Hyppää pääsisältöön

Abitreenit

Täytätkö kalenteria tunnollisesti vai oletko ex tempore? Lukuaikataulu parantaa opiskelua – testaa, minkälainen aikatauluttaja olet

Päivitetty 08.09.2023 12:21.

Yo-kirjoituksiin lukeminen vaatii järjestelmällisyyttä ja pitkää pinnaa. Luku-urakka ei onnistu ilman realistista aikataulua ja sen noudattamista. Testaa, minkälainen kalenterin käyttäjä olet.

Oppimistyypit-juttusarjassa käsittelemme opiskeluun liittyviä haasteita.

Kun pänttäät ylioppilaskirjoituksiin, kokelailla on usein turvanaan lukuloma, joka on pyhitetty vanhan kertaamiselle. Mitä jos kirjoitusten pääpaino on syksyllä, harrastuksia, töitä tai muita velvollisuuksia löytyy rutkasti, vaikka juuri nyt olisi aika päntätä?

Monelle lukionsa päättävälle kalenteri on piristävä apu luku-urakan jakamiseen, mutta kaikille aikatauluttaminen ei tule luonnostaan. Opinto-ohjaaja Maria Jauhiainen antaa neuvoja, miten opiskella kiireen keskellä.

1. Lukusuunnitelmaa rakentamaan

Kun arjessa on tiukkaa, lukusuunnitelman laatimen on kaikkein tärkeintä. On oleellista laskea nimenomaan opiskeluun käytettävissä olevat tunnit ja jaettava ne omien painotusten mukaan. Jos haluaa käyttää aikaa enemmän toisen aineen opiskeluun kuin toisen, merkataan tunnit tai minuutit ylös sen mukaisesti. On tärkeää, että opiskeluaika on merkattu ylös esimerkiksi puhelimeen tai paperiseen kalenteriin, jotta ajankohtaa voi noudattaa.

Kalenteriin kannattaa kirjata myös lukemisen ulkopuolinen elämä, tauot ja lepo. Mitä tarkempaa tietoa kalenteriin merkkaa, sitä helpompi sitä on seurata. Lukusuunnitelman tekemiseen löydät ohjeet Abitreenien sivulta.

2. Mieti, pitäisikö kirjoituksia hajauttaa

– Jos elämässä on kiirettä kirjoitusten aikaan, eikä kiireistä pysty karsimaan on syytä miettiä pitäisikö kirjoituksia siirtää tai hajauttaa, Jauhiainen pohtii.

Ylioppilaskirjoitukset voi hajauttaa kolmeen kirjoituskertaan, jolloin on mahdollista, että aineita voi jakaa laajemmin. Tällöin luku-urakat kevenevät ja kokelas pystyy keskittymään yhteen aineeseen enemmän.

Jauhiainen muistuttaa, että jo saatuja arvosanoja voi myös korottaa, joten jos ei käsillä olevalla kirjoituskerralla saa haluamaansa arvosanaa vaikkapa juuri kiireen vuoksi, voi ihan hyvin ilmottautua korotuskirjoituksiin.

3. Omannäköinen elämä tärkeää

Kunnianhimoiset tavoitteet ylioppilaskirjoituksissa eivät automaattisesti tarkoita sitä, että omista menoista pitää loputtomasti karsia. Jauhiainen korostaa, että on tärkeää elää omannäköistä elämää menoineen kaikkineen, vaikka luultavasti jokainen joutuu karsimaan menoistaan jonkin verran ylioppilaskirjoituksiin valmistautuessa.

– Usein esimerkiksi urheilijat ovat tunnollisia opiskelijoita, koska kiireinen aikataulu rytmittää sopivasti myös opiskelua. Kaikista menoista ei siis kannata karsia, Jauhiainen sanoo.

Emil on 19-vuotias neljättä lukiovuottaan käyvä tamperelainen abi. Tänä syksynä hän kirjoittaa neljä ainetta ja valmistuu joulukuussa. Hän on aktiivinen lumilautailija. hän kilpailee nuorten joukkueessa ja tähtää ammattilaiseksi. Vapaa-aika täyttyy harjoituksista. Lisäksi hän pitää paljon huolta pikkusiskostaan, kun vahemmat tekevät vuorotyötä. Kiire, vastuu ja sosiaalisen elämän hoitaminen aiheuttaa painetta luku-urakalle. Onko Emilillä oikotietä hyviin arvosanoihin? Katso video.

Katso Yle Abitreenien suorat yo-koelähetykset Areenassa 11.9. alkaen!

Keskustelu