Hyppää pääsisältöön

Kuusi kuvaa

Ziggy Stardustin hehkuva meikki lumosi erikoisnaamioitsija Guy Hellströmin jo varhain

Päivitetty 21.10.2023 14:47.
Naamioitsija Guy Hellström naamio Leif Wageria.
Kuva: Guy Hellströmin kotiarkisto

Nuorena harrastajateatterilaisena Guy Hellström ei osannut aavistaa, että naamiointityö olisi joku päivä hänen ammattinsa. Erityisesti mieleen on jäänyt näyttelijä Leif Wagerin naamiointi.

Kuuntele Kuusi kuvaa naamioitsija Guy Hellströmin elämästä

Nuori Guy tykkäsi jo pienestä pitäen piirtää monenlaista. Hän piirsi ja maalasi jatkuvasti mm. lintuja, kaloja, kallioita, kiviä, merta ja saaristoa sekä mummonsa luona Porkkalassa että kotitilalla, missä vanhemmat pitivät minkkitarhaa.

Hän osallistui vanhempien sisarustensa kanssa Kirkkonummen Ljunghedan aktiiviseen harrastajateatteriin, missä hän näyttelemisen ohella maalasi lavasteita, valmisti roolivaatteita sekä maskeerasi muita rooleihin.

– Enhän minä tiennyt meikkaamisesta yhtään mitään, sillä käytin meikkejä kuin vesivärejä. Laitoin vain pakkelia naamaan. Kun piti olla tummaihoinen, laitoin tummaa, ja klovnille laitoin valkoista.

Guyn sanoo huomanneensa jo harrastajateatteriaikaan, miten kohdevalo näyttelijän meikatuilla kasvoilla toi roolin esille.

Myöhemmin Guy näki saman ilmiön David Bowien vaikuttavissa kuvissa, joissa oli vahvoilla väreillä meikattuja hahmoja, jotka valaistiin spottivaloin.

– Minäkin tykkäsin meikata naamiaisiin meneviä hyvin kirkkailla väreillä.

Ylen naamiointiosastolle kisällioppiin

Jossakin teatterin näytelmävaiheessa FST:n toimittaja Öivind Nyqvist kertoi Guy Hellströmille Ylen naamiointiosastosta, josta Guy ei ollut kuullutkaan.

– Tieto räjähti mielessäni, että mitä ihmettä! En ollut tajunnut, että naamiointia voisi tehdä työkseen!

Nyqvist järjesti naamiointiosaston päällikkö Lilli Markkasen kanssa Guylle tutustumiskerran naamiointiosastolle syyskuussa 1979.

– En lähtenyt sieltä pois, vaan kysyin heti, että voinko tulla takaisin seuraavana päivänä. Sitten kuljin siellä joka päivä, kunnes pääsin oppiin. Minua opastettiin ja kysymyksiini vastattiin – sain jopa lainata alan kirjoja kotiin. Halusin ahmia kaiken tiedon alasta.

Sittemmin erikoisnaamioitsija Guy Hellström tuli tunnetuksi draaman ja lasten ohjelmien naamioinneista kuten koko pään peittävistä eläinmaskeista, fantasia- ja satuhahmojen suunnittelusta ja toteutuksesta sekä mm. upeista irtonenistä.

Guy Hellström med Bärtil och Isa Gris
Kuva: Jessica Edén


Kasvojen muokkaaminen kolmiulotteisesti kiehtoi

Vuonna 1984 Guy pääsi naamiointioppiin Berliiniin, minne tuli myös liuta BBC:n naamioitsijoita, joilta hän oppi myös monenlaisia tekniikoita.

Guy Hellströmin Berliinin seminaarissa vuonna 1984 yhdessä brittiläisten kollegoidensa kanssa.
Kuva: Guy Hellströmin kotiarkisto

– Se oli mahdottoman hieno kurssi, minne Yle lähetti minut vakinaistamisen jälkeen. Se oli kansainvälinen naamiointi- tai maskeerausseminaari, missä ei tehty kauneusmeikkejä, vaan erikoistehosteita ja tehostemeikkejä. Siellä opetettiin tekniikoita, joita ei ollut vielä Suomessa tarjolla.

Berliinissä Guy oppi tekemään irtoneniä, irtokorvia ja esimerkiksi koko kasvoja peittäviä maskeja pehmeillä ja teknisesti hyvillä aineilla niin, etteivät irto-osat erottuneet tv-kuvassa näyttelijän ihosta. Myös ruumiita hän oppi tekemään ammattitaidolla.

Mieleen jäänyt naamiointityö

Näyttelijä Leif Wagerin naamioiminen ruotsinkieliseen televisioelokuvaan Lumottu tie oli haasteellinen työ.

– Naamiointityö oli jännittävää, sillä Leif Wager oli iso tähti, joka oli hyvin tarkka siitä, miltä hän näytti roolissa sekä omana itsenään.

Elokuvan tarina kertoo pienestä pojasta, jolle näyttäytyy Leif Wageria näyttelevä piru. Pirulla kasvoi pienet sarvet otsasta ulos.

– Minun piti tehdä Wagerille irto-otsa, johon ymppäsin pienet sarvipussit, jotka nousivat pystyyn letkujen avulla, kun painoin ilmaa Leifin takana lattialla istuen.

Naamiointi tarvitsi aikamoista valmistelua, sillä liimasin irto-otsan Wagerin otsaan kiinni.

– Wager oli hyvin, hyvin tarkka omista hiuksistaan, joita hän ei halunnut menettää enempää. Kuvauksen jälkeen irto-otsan poistaminen piti tehdä hitaasti ja tarkasti.

Kiinnostus kuvataiteisiin on elämänmittainen matka

– Minun täytyy kiittää kansakouluopettaja Tuula Åbergiä, joka soitti äidilleni, jotta tämä huomioisi piirtämislahjani.

Viisas opettaja järjesti Guyn kansalaisopiston öljyvärimaalauskurssille, mistä Guy siirtyi kokeilemaan kuvanveistoa kuvanveistäjä Leila Hietalan opastamana, sillä muotojen etsiminen saven avulla kiinnosti nuorta miestä.

– Myöhemmin pyrin Ateneumiin opiskelemaan kuvanveistoon, mutta en päässyt sisälle.

Vuodesta 2017 lähtien Guy Hellström on osallistunut kuvataiteilija Satu Kiljusen kuvataideryhmään, joka kokoontuu ja maalaa Kökarissa.

– Olin kaivannut jo jonkin aikaa sitä, että pääsisin jonkun ryhmän mukana maalaamaan ulkona. Siinä on perhefiilistä, sillä maalaamme lähellä toisiamme, vaikka emme puhuisikaan mitään.

Tänä päivänä Guy Hellström sanoo olevansa tutkiva taiteilija, joka kokeilee erilaisia materiaaleja kuten hän teki naamioitsijan työssään aikoinaan.

Kuusi kuvaa naamioitsija Guy Hellströmin elämästä

42:40