamelukuulokkeita on eri vahvuisia ja niiden vastamelutasot vaihtelevat vähäisestä äänen sulkemisesta täysin hälyn poistaviin.
3. Laitteet pois
Oma optimaalinen oppimisympäristö löytyy kokeilemalla. Ääniherkille suositellaan häiriötöntä tilaa, kuten omaa huonetta tai esimerkiksi kirjastoista voi varata hiljaisia työskentelytiloja. Vaikka ääniä on maailma pullollaan, voi niitä omalta osalta ennaltaehkäistä. Jauhiainen suosittelee, että tietokoneen ja puhelimen merkkiäänet suljetaan tai laitteet laitetaan pois päältä opiskelun ajaksi.
Opiskelua ilman laitteita voi tehostaa niin kutsutulla pomodoro-tekniikalla, jossa opiskellaan aktiivisesti esimerkiksi 25 minuuttia, jonka jälkeen pidetään selkeä tauko.
4. Unta palloon ja välipalaa ulottuville
Nälkä ja väsymys häiritsevät opiskelua merkittävästi. Jos keskittyminen meinaa herpaantua pienestäkin äänestä, se herpaantuu luultavasti enemmän nälkäisenä ja väsyneenä. Jauhiainen kertoo, että riittävä määrä yöunta ja säännöllinen ateriarytmi auttavat keskittymään ja tehostavat myös merkittävästi oppimista.
Valo on 18-vuotias oululainen abi. Valo haluaisi opiskelemaan eläinlääkikseen, mutta sisään pääseminen vaatii kovia arvosanoja. Valolla on vaikeuksia opiskella koulussa, kotona, kirjastossa ja töissä, koska parhaiten tieto tuntuu jäävän päähän kun ympärillä on täysin hiljaista. Pienetkin häiriöt saavat mielen vaeltamaan muualle ja Valo joutuu aloittamaan lukemisen alusta. Miten Valo voisi opiskella itselleen sopivalla tavalla kiireen, hektisyyden ja häiriöiden keskellä? Katso video.