Hyppää pääsisältöön

Kuusi kuvaa

”Minulle jäi käsitys, että kaikkea syleilevä tähtitaivas on Jumala”, sanoo elokuvaohjaaja Markku Pölönen lapsuusajastaan

Päivitetty 19.09.2023 15:21.
Nuori Markku Pölönen värjöttelee Pielisen rantavedessä.
Kuva: Pekka Laupiainen/Markku Pölösen kotiarkisto

Nuori Markku halusi papin ammattiin, sillä uskonto kiehtoi häntä. Kerran kaverit huijasivat tulevan pappismiehen katsomaan erotiikkaa tihkuvaa komediaa, jolloin Pölönen unohti koko pappeushaaveensa.

Kuuntele Kuusi kuvaa elokuvaohjaaja Markku Pölösen elämästä

– Noloa sanoa, että Pannaanpa jodlaten -elokuva oli käänteentekevä, sillä pelastuin elämälle, naurahtaa Pölönen käänteelle, jolloin hän jätti uskonnollis-askeettisen elämänvaiheensa.

Elokuvaohjaajan työssään Markku Pölönen on kerännyt suuret katsojamäärät maaseutuaiheisilla elokuvillaan, joihin hän on siirtänyt myös lapsuutensa perintöä.

Lapsuudenkoti oli Enossa, josta on 60 kilometriä Joensuuhun. Samassa taloudessa isän, äidin ja kahden muun sisaruksen kanssa asui myös ukki ja mummo.

Monenlaisia jumalakäsityksiä

Ranskalaisen Gustav Dorén kuvittama Raamattu oli ensimmäinen kosketus uskontoon. Kirja teki nuoreen Markkuun suuren vaikutuksen. Hän selaili salaa isoisänsä huoneessa kirjaa, jossa oli väkivaltaisia kuvia vedenpaisumukseen joutuneista.

– Kaikkein kauhein kuva oli Davidista, joka roikotti Goljatin päätä, sillä kivi oli juuri lingonnut Goljatin otsaan. Markku sanoo odottaneensa ja pelänneensä kirjan kuvaa, jota liu’utettiin pikku hiljaa, sillä sivua ei uskaltanut avata heti.

– Kun meitä lapsena pelotti illalla mennä nukkumaan, vei äiti meidät ikkunan luokse, mistä näkyi kirkas tähtitaivas koko peltomaiseman yllä. Äiti osoitti tähtitaivasta sanoen ”tuo se Jumala on, se suojelee meitä, eikä meillä ole täällä mitään hätää.”

Elokuvaajaohjaaja Markku Pölösen vanhemmat tutkivat karttakirjaa.
Kuva: Markku Pölösen kotiarkisto

Koulun opettajalla oli aivan toisenlainen käsitys Jumalasta kuin äidillä.

Koulussa Markun jumalakäsitystä oikaistiin sanomalla ”Jumala rankaisee heittämällä tulikiven tappaen pois.”


Myöhemmin Markku Pölöselle tuli välirikko Jumalan kanssa, sillä isän kuolema oli niin musertava, että Markku kirosi taivasta kohti.

– Se oli omituinen uskontunnustus, että jotakin on, mikä on tehnyt valtavan rikoksen meitä kohtaan. Sen jälkeen en ole palannut samaan jumalakuvaan.

Sittemmin Jumalan tilalle on tullut luonto. – Luonto on paras kaveri, sillä se ei ole hylännyt koskaan, sanoo Markku, jonka mielestä Pielisellä on joka päivä erilainen ilme.

– Muistan, kun kiersimme kuvaajan kanssa kuvauspaikkoja varten. Vasta kuvaajan silmin näin sen kaiken kauneuden Pielisen ja Kolin seuduilla, jotka ovat Suomen kauneimpia paikkoja.


Pitkiä elokuvia hyvyydestä

Omaa lapsuuttaan Markku Pölönen toi näkyviin mm. elokuvassa Onnen maa, joka sai ensi-iltansa vuonna 1993. Paljon kiitosta ja monia palkintoja saanut elokuva käynnisti Pölösen ohjaajauran.

Onnen maassa on kaksi omakuvaa, olen sekä koulunsa aloittava Tapi-poika että Tenho, joka tulee kaupungista maalle heinätöihin.

Elokuva on tehty lapsen näkökulmasta. – Elokuvaa on joskus haukuttu romantisoituneeksi maaseutukuvaksi, mutta sellaisia kesiä oli, ja sellaista rauhaa oli, sillä elämä oli onnellista, sanoo Pölönen.

– Lapsuuteni näkyi elokuvassa sillä tavalla, että koko se maailma rekonstruoitiin. Paikalle tuotiin esineitä, jotka olivat minulle tuttuja – yllättäen myös kaikille suomalaisille tuttuja, sillä 1960-luvun kauppojen tuotevalikoimat olivat niin rajalliset, että jokaisessa torpassa oli samat esineet.

Elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Markku Pölösen suuren yleisön rakastamia suurmenestyksiä ovat olleet mm. Kivenpyörittäjän kylä (1995), Kuningasjätkä (1999), Badding (2000), Koirankynnen leikkaaja (2004), Oma maa (2018) sekä Hamsterit (2023).

Kohtaus elokuvasta Koirankynnen leikkaaja. Näyttelijät Peter Franzén sekä Taisto Reimaluoto.
Kuva: Markku Pölösen kotiarkisto

Kuuteen saamaansa Jussi-palkintoon ja muihin huomionosoituksiin Pölösellä ei ole tunnesiteitä. Sen sijaan hän haluaa muistaa työryhmät, näyttelijät sekä elokuvatyön tekemisen, johon liittyy perheenomainen fiilis.

– Kuvaaja Kari Sohlberg on ollut korvaamaton ystävä ja opettaja. Hän arvosti sitä, että keskustelin hänen kanssa kuvista kuten siirtymistä ja kohtauksista, enkä tekstistä.

Toinen merkityksellinen ystävä Pölöselle on ollut luottonäyttelijä Peter Franzén, joka lukee käsikirjoituksen ja ryhtyy siksi hahmoksi.

– Pete on superlahjakkuus esimerkiksi Kottaraisen roolissa elokuvassa Kuningasjätkä sekä Mertsi Vepsäläisenä elokuvassa Koirankynnen leikkaaja. Minun elokuvissani hän on päässyt vasta vilauttamaan parasta kykyään.

Hamsterit-elokuvassa näytteli Peter Franzénin ohella 4-vuotias Emilia Mattila, joka aika pian tajusi mistä ”näyttelemisleikissä” on kysymys, sanoo Pölönen.

– Yhtenä iltana Emilia sanoi, ettei hän tule enää ikinä, mutta Franzénin Pete oli solminut Emilian kanssa sellaisen työtoveruussopimuksen, johon kuului näyttelemisen lisäksi taukoliikuntaa ja tanssien opettelua. Näin Petestä tuli lämmin ’family man’ -puoli esille.

Kuusi kuvaa elokuvaohjaaja Markku Pölösen elämästä

43:44