Hyppää pääsisältöön

Elävä arkisto

"Mä en halua, että mut muistettais pelkästään pellenä" – viisi Vesa-Matti Loirin haastatteluhelmeä

Vesa-Matti Loiri on Ylen kesän 2023 audiodraaman päähenkilö. Koostimme sen kunniaksi tähän artikkeliin viisi haastattelua, jotka kiteyttävät rakastetun taiteilijan sielunmaisemaa.

1. Vesku suomalaisesta yleisöstä

Vesa-Matti Loiri kertoo suomalaisen yleisön rehellisyydestä - Toista Yle Areenassa

Vesa-Matti Loiri vieraili Mikko Kuustosen vieraana Q ja tähdet -ohjelmassa 1993. Keskusteluissa Loiri kertoi muun muassa nöyryydestä, jota esittävällä taiteilijalla oli pakko olla.

”Suomen kansa ja yleisö on kuitenkin niin rehellistä”, Loiri pohti.

Ohjelmassa kuultiin myös kappaleet Löysäläisen laulu, Väliaikainen, Laulu on iloni ja työni, Laulajan laulu sekä Romanssi.

Katso haastattelu kokonaisuudessaan Areenasta.

2. Vesku lapsuuden unelma-ammatista

Vesa-Matti Loiri kertoi lapsuuden unelma-ammatistaan - Toista Yle Areenassa

Vesku teki urallaan paljon, mutta yhtä lapsuuden unelma-ammattiaan hän ei toteuttanut. Vuonna 1992 Vesa-Matti Loiri vieraili Lauantai-illan huumaa -viihdeohjelmassa, jossa ohjelman juontaja Kati Bergman sai kuulla Loirin haaveilleen lapsena roskakuskin ammatista.

Jaksossa nähtiin myös vedenneidon pudotus vesialtaaseen. Tempauksen uhriksi valikoitui Loirin ystävä ja manageri Matti Järveläinen.

Katso haastattelu kokonaisuudessaan Areenasta.

3. Vesku elämän ylä- ja alamäistä

Vesa-Matti Loiri: "Se on henkilökohtaisista voimavaroista kiinni, että miten paljon kestää." - Toista Yle Areenassa

Elämä kohteli paikoin Veskua kovalla kädellä. Loiri muun muassa menetti niin vaimonsa kuin poikansa auto-onnettomuudessa eri vuosina.

Hän kertoi 1995 Heli Nevakareen haastattelussa ajattelevansa, että epäonnea annetaan sille, joka sen kestää.

Katso haastattelu kokonaisuudessaan Areenasta.

4. Vesku nuoruuden rahankäytöstään

Vesa-Matti Loiri avoimena nuoruuden rahankäytöstään - Toista Yle Areenassa

Loiri kertoi Timo Harakalle Musta laatikko -ohjelmassa (1997) alkuaikojen ruuhkavuosien rahankäytöstään. Tuolloin setelit laitettiin jenkkikasseihin ja kaappiin – kunnes seuraavana viikonloppuna ne olivat jo tipotiessään.

Yli 40-minuuttisessa haastattelussa Loiri kertoi myös muun muassa tilanteesta, jossa koki kehostaan irtaantumisen joutuessaan koomaan 70-luvulla.

Katso haastattelu kokonaisuudessaan Areenasta.

5. Vesku elämäntyöstään

Mistä haluat itsesi muistettavan, Vesa-Matti Loiri? - Toista Yle Areenassa

1998 Vesa-Matti Loiri vieraili Maria Guzeninan toimittamassa puhe- ja musiikkiohjelmassa Linnunradan pianobaari. Lempeässä keskustelussa puhuttiin mm. siitä, mistä Loiri haluaisi itsensä muistettavan kuoleman jälkeen.

Jaksossa Loiri esitti myös kansanlaulut Morsiamen kuolo, Yhren kerran vielä ja Rurja.

Katso haastattelu kokonaisuudessaan Areenasta.

Vesa-Matti Loirin monipuolinen ura teki hänestä koko kansan Veskun

Klikkaa kuvaa, niin pääset Vesa-Matti Loiri -koosteartikkeliin, johon on koottuna Loirin esiintymisiä Ylen ohjelmissa seitsemällä eri vuosikymmenellä.

Rakastitko, Vesku?

Klikkaa kuvaa ja kuuntele 20-osainen audiodraama Vesa-Matti Loirin elämästä. Audiodraama seuraa läpi viiden vuosikymmenen, kuinka Veskusta tuli Vesku ja samalla hänen elämäntarinansa kautta sitä, kuinka Suomesta tuli se Suomi, jossa nyt elämme.

Draaman ovat käsikirjoittaneet Liila Jokelin, Jussi Moila ja Juhana von Bagh, joka on myös ohjannut teoksen. Veskun roolissa on näyttelijä Pyry Kähkönen.

Keskustelu